IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„The boss wears Prada... the workers get nada*“: Бунт срещу Ана Уинтур

6 април 2022 18 00

Служителите на модния магнат протестират срещу неетични практики и лошо заплащане

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Като една от най-влиятелните дами в модния бизнес, Ана Уинтур е свикнала с критиките и противоречията. Но главната редакторка на Vogue, която от дълго време се опитва да запази добра репутация и да остави достойно наследство след себе си, сега се озова в центъра на ескалиращ бунт на служителите си заради твърдения за лоши условия на труд и неправомерно заплащане.

Миналата година работници организираха протести пред къщата на Уинтур в Манхатън, скандирайки „Престижът не се яде“ и „Шефът носи Prada, работниците получават nada**“. Сега 400 служители на Conde Nast – компанията майка на Vogue, в която са включени още списанията The New Yorker и Glamour – сформираха синдикат, за да протестират срещу това, което те описват като неетични практики на корпорацията.

Един от най-гласовитите членове на съюза – Кортни Спиърман – лично обвини компанията, че използва цветнокожите хора като нея, за да изпълни „квота за разнообразие“. А в двуминутно видео, разпространено в подкрепа на митинга, се вижда как членове на персонала декларират, че вече са на прага на силите си и получават много малки заплати. „Затова се обединяваме да се борим за бъдеще, в което всеки работник, независимо от произхода си, ще преуспява“, се казва още в клипа.

72-годишната Уинтур, която е главен директор по съдържанието в Conde Nast от 2020 година, се опита да се дистанцира от оплакванията миналата седмица, като източник сподели, че това е корпоративен проблем, който не ѝ влиза в работата. Но според запознати със ситуацията, нещата може да станат все по-трудни за пренебрегване.

„Всички отговарят пред Ана. Твърденията, че тя няма нищо общо, имайки предвид усилията, които полага, за да промени имиджа на Vogue, са трудни за преглъщане“, казва източник пред The Mail on Sunday. Според него, бунтът на работниците постепенно ще се разраства, като Лондон може да е следващият надигнал се град.

Междувременно Ана Уинтур се опитва да изкупи миналите си грешки. Тя се извини на персонала за проблеми, свързани с расата, изпращайки имейл до всички в компанията. Британският клон на Vogue вече работи изцяло под ръководството на първия си чернокож редактор Едуард Енинфул. Съвсем скоро се очаква на пазара да излезе и неговата автобиография, която би разкрила някои от тайните на модната библия и нейното ръководене.

Ана Уинтур

Снимка: Getty Images

Кортни Спиърман, която вече е напуснала работата си като старши мениджър на социалните медии в Glamour, казва „Никога не съм виждала или изпитвала от първо лице вида дискриминация, претоварване или недостойно заплащане, на което бях свидетел в Conde Nast“. Говорител на компанията заяви, че са планирани продуктивни разговори със синдиката през следващите няколко седмици.


* Шефът носи Прада, служителите не получават нищо.

** nada – нищо

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари