IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голата Паулина Порижкова се бори срещу обективизацията на жените

31 август 2022 09 00

Тя започва своята модна кариера през 70-те години на миналия век

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Паулина Порижкова няма какво да крие от своите фенове.

57-годишната актриса и модел публикува снимки в Instagram, където позира гола на ръба на легло. Тялото ѝ е покрито само с бял чаршаф, който Порижкова държи близо до себе си. И докато някои може да си помисли, че това е отчаян опит на бившата моделка да се върне на световната сцена, ще побързаме да кажем, че кадърът всъщност е публикуван с много по-важна цел – да даде повод за размисъл на феновете.

Мисията на Паулина тук е да накара хората да се замислят дали жените имат достатъчно власт и право на глас, или са гледани просто като обекти. „В патриархалното общество жените винаги са били гледани като обект на желание или средство за продължаване на рода. Защото това са нуждите на мъжете, които управляват света. Именно затова младостта и красотата са толкова силни разменни монети“, пише моделката под публикацията.

Порижкова продължава и пита „Какво става, когато жена реши сама да се обективизира?“. Според нея, по този начин дамите взимат правомощията, които са им дадени и ги използват в свой интерес, но в същото време помагат за поддържането на система, която винаги е съществувала. „Затова те ще бъдат засрамени и прославени както от хищниците, така и от жертвите“, пише още Паулина.

Моделката продължава с дългото си съобщение, обяснявайки как мъжете не трябва да отговарят на същите стандарти, чудейки се какво означава това за нея и дали обективизацията попада главно в сферата на младостта.

„Когато бях млад модел, излагах тялото си на показ, защото друг човек ми казваше да го правя. Някой друг решаваше, че тялото ми трябва да се гледа. Не знаех достатъчно, за да осъзная какви ще са последствията. Следователно се появи обективизацията“, пише още Порижкова.

Бившият супермодел завърши посланието си, пишейки че този път самата тя решава да се снима гола, като този път това не е обективизация, а честване на тялото ѝ.

Порижкова е известна с промотирането на любовта към себе си във всички възрасти. Тя позира гола за списанието Sports Illustrated Swimsuit през 2018 година, когато беше на 52 години. Година по-късно се завърна към страниците на изданието.

През март тази година Паулина даде интервю пред списание People, където заяви, че модната индустрия се е подобрила доста от времето, когато тя е била модел. Звездата започва кариерата си през 70-те години на миналия век, когато е едва на 13 години.

„Харесва ми, че започват да се включват все повече форми на тялото и цветове на кожата. Харесва ми това, че всеки един размер започва да се приема за красив. Подкрепям го с две ръце“, каза Порижкова.

Попитана за сферите, които все още изискват подобрение в модата, тя категорично отговаря „Възрастта, скъпи!“. Допълва, че се срамува от остаряването, но в същото време си припомня, че с годините е станала по-умна, по-забавна и по-търпелива. По думите ѝ, е станала по-добра като човек и не е готова да бъде заклеймена от индустрията, защото е възрастна.

„Нямаш право да ме отритваш, защото имам бръчки, торбички под очите или посивели коси. Аз съм красива, сега съм най-красива“, казва Порижкова. Тя обеща, че ще продължи да показва целия си блясък и няма да се подчинява на обществените норми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари