IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерен крал – Чарлз си партнира с Armani

10 юни 2023 16 30

Подкрепя устойчиво производство на памук в Италия

БГНЕС/IStockphoto

БГНЕС/IStockphoto

Чарлз III доказва за пореден път, че е привърженик на устойчивата мода. Наскоро той е подкрепил нова инициатива, стартирана от Armani Group. Става дума за регенеративен памук в Пулия.

От луксозната марка обявиха новото си начинание, наречено Apulia Regenerative Cotton. То ще бъде в сътрудничество с работна група на Sustainable Markets Initiative и Circular Bioeconomy Alliance. Може би не знаете, но и двата са основани от краля, по времето, в което той бе принц на Уелс.

Целта на проекта е да се „фокусира върху развитието на производство на памук, базирано на агролесовъдството“. Това съобщават от пресцентъра на Armani.

Модната къща и модерният крал са се заели с нелеката задача да направят експериментална агролесовъдна регенеративна площадка за памук. Тя ще бъде сред първите по рода си, като нейното предназначение е основно за тестване и оценка на нови начини за прилагане на устойчиво производство на памук в Италия.

Кралят иска да произвеждат памук с нисък въглероден отпечатък

Чарлз и

БГНЕС

Оказва се, че първото засаждане на памук по плана за устойчиво производство е било миналия месец. Той трябва да е с нисък въглероден отпечатък.

„Този иновативен подход отговаря на нарастващото потребителско търсене за устойчива мода в световен мащаб и в същото време осигурява проследими и устойчиви вериги на стойността, както и безопасността на ресурсите“, отбелязват още от Armani Group.

Организациите на краля и представителите на известния бранд неслучайно са се спрели на място като Пулия. Там климатът е мек, което позволява въпросния експеримент. Освен това местните хора имат богат опит в отглеждането на памук, като са започнали още през 12 век.

По думите на Джорджо Армани, той се надява проектът за регенеративен памук да доведе до положителни промени.

„В модата всичко започва от материала: всичките ми дизайни започват с избора на плат. И чрез експериментиране и използване на нетрадиционни материи направих революция в модата. Но текстилната индустрия е един от секторите с най-голямо въздействие върху планетата и това е проблем, който не може да бъде пренебрегван“, казва той в официално изявление.

Чарлз продължава с промените – този път в басейна на Бъкингамския дворец

Дясната ръка на Елизабет Втора се мести в дом, подарен ѝ от Чарлз III

Експерт: Монархията на Чарлз III е в криза


„Нашият ангажимент с инициативата за устойчиви пазари е да стимулираме положителна промяна: това е смел и иновативен проект, който е особено значим за мен и моята компания. Активното участие в разработването на регенеративен памук за агролесовъдство, особено на италианска земя, е важна стъпка и също така ще има реално въздействие върху местните общности. До неотдавна изглеждаща като утопия, регенеративната мода най-накрая започва да приема осезаема форма“, добавя дизайнерът, говорейки за сътрудничеството си с организациите на краля.

Както неведнъж сме писали, цялото кралско семейство на Великобритания е екоориентирано. Предполага се, че в гардероба на принц Уилям, съпругата му Кейт или пък в този на Чарлз или Камила, няма дрехи, ушити от материи, които са създадени със сериозна химия и биха замърсили околната среда. Освен това те от години показват, че един тоалет може да се носи неведнъж. Отделно разполагат с шивачи, които рециклират и променят непрекъснато техните стари одежди, за да се използват многократно.

памук, памучни

IStock

За още новини от света на звездите, модата и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 9 месеца )
Крал Карл и кралица Клара крали кларинети от кралската кларинетаджийница на крал Карл Трети.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар