IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спомени от миналото – роклята на принцеса Даяна в Кан

23 май 2024 16 30

Връщаме се назад във времето за един от най-бляскавите моменти на филмовия фестивал

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Филмовият фестивал в Кан приключва на 25 май, което ни накара да се впуснем назад във времето и да си спомним за един от най-бляскавите моменти на червения му килим. Когато все още в света нямаше семейство Кардашян, фокусът бе насочен в правилната посока и за кралски особи се считаха само тези, които в действителност имат нещо общо с монархия.

Да вземем за пример принцеса Даяна. Тя не само бе напът да стане следващата кралица на Великобритания, но израства в семейство с кралски корени. По стечение на обстоятелствата обаче Принцесата на народа остава само това – принцеса, заради фаталната и ужасна катастрофа в Париж през 1997 година. По това време тя така или иначе се беше отдалечила значително от кралския трон след развода си с принц Чарлз, но все пак кръвта ѝ завинаги остана синя.

Преди Даяна да загине в Париж заедно с тогавашния си приятел Доди ал-Файед, тя беше пример за моден вкус и стил. Нейните изяви се следяха изкъсо, а всеки един тоалет бе обсъждан широко от критиците и медиите. Тъй като по това време нямаше социални мрежи, сега снимките и видеата от светските изяви на Даяна започват отново да набират скорост, особено когато са свързани със съвременни събития като фестивала в Кан.

През май 1987 година принцеса Даяна и принц Чарлз посещават кино събитието само за 10 часа, но визитата им остава една от най-запомнящите се, главно благодарение на визията на бившата г-ца Спенсър. Двамата, които по това време са все още съпрузи, се срещат с елита на Холивуд и се докосват до бляскавия му живот.

Там, за да популяризират и подкрепят британската филмова индустрия, след като кацнаха в Ница, Чарлз и Даяна обиколиха британския филмов павилион, прекараха известно време в почивка на частна яхта и се появиха същата вечер в пълен холивудски блясък, за да присъстват на прожекцията на филма That Whales of August на Бети Дейвис и галавечеря, на която сър Алек Гинес беше почетен гост. Докато бяха на вечерята, към тях се присъедини впечатляваща група британски актьори и актриси, а след това се качиха на самолета, за да се върнат директно в Лондон.

Както винаги, стилът на Даяна открадна фокуса. Нейната мека синя рокля на Катрин Уокър от тюл и без презрамки беше придружена от подходящ шифонен шал, който се увиваше около врата ѝ и се простираше зад нея, докато вървеше. По информация на Newsweek по това време, шалът улавял ветрецът по време на бляскавата вечер. Роклята на Даяна всъщност беше вдъхновена от това, което списанието нарича „една от оригиналните икони на френския филмов фестивал“, актрисата и носителка на „Оскар“ Грейс Кели. Тя се запознава с бъдещия си съпруг, принц Рение от Монако, докато присъства на прочутото кино събитие. След като двамата се срещат през април 1995 година, те се женят почти година по-късно, през април 1956 година.

Даяна и нейната дизайнерка Катрин Уокър били вдъхновени от синята рокля на дизайнера Едит Хед, която Кели носи във филма на Алфред Хичкок от 1955 година „Да хванеш крадец“, който, съвсем подходящо, е заснет на френската Ривиера. Тоалетът в гръцки стил на героинята Франсис Стивънс е направена от два нюанса на прахообразно синьо, с подходящ шифонен шал, прикрепен към една от тънките презрамки. Кели не носи бижута, за да запази фокуса единствено върху драматичната рокля от тюл.

Студеният нюанс на синьото е избран целенасочено, за да отрази ледения характер на Стивънс, както самият Хичкок обяснява в интервю от 1962 година. „Нарочно снимах Грейс Кели леденостудена и продължих да приближавам към нейния профил, правейки го още по-класически, красив и много далечен“, казва той.

Решението на Даяна да облече точно тази рокля, която тя съчета с равни бебешкосини обувки, висящи обеци с аквамарин, диаманти и подходяща гривна, е било отново много добре обмислено решение.

От списание Marie Claire съобщават, че Даяна и Кели се срещат през март 1981 година, скоро след като е обявен годежът между принцесата и принц Чарлз, когато тя все още беше лейди Даяна Спенсър. Както е описано подробно в книгата на Джон Рандал „Имало едно време: Зад приказната история на принцеса Грейс и принц Рение“, Даяна избухнала в сълзи пред принцесата на Монако, докато двете си оправяли грима в дамската тоалетна. Тогава принцесата на Уелс споделила, че чак сега осъзнава колко непоносимо би било толкова много хора да се борят за вниманието ѝ, задавайки въпроси не само на нея, но и на всеки, който я познава.

„Тя предвиждаше живот, напълно лишен от лично пространство. Тя беше уплашена. Какво би могла да направи? Със сигурност питаше правилната жена за съвет. Грейс винаги е знаела как да използва знаменитостта си в своя полза, докато Даяна сякаш се свиваше под блясъка на прожекторите“, пише Рандал.

Ако в този момент Даяна е търсела успокояващи думи на утеха от страна на принцесата на Монако, сигурно се е почувствала разочарована. 51-годишната тогава Грейс е прегърнала 19-годишната бъдеща принцеса на Уелс и я потупала по рамото. След това сложила ръцете си върху бузите на Даяна, обхващайки лицето ѝ. „Не се тревожи, скъпа. Нещата само ще стават по-лоши“, казала Кели.

За още новини от света на звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари