IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активисти „погребаха“ Седмицата на модата в Лондон

20 септември 2019 14 40

Причината е влиянието на бизнеса върху природата

Снимка: Reuters

Природозащитната група Extinction Rebellion спазиха обещанието си и се появиха сензационно на Седмицата на модата в Лондон. Те заплашиха още преди започването на модното събитие, че ще организират протести и ще се опитат дори да възпрепятстват дизайнери и модели да стигнат до ревютата си.

Все пак до това не се стигна, благодарение на силното полицейско присъствие и адекватната намеса на властите. Но краят на модната седмица дойде, а с нея и най-голямата провокация от Extinction Rebellion. Във вторник те организираха „погребение“, на което се сбогуваха с модните шоута.

Лондон

Снимка: Reuters

С това си действие активистите се надяват да спрат Седмицата на модата в Лондон от бъдещи прояви. Причината е, че модната индустрия е един от главните замърсители на природата и спомага за глобалното затопляне.

Близо 200 активисти се събраха на площад Трафалгар в Лондон и заобиколиха два ковчега, на които пишеше „Почивай в мир, Модна седмица на Лондон 1983-2019 година“ и „Нашето бъдеще“. Някои от участниците носеха черни пелерини, а други – червени. Част от тях дори си бяха боядисали лицата в бяло.

Лондон

Снимка: Reuters

След като някои от активистите изнесоха речи за това как модната индустрия допринася за увеличаването на въглеродните емисии, групата пое към адреса на Британския моден център, където се състояха повечето от ревютата.

През юли, Extinction Rebellion написаха писмо до Британския моден център с искане да бъде отменено модното събитие и да го замени с конвенция, на която професионалисти от модния бизнес да говорят за това какво смятат да направят, за да спасят планетата.

Лондон

Снимка: Reuters

Групата казва, че не иска да закрие модната индустрия, а просто „да накара дизайнерите да се замислят за кризата, в която се намираме“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари