IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти тренд: Джак Мартин – човекът, който посребри Джейн Фонда и Шарън Озбърн

11 март 2020 11 00

Коафьорът се опитва да покаже на жените, че няма нищо срамно в сивите коси

Снимка: БГНЕС

Преди още да се качи на сцената на наградите „Оскар“, за да представи най-добрия филм за годината, иконата на Холивуд Джейн Фонда шокира всички, когато публикува снимка в социалните мрежи и показа чисто новия си сребърен цвят на косата.

Само седмица след това Шарън Озбърн също реши да се подложи на промяна и от червенокоса стана сребърна. Възможно е двете дами да започнат нова мода сред по-възрастните в Холивуд, с която да накарат колегите им да приемат белите си коси и да спрат да се боядисват.

Фонда и Озбърн дължат всичко това на Джак Мартин – коафьор от Калифорния, който е известен сред клиентите си с това, че иска да накара жените да не се срамуват от сивите си коси. Жени пристигат при него от всички части на света, включително от Аржентина и Австралия. 

Мартин започва да се занимава с фризьорство преди 28 години и признава, че досега е направил близо 500 трансформации като тази на Фонда и Озбърн. Тази страст на коафьора започва преди 3 години, когато клиентка влиза в салона му и се оплаква от постоянното боядисване и криене на сивите си коси.

Жената признала, че се боядисва сама вкъщи на всеки 3-4 седмици в продължение на години. Това се оказало предизвикателство за Мартин, тъй като косата на клиентката му вече била твърде увредена. Той обаче не се отказал и започнал трансформацията ѝ. След близо 12 часа, сивите и изтощени коси на жената се превърнали в блестящо сребристо.

Звездата на Джак Мартин изгрява.

Той започнал да става все по-известен със своите способности да посребрява жените и успява да хване окото и на Джейн Фонда. Тя решава да се свърже с него, но Мартин първоначално не вярва, че една от иконите на Холивуд се обажда точно на него.

„Помислих, че някой си прави шега с мен. Когато разбрах, че всичко е истина, се почувствах горд, че Джейн Фонда иска да работи с мен“, казва той пред „Insider“. 

Графикът на коафьора обаче е бил пълен догоре и през следващите четири седмици той няма как да вмъкне актрисата. Клиентите му вече са били платили за полети и хотели, за да седнат на неговия стол. Но Джейн Фонда си е Джейн Фонда и затова Мартин решава да се срещне с нея в почивния си ден.

В нощта преди наградите „Оскар“ двамата се виждат, а Джак споделя, че актрисата е била „феноменална и много енергична“. Попитала го за акцента му, а той отговорил, че е роден в Сирия. След като научила това, Фонда е изразила подкрепа за страната, която се тресе от гражданска война вече 9 години. 

„Честно да ви кажа, имаме много грешна представа за звездите. Те са много земни, мили и са хора като нас. Разликата е, че към тях са насочени хиляди фотоапарати“.

По време на работата Фонда не си почивала. Тя е работила върху предстоящата си книга и се е опитвала да запомни реплики от сериала си „Grace and Frankie“, в който си партнира с Лили Томлин. „В същото време тя четеше вестник, говореше с мен и екипа си, смееше се и се шегуваше“, казва Мартин.

Добавя, че актрисата има чудесно чувство за хумор и не е искал да се разделя с нея. Резултатът от работата му се вижда и по време на наградите „Оскар“, когато Фонда се качва на сцената, за да връчи статуетката за най-добър филм. Мартин признава, че е настръхнал, когато е видял всичко по телевизията.

„Тя завладя шоуто с визията си. Шокира всички. Бях много горд от този момент“.

Фонда обаче не остава единствената звезда, с която Джак работи. Само седмица след срещата си с актрисата, той получава обаждане и от Шарън Озбърн. Водещата чува за него преди шест месеца, но се решава да промени визията си след като гледа наградите „Оскар“. 

Озбърн боядисва косата си червена всяка седмица в продължение на 18 години. Мартин казва пред Insider, че водещата е имала лоши спомени от предишни коафьори, които са се опитали да променят цвета ѝ, но само са увреждали косата. 

Именно затова тя е била и малко по-трудна за промяна в сравнение с тази на Фонда и не е бил сигурен дали ще се получи този сребрист цвят, към който всички се стремят. Процедурата отнела 8 часа, но резултатът е повече от впечатляващ. 

„Реакцията ѝ беше прекрасна. Каза ми, че съм магьосник и че в момента се чувства по-добре отколкото с червения цвят“.

Озбърн говори и за преживяването в предаването „The Talk“. Признава, че се е уморила от постоянното боядисване и е искала да промени нещо в себе си. Мартин добавя, че тези думи ги чува и от други жени, които се решават на подобна стъпка. „Те просто искат да бъдат себе си“.

Преди процедурата Мартин кара клиентките си да оставят косата им да израсне с натуралния си цвят. Това му позволява да види истинските им корени, за да знае как точно да подходи към трансформацията. След това избелва цялата коса и оставя пероксида за по-дълго време, за да запази корените. 

Сива коса? Модерно е!

За да докара естествения сив цвят, коафьорът смесва три различни нюанса преди да започне боядисването. Това може да продължи от 8 до 15 часа, в зависимост от дължината, дебелината и цвета на косата. 

Мартин признава, че клиентките му идват само 2-3 пъти през годината, за да тонизират косата и да възвърнат сребристия цвят. Той също така дава на жените и тонер за коса, който да използват вкъщи, както и няколко лесни съвета как да се грижат за цвета си. Това включва миенето с по-студена вода и отказването от преси, маши и други уреди, които затоплят косата.

След като Фонда и Озбърн се хвалят пред света с новия си цвят, Мартин признава, че бизнесът му върви повече от добре и не смята, че сребристата мода ще отмине скоро. „В социалните мрежи вече има групи, които подкрепят това и дамите вътре се окуражават да направят решаващата крачка“. 

Той добавя, че сивата коса не се определя от възрастта и хората не трябва да се опитват да я прикриват заради обществото. „Направете я модерна и се гордейте с нея“, казва Джак Мартин пред „Insider“. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари