IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да използвате сух шампоан за по-добър резултат?

16 май 2020 15 00

Всичко зависи от косата ви

Снимка: iStock

Сухият шампоан се превърна в един от любимите аксесоари на много жени. Той не само е удобен, когато бързате и нямате време за душ, но и лесно се побира в чантата ви. Може да го носите навсякъде, за да се погрижите за косата си по всяко време. Този продукт помага да се премахне омазняването, придава свеж вид на косъма и удължава живота на прическата ви.

Въпреки популярността си, сухият шампоан не е най-лесният продукт за нанасяне. Още повече, че той се предлага в толкова много форми, че много лесно може да сбъркате и да си нанесете повече вреда, отколкото полза. Както нормалния шампоан, и ефектът на сухия шампоан зависи от типа на косата. Затова експертите дават своите съвети за начина, по който да използвате този продукт.

Как да изберем правилния сух шампоан?

Както споменахме, сухият шампоан се предлага в много различни вариации, включително аерозол, спрей, пудра и пяна, и конкретният тип, който използвате, има значение. „Например, ако имате фина коса, използването на пудра само ще натежи върху скалпа ви“, казва фризьорката Адриана Теслер пред „Allure“. Тя препоръчва този вариант на сух шампоан да се използва от хора, които имат по-гъста и мазна коса.

От друга страна, тези с фина коса може да използват спрей или аерозолната версия, защото те изсъхват по-бързо и добавят повече обем. Важно е да прочетете всички инструкции преди да употребите сухия шампоан, за да се уверите, че използвате правилния за вашата коса.

сух шампоан

Снимка: iStock

Фризьорът Крис Епълтън, който е работил с Дженифър Лопес, Ариана Гранде и Ким Кардашян, съветва да не взимате нещо, което не е за вас. Той добавя, че както обикновеният шампоан и балсам, различните формули на сухия шампоан са предназначени за определен тип коса.

„Обикновено хората с по-къдрава коса се нуждаят от повече влага, докато хората с мазен скалп – не чак толкова“, обяснява Епълтън. Уверете се, че характеристиката на формулата съответства на вашите нужди. Ако имате къдрици, потърсете сух шампоан, който има хидратиращи елементи. За тези, които имат мазен скалп, е добре да използват продукт, който е категоризиран като абсорбиращ.

Друг вариант е сух шампоан за боядисана коса, който е направен с цел съчетаване на цвета и може да влезе в употреба, когато корените ви започнат да израстват. Експертите се спират най-много на аерозолната версия на сух шампоан, защото той позволява по-равномерно нанасяне.

Как правилно да нанесем сух шампоан?

Вече сте избрали правилния продукт за вас, сега е време да го използвате. Много е важно да внимавате как нанасяте сухия шампоан, за да не пропуснете зона.

1. Подготовка и разделяне

„Преди дори да помислите как да използвате сухия шампоан, разклатете бутилката“, казва Епълтън. Разбира се, това важи само за вариациите на спрей, пяна и аерозол. Не е необходимо да разклащате сухия шампоан на прах. Експертът добавя, че по този начин сместа вътре ще се хомогенизира и ще е по-лесна за нанасяне.

четка за

Снимка: iStock

След това с гребен разделете косата си на малки участъци. Започнете от най-мазната зона. „Работете в подсекции, движейки се нагоре или надолу, в зависимост от това къде ви е началната точка“, казва фризьорката Мат Рез. Тя допълва, че може да нанасяте шампоана колкото си искате.

2. Нанасяне

Правилото е да се целите точно в корените си и да държите бутилката на разстояние 30 см от косата си. „Правилната дистанция за нанасяне на продукта и аерозола е много важна. Не трябва да пръскате от много близо, защото това ще остави утайка, която трудно се премахва“, твърди Епълтън.

Когато използвате сухия шампоан, не прекалявайте. Нанасяйте го само върху зоните, които са омазнени, а не по целия скалп. Количеството продукт, което използвате зависи не само от омазняването, но и от вида на косата ви. „Колкото по-гъста е косата, толкова повече продукт може да е необходим“, казва Рез.

3. Спрете и масажирайте

Едно от най-добрите предимства на сухия шампоан е, че действа бързо. Въпреки това, за да постигнете най-добри резултати, трябва да изчакате малко преди да излезете навън. „От изключително значение е да оставите сухия шампоан да поседи няколко минути, за да проработи“, обяснява Епълтън. Тя съветва да масажирате продукта в скалпа си, за да активирате всичките му съставки.

Ако забележите твърде много остатъци след масажа, продължете с действието и прокарайте четка или гребен от корена до върха на косата, за да се разпръсне шампоанът.

Колко често може да се използва сухият шампоан?

Най-вероятно го знаете, но пак ще го кажем: Сухият шампоан не замества истинския. Всъщност, честото му използване може да навреди на косата и скалпа. „Когато частиците на сухия шампоан се натрупат върху скалпа, те могат да запушат космените фоликули, което да доведе до поява на бактерии и пъпки“, казва дерматологът Нанси Самолитис.

сух шампоан

Снимка: iStock

Тя препоръчва да използвате сух шампоан максимум два пъти на седмица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари