IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почистите сребърните си бижута?

7 август 2020 14 40

С времето те потъмняват

Pixabay

Сребърните бижута са предпочитан накит за много мъже и жени. Те притежават специфичен блясък, но ако не се поддържат добре, го губят с времето. Причината е, че кислородът, прахът и разни замърсявания, могат да променят горния им слой и те да потъмнеят.

За да сте сигурни, че притежавате или купувате сребро, на него трябва да има специален печат. Най-често се използват два вида сребро, като това от проба 925 е най-разпространено – притежава 9,25% чистота.

Как да се грижите правилно за сребърните си бижута?

За да не потъмняват и да не се замърсяват често, този вид бижута трябва да се поддържат по правилния начин. Така например широка сребърна гривна, която носите на ръката си, не се окислява толкова много в сравнение с плочка или колие, които са на врата. На второто място среброто се допира по-често до кожата, а особено в горещините, тя се поти и по този начин насърчава промяната на цвета.

сребърни бижута,

Pixabay

Ако искате среброто ви да блести, когато миете съдовете и особено чистите и използвате най-различни препарати, особено по време на пандемия, е добре да сваляте бижутата си. Така ще ги предпазите от досега с химикали, които ще променят състоянието им мигновено.

Слънчевата светлина, която е повече през лятото, както и морската вода, в която плуваме през лятото, също водят до потъмняване на среброто.

Съхранявайте среброто в херметически добре затворени кутии. Хубаво е всяко едно бижу да стои поотделно, защото ако са едно до друго, те лесно могат да се надраскат.

Как да почиствате сребърни бижута?

сребърна висулка,

Pixabay

Имайте предвид, че на пазара има и много некачествено сребро, което се почиства по-трудно. Ето защо е добре като купувате, да го правите от специализиран магазин, като задължително искате сертификат. Иначе най-лесният начин да се избавите от по-тъмния цвят и да лъснете среброто у дома, е да си купите специална микрофибърна кърпичка. Такива продават в повечето бижутерии. С нея внимателно ще разтъркате всеки сантиметър и ще видите как по нея ще останат черни петна от окисляването.

Друг начин за почистване е чрез разтвор от течен сапун (без сулфати и фосфати) и вода. В него може да потопите пръстени, синджири, сребърни кръстчета, плочки и други, след което да натъркате с памучен парцал. Ако по бижутата има камъни, то тогава само топнете кърпичката във водата и минете с леко потупване. Има и друг вид разтвор – от сода и вода, който най-често се използва при прекомерно окисляване, което се маха по-трудно. Отново се ползва парцал, с който се търка повърхността.

сребърна гривна,

Pixabay

Ако имате подръка зехтин, може да сложите по-голямо количество в купа и да изстискате половин лимон. Разбърквате и потапяте памучната кърпичка, след което с нея почиствате среброто.

Почистване с фолио е поредното решение при замърсени и потъмнели сребърни накити. Трябват ви една чаша вода(не бива да е минерална), 2-3 лъжици готварска сол, алуминиево фолио, ножица и по-дълбока купа. Трябва да нарежете фолиото на ленти, да ги сложите в съда и да сипете водата. След това да поставите и среброто. Трябва да престоят няколко минути, след което разбърквате и ги изваждате. При подсушаването и най-малката останала мръсотия пада, а блясъкът по повърхността е налице.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Васил ( преди 3 години )
Едно уточнение. Проба 925 отговаря на 92,5% чистота. Тоест от 100 грама 92,5 са чисто сребро, останалите 7,5 са мед
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар