IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрии: Как да се отървем от тях и как да предотвратим появата им?

20 декември 2020 10 30

Няколко съвета от дерматолозите

Снимка: iStock

Стриите са често срещана форма на белези. Макар и напълно безобидни, много хора биха искали да се отърват от тях или да намалят появата им. За съжаление, стриите са постоянни, но има някои лечения, които могат да им помогнат да избледнеят или да станат по-малко забележими.

Какво са стриите?

Стриите са белези, причинени от разкъсвания на колагенови и еластинови влакна, поддържащи структурата на кожата ви. Те се образуват в дермата – вторият слой на кожата, който съдържа съединителни тъкани. Стриите се появяват, когато кожата ви се разтяга, обикновено по време на бърз растеж, включително бременност, качване на тегло, отслабване, издължаване, бърз мускулен растеж, дължащ се на тренировки.

стрии крака

Снимка: iStock

Тези белези обикновено изглеждат като червени, розови или лилави повдигнати линии по кожата, когато се появяват за първи път. С течение на времето те избледняват и стават почти невидими. Всеки човек може да развие стрии, но те са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете и могат да бъдат по-забележими при тъмнокожите. Също така е по-вероятно да получите стрии, ако други членове от семейството ви ги имат.

Може ли да се отървем от тях?

Противно на общоприетото схващане, наистина няма евтин и лесен начин да се отървете от стриите. „Ексфолиращи или локални кремове обикновено не са ефективни, тъй като те просто действат на повърхността на кожата и не проникват по-надълбоко, за да има забележимо лечение“, казва дерматологът Шери Сперлинг пред Insider.

Някои проучвания са установили, че производни на витамин А, давани с рецепта, като третиноинов крем, могат да намалят появата на стрии, но резултатите са неокончателни. Като цяло не е доказано, че локалното решение е напълно ефективно за премахване на белезите. Стриите са постоянни, но има някои дерматологични лечения, които могат да ги направят по-малко забележими.

Лечения, с които стриите избледняват

Много от наличните лечения за намаляване на появата на стрии се фокусират върху укрепването на кожата и възстановяването на колагена. Ето някои от най-популярните начини:

Лазерна терапия

Лазерната терапия насочва светлината към определени компоненти на кожата, като пигмент и кръвоносни съдове, за да увеличи производството на колаген и да възстанови еластиновите влакна. Тя е предназначена за лечение на белези, хиперпигментация, белези от акне, слънчеви петна, разширени вени, стрии.

Лазерът прави микроскопични разрези в кожата, стимулирайки производството на нов колаген, като същевременно оставя околната тъкан непокътната. „Препоръчително е лечението за стрии да започне още в началото, когато вероятността за успешното им избледняване е много по-голяма“, казва дерматологът Мишел Грийн пред Insider. Според нея, е много по-лесно да премахнете червените белези с лазерни процедури.

стрии корем

Снимка: iStock

Броят на сесиите, от които може да се нуждаете, зависи от възрастта и изразеността на вашите стрии. Все пак, повечето хора се подлагат поне три до пет пъти на процедурата. Стриите, които са с червен, син или лилав цвят обикновено са по-нови и по-лесни за лечение с лазерна терапия, отколкото тези, които са бели.

Микродермабразио

Микродермабразиото ексфолира мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Тъй като стриите са дълбоко, това лечение може само да изсветли външния им вид, но не и да ги премахне. Ексфолирането може също да помогне за стимулиране на производството на колаген и да насърчи растежа на нова кожа, което може да намали появата на стрии.

Проучване от 2014 година установява, че микродермабразиото е толкова ефективно, колкото ежедневното прилагане на локален третиноинов крем за намаляване на стриите. Микродермабразиото има малко странични ефекти и не се понася добре от хора с различни типове кожа. Това лечение е дълъг процес и може да отнеме дузина или повече процедури, за да се видят резултатите.

Микронидлинг

Микронидлингът е метод, при който се използват малки игли, за да пробият кожата. Докато тя се лекува, тялото ви произвежда нов колаген, който възстановява увредените влакна и запълва линиите, причинени от стрии. Страничните ефекти обикновено са временни и включват зачервяване и подуване на третираното място.

стрии

Снимка: iStock

В проучване от 2008 година учените установяват, че микронидлингът може да намали появата на стрии при едно до четири лечения с до 60-80%. Малко проучване от 2016 година установява, че три терапии с микронидлинг са по-ефективни от микродермабразиото, що се отнася до лечението на стрии.

Ако се интересувате от лечение на стрии, говорете с вашия дерматолог, за да разберете кое е най-подходящо за вас.

Как да предотвратите появата на стрии?

Невъзможно е напълно да се предотвратят стриите, но има няколко начина за минимизиране на шансовете за тяхното развитие. Те са:

► Овлажнявайте кожата си с лосион два пъти дневно. Това помага да се поддържа хидратацията ѝ и да се оптимизират еластичността и здравината ѝ, така че е по-малко вероятно тя да се разкъса при разтягане.

► Наблюдавайте наддаването на тегло и се опитвайте да предотвратите огромни колебания в скалата. Това позволява на кожата постепенно да се коригира без да се разтяга и да нарушава съединителната тъкан.

► Нанесете хиалуронова киселина, която помага за хидратирането на кожата и стимулира производството на колаген. Това може да предотврати появата на стрии.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари