IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате по-здрава коса? 10 съвета, които наистина работят (2 част)

5 март 2021 16 30

Пробвайте тези домашни трикове

Снимка: Pexels

Успяхте ли да опитате вече някои от съветите, които ви предложихме, за да подобрите състоянието на косата си? Продължаваме с полезни идеи, всички лесноизпълними в домашни условия.

След като вчера ви разкрихме първите 5 трика за по-здрава коса, сега е време за останалите пет. 

6. Опитайте маска с жълтък

Жълтъците съдържат същите протеини, които са необходими на космения фоликул, за да е здрав, а изследвания показват, че пептидите в него може да стимулират космения растеж. Освен това те съдържат витамини А и D, биотин и фолиева киселина.

Можете да си направите домашна маска с жълтъци по следния начин:

► Смесете 3 жълтъка с 3-4 лъжици кокосово олио.

► Нанесете сместа от корените по посока на косъма.

► Оставете да преседи 10-15 минути и измийте със студена вода.

7. Мийте косата с хладка до студена вода

Миенето на скалпа и косата с гореща вода може да увреди косъма, тъй като кара кутикулите да се отворят и в резултат косата става по-суха и уязвима на накъсване.

Най-добрият вариант е да миете косата под душа с хладка вода, а на финала да пуснете студена струя.

8. Ползвайте алое вера върху скалпа и косата

Алое вера е богато на витамини А, С и Е., които подпомагат растежа на космените клетки.

В допълнение, алое вера също съдържа витамин В-12 и фолиева киселина, като и двете могат да бъдат полезни за насърчаване на растежа на по-здрава коса.

Не е ясно дали тези полезни витамини действително проникват в скалпа при локално приложение на алое вера. Можете да нанесете чистия гел от растението алое върху косата и скалпа си или да потърсите продукти за коса, които съдържат алое вера. Можете също така да направите своя собствена маска за коса като добавите алое вера към познатите съставки – жълтъци, кисело мляко, мед, оцет и т. н.

9. Сменете хавлията с тениска

Според експерти по грижа за косата, триенето на мократа ви коса с хавлиена кърпа след измиване може да причини увреждане и счупване заради фрикцията и уязвимостта на косъма в мокро състояние. Можете да изберете кърпа от микрофибър или по-лесно и евтино решение е да използвате обикновена памучна тениска, за да подсушите косата си след баня. Гладката материя на тениската ще създаде по-малко триене при сушене и следователно по-малко щети и наелектризиране.

10. Опитайте лечение с горещо масло

Процедурите с горещо масло са популярен избор за подпомагане на възстановяването на влагата при суха, къдрава или повредена коса. Лечението с кокосово масло или масло от авокадо може да бъде особено полезно. Според проучване от 2003 г. на Trusted Source, кокосовото масло има способността да намалява загубата на протеини както в увредената, така и в здравата коса. Подобно на кокосовото масло, маслото от авокадо също съдържа незаменими мастни киселини, както и витамини А, В-5 и Е.

За да направите своя собствена маска с горещо масло, изпълнете следните стъпки:

1. Смесете заедно 1-2 с. л. необработено кокосово масло (стайна температура) и 1-2 с. л. масло от авокадо. Можете да използвате повече или по-малко, в зависимост от това колко дълга е косата ви, но поддържайте съотношението на двете масла приблизително равно.

2. Поставете маслената смес в стъклен буркан и внимателно я спуснете в тенджера с гореща вода.

3. Оставете маслата да се разтопят заедно и затоплят вътре в буркана за около 2 минути. Маслото не трябва да е прекалено горещо.

4. Тествайте температурата върху китката си. Трябва да е хладка, а не гореща. Ако маслото изглежда горещо, не рискувайте да го докосвате или нанасяте на скалпа. Изчакайте, докато се охлади.

5. След като маслената смес достигне безопасна температура, нанесете върху скалпа, корените на косата и краищата. Нанесете маслото върху останалата част от косата.

6. Сложете шапка за душ и оставете маслото да проникне в косата ви за 20 минути.

7. Изплакнете добре с хладка вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари