IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаете за борбата с бръчките

28 февруари 2021 18 00

Всеки от нас се сблъсква с този проблем

Снимка: iStock

Един от най-честите въпроси, който всеки от нас си задава, е: „Как да се справя с бръчките?“. Без значение от етническата принадлежност, пол или тип кожа, ако имате късмет, ще се сдобиете с бръчки. И да, имаме предвид истински късметлии. Нека не забравяме, че остаряването е привилегия. Тези малки гънки по челата и ъглите на очите ни са естествена част от човешкото преживяване и те могат да се появят още в средата на 20-те години.

Така че, независимо дали искате да започнете превантивно лечение или се нуждаете от по-сериозна рутина за изглаждане на вече съществуващи бръчки, имаме няколко решения за вас. По време на четвъртия епизод от подкаста на Allure, озаглавен „Науката за красотата“ Мишел Леий и Джени Бейли задълбочено се запознават с причините за появата на бръчки и някои основни трикове за лечението им.

Какво са бръчките?

Бръчките са линиите и гънките, които се образуват върху кожата ви поради различни фактори, като възрастта е най-очевидният. С напредване на годините кожата ви става по-малко еластична и по-крехка. Намаленото производство на естествени масла я изсушава и я прави по-набръчкана. Мазнините по лицето ви също започват да намаляват, причинявайки отпуснатост, увисване и забележими линии.

бръчки, кожа

Снимка: iStock

Бръчките са групирани в две различни категории – динамични и статични. Първите се появяват, когато правите повтарящи се движения с лицето, като усмивка или кривогледство. Те често избледняват след промяна на изражението ви. „Винаги сравнявам динамичните бръчки с лист хартия. Ако продължавам да сгъвам листа отново и отново, гънката ще става все по-дълбока“, казва дерматологът Мелиса Левин пред Allure.

Статичните бръчки, от друга страна, остават на лицето ви през цялото време, независимо от движенията на мускулите. Те се развиват и влошават поради външни фактори. С напредването на възрастта динамичните бръчки стават статични, оставяйки трайни линии.

От какво се появяват бръчките?

Прекаленото излагане на слънце, пушене и годините са най-честите причини за бръчките. Тези фактори допринасят за изтъняване на епидермиса, загуба на еластичност и крехкост на кожата, създавайки гънки.

суха кожа,

Снимка: iStock

Въпреки че не можете да контролирате годините, можете да наложите контрол върху излагането на ултравиолетови лъчи и тютюнопушенето. Без използването на слънцезащитни продукти, лъчите разграждат съединителната тъкан – колагенови и еластинови влакна – която лежи в по-дълбоките слоеве на кожата. Това разпадане причинява преждевременно отпускане и набръчкване на кожата. Също така, проучвания са установили, че рискът от поява на умерени до тежки бръчки при постоянни пушачи е бил два пъти по-голям от този при хората, които са пушили за кратък период от време.

Извод: Не пушете и носете слънцезащитен крем всеки ден. Тези прости промени в начина на живот ще направят чудеса за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.

Къде най-често се появяват бръчките?

Бръчките могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често срещани са по лицето, където има 42 отделни мускула. Освен това тази област е най-често излагана на слънце.

Бръчки „пачи крак“

Проучване установи, че 84% от жените забелязват този тип бръчки около очите като първи признаци на стареене.

Причината: Кожата около очите е най-тънката по тялото. В тази област няма толкова много колаген и еластин, така че след като слънцето започне да нанася своите удари, това е едно от първите места по лицето, което се набръчква. Все пак този тип бръчки не са толкова лоши. Повече от всяка друга бръчка, „пачи крак“ около очите са изразителни, което ги прави важна характеристика.

огледало, бръчки,

Снимка: iStock

Джени Бейли посочва пред Allure, че този тип бръчки са особено важни по време на пандемията, тъй като всички носим маски, които покриват долната половина на лицето ни. Никой не може да ни види да се усмихваме или да се мръщим, така че очите са единственото ни средство за предаване на емоции чрез лицето.

Плюс това, „пачи крак“ са изразителните линии, свързани с радостта, докато другите линии, като тези между веждите, са свързвани с мръщене. Така че, колкото и да не харесваме бръчките, този тип показва, че всъщност сме прекарали живота си в радост и веселие.

Единадесетте

„Единадесетте“ са двете вертикални линии, които се образуват между веждите ви. Те изглеждат точно като числото 11 и обикновено се причиняват от многократно свиване на веждите, което ги прави отличен пример за динамични бръчки.

Линии на смеха

Тези бръчки се наричат линии на смеха, но е малко вероятно да получите изразени назолабиални гънки – гънките, които се простират от носа до външните ъгли на устата – само от движение на мускулите. Те обикновено се причиняват от увисване на кожата и загуба на подкожни мазнини с напредване на възрастта.

Челни линии

Бръчките по челото са хоризонтални линии, често причинени от многократното повдигане на вежди. Някои хора имат повече или по-дълбоко изразени линии от други, поради комбинация от генетика и начин на живот.

Как да се отървем от бръчките у дома?

Добрата новина е, че появата на бръчки може да се подобри с течение на времето. Докато тежките бръчки обикновено не могат да бъдат напълно обърнати, външният им вид може да бъде намален. Това се случва, ако използвате мощни продукти като някои от тези, изброени по-долу.

Ретиноиди

Ретиноидите, златният стандарт за намаляване на бръчките, са производни на витамин А. Те стимулират клетъчния оборот и производството на колаген, като по този начин намаляват появата на бръчки. Ретиноиди е общ термин за всички такива производни, включително ретинол, който можете да намерите в продукти със и без лекарско предписание.

бръчки, крем

Снимка: iStock

В допълнение към способностите за намаляване на бръчките, ретиноидите могат да омекотят кожата, да изравнят текстурата и да правят тъмните петна по-бледи.Но с това идва и рискът от раздразнение. За да избегнете зачервяване и лющене, започнете да използвате ретиноид два пъти седмично и го комбинирайте с овлажнител. След няколко седмици увеличете употребата на три пъти.

И тъй като ретиноидите могат да ви направят по-чувствителни към UV лъчите, експертите препоръчват да се използват само през нощта, когато не сте изложени на слънце. Ако го прилагате сутрин, не забравяйте да сложите и слънцезащитен крем.

Антиоксиданти

Антиоксидантите – витамин С, ниацинамид или ресвератрол – работят за неутрализиране на свободните радикали, които причиняват увреждане на кожните клетки и бръчки. За да получите най-голяма защита, почистете кожата, нанесете серум с антиоксиданти и след това изчакайте пет минути преди да сложите слънцезащитен крем.

Слънцезащитен крем

Както вече подчертахме, UV лъчите са една от най-големите причини за преждевременните бръчки, така че слънцезащитният крем е основната тайна за поддържане на по-младежки вид. Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи ще ви помогне да предотвратите образуването на нови бръчки, както и да забавите влошаването на съществуващите по лицето ви. Носете слънцезащита ежедневно.

Алфа-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселините (АНА), които включват гликолова, лимонена и млечна киселина, увеличават клетъчния оборот и ускоряват производството на колаген, което намалява появата на бръчки и фини линии с течение на времето. АНА могат да бъдат намерени в по-ниски концентрации в почистващи препарати без рецепта или в по-високи концентрации под формата на химически пилинг, прилаган по предписание на дерматолог.

бръчки, кожа,

Снимка: iStock

Гликоловата киселина има най-малките молекули от всички АНА, така че лесно може да проникне в кожата. Но тъй като е в състояние да проникне толкова добре, има по-голяма вероятност от раздразнение и за хората с чувствителна кожа е по-добре да се насочат към млечната или лимонената киселина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари