IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 начина да се отървете от досадния пърхот

30 април 2021 15 00

Най-накрая може да живеете без белия прах по косата си

Снимка: iStock

Досадният пърхот е един от най-често срещаните и упорити проблеми с косата. Тези досадни люспи, които сякаш се умножават винаги, когато се опитате да ги премахнете, могат да се появят на всеки тип скалп и по всяко време. Освен че е неприятен за наблюдаване, пърхотът е и много труден за премахване.

Именно затова е добре да потърсим съветите на дерматолози, за да разберем какво всъщност предизвиква това състояние, как да се отървем от него и как да предотвратим появата му.

Какво е пърхотът?

Пърхотът е реакцията на кожата срещу естествено срещащи се гъбички и масла по скалпа. Около половината от населението на земята се бори с този проблем, като експертите уверяват, че той не е заразен. Според д-р Дженифър Макрегър, пърхотът може да се появи не само по скалпа, но и по носа, веждите, брадичката, ушите и дори в средата на гърдите.

Каква е разликата между пърхот и сух скалп?

Както споменахме по-горе, пърхотът е реакция на кожата срещу естествено срещащи се гъбички и масла по скалпа. От друга страна, сухият скалп е симптом на пърхота и се получава, когато скалпът се усеща стегнат и раздразнен. При него естествената бариера на кожата е нарушена, което предизвиква изсушаване.

пърхот istock

Снимка: iStock

Разграничаването между двете състояния обаче може да бъде сложно за обикновения човек. Причината е, че е почти невъзможно да видим сами скалпа си и да разберем дали страдаме от пърхота или от сухота. „Сухият скалп обикновено се проявява през зимата и може да се усети като лющене на кожата или сърбеж. Пърхотът има тенденция да се появява по всяко време на годината“, казва д-р Лорър Джерати пред InStyle.

Сухият скалп също има тенденцията да бъде временен, докато пърхотът е устойчив във времето и както повечето други кожни заболявания може да избухне, когато сме стресирани.

Какви са симптомите на пърхот?

Симптомите на пърхота включват сърбеж, зачервяване, сухота и лющене на кожата. Те могат да се появят по различно време и с различна интензивност.

Какво причинява пърхот?

Д-р Дженифър Макгрегър обяснява, че има няколко фактора, които играят роля в развитието на пърхота, включително генетика, пол и придружаващи здравословни състояния, като психиатрични разстройства, болест на Паркинсон или ХИВ. „Ако обикновено имате суха кожа, сърбеж, чувствителна кожа или проблемна кожа на лицето или тялото, има голяма вероятност тези проблеми да се появят и по скалпа ви“, допълва тя пред InStyle. Според Макгрегър, пърхотът най-често се появява след пубертета, като мъжете са по-склонни към него.

пърхот, лоша

Снимка: iStock

Но често срещано погрешно схващане според доктора е, че пърхотът е състояние на суха кожа, когато всъщност е точно обратното. „Пърхотът е по-скоро състояние на мазна кожа, свързано с недостатъчно измиване на косата“, казва тя. Ако направите голяма пауза между измиванията, но пък страдате от мазен скалп, има голяма вероятност да си причините пърхот.

Как да се справим с пърхота?

Има няколко съвета и конкретни стъпки, които може да предприемете за лечение на пърхот. Винаги обаче трябва да започнете с най-простите неща и да надграждате докато скалпът ви не реагира на процедурата. Също така е важно да погледнете съставките на продуктите, които използвате, за да сте сигурни, че те няма да допринесат за допълнителна сухота на скалпа или пък омазняване на косата.

1. Внимавайте с температурата на водата

Експертите предупреждават да не миете косата си с твърде топла вода. Това ще премахне естествените масла от косъма и ще предизвика сухота. Вместо това се насочете към хладка вода, която да е приятна както за тялото, така и за косата.

2. Имайте предвид сезонните температури

Самата зима не причинява пърхот, но има други фактори, често срещани в по-студените месеци, които могат да влошат състоянието. Микробите, причиняващи белия прах, се развиват при по-високи температури, така че когато сложите зимната си шапка и повишите температурата на скалпа си, сте изложени на по-голям риск. Борете се със сухия въздух у дома с използването на овлажнител, а когато излизате си вземете наушници, а не шапка.

пърхот istock

Снимка: iStock

От друга страна, горещото лято може да се окаже фактор за омазняване на скалпа, така че го имайте предвид. Обърнете внимание на измиването на косата през по-топлите месеци и съставете график, който ще е най-добър за вас.

3. Добавете още един ден за къпане

„При различните етноси жените имат различна честота на измиване, но за здравето на скалпа рядкото къпане може да е проблематично“, казва д-р Уилкерсън пред InStyle. Добавя, че дамите трябва да мият косата поне веднъж седмично и да не позволяват да се появи сърбеж по скалпа.

4. Не прекалявайте

Въпреки че добрата хигиена е полезна за косата, не трябва да се вманиачавате. Прекаленото миене може пък да доведе до сухота, която да се превърне в пърхот. Постигането на правилен график на къпане се базира на проба-грешка и е различен за всеки. Според експертите, златната среда е веднъж-два пъти седмично.

5. Сменете шампоана

Д-р Кикам препоръчва да използвате медицински шампоани, които съдържат съставки като селен сулфид, кетоконазол, цинков пиритион, салицилова киселина и въглищен катран. Като бонус тя съветва да оставите шампоана върху косата си за пет минути преди да го изплакнете.

6. Използвайте сух шампоан

Ако не замествате обикновения шампоан със сух, няма да имате проблем. Според експерти, може да използвате втория вид само върху средата и краищата на косата, като не го втривате в корените.

7. Грижете се за здравето си

Пърхотът много прилича на акнето и често се появява, когато сме стресирани или уморени. Ако успеете да намерите време за почивка или спорт, състоянието значително може да се подобри. Грижата за тялото ни и цялото ни благосъстояние може да ни помогне с проблемната коса и скалп. Така че не подценявайте ежедневните грижи за здравето, защото това ще си проличи и във външния ви вид.

8. Лечение на скалпа

пърхот, лоша

Снимка: iStock

Трябва да се уверите, че прилагате продуктите директно върху скалпа. Тук специално говорим за скрабове, които внимателно да масажирате с върховете на пръстите си, а не с ноктите. Внимавайте да не надраскате скалпа си, тъй като това може да причини накъсване на косата и допълнително дразнене.

9. Потърсете съвет от дерматолог

Ако пърхотът е твърде упорит или предизвиква косопад, прекален сърбеж или зачервяване, трябва незабавно да се видите с дерматолог. Може да страдате от по-сериозно състояние на скалпа или кожата, което се нуждае от медицинско наблюдение.

Как да предотвратим пърхота?

Правилната диета, минимализирането на стреса и подобряването в начина на живот са факторите, които могат да държат надалеч пърхота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари