IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да удължите трайността на парфюма си

23 май 2021 18 00

Разберете разликите във вида и състава и ще ухаете на хубаво през целия ден

Снимка: Istockphoto

Ароматът е нещо много могъщо. Точно като хубавата усмивка, той може да ви направи по-приветливи, атрактивни и желани. Един парфюм може да изкуши или буквално да отврати. При избора на вашия аромат обаче трябва да прецените не само мириса, а и неговата дълготрайност. Никой не иска да носи постоянно флакона в себе си и да се полива през 2 часа.

От какво зависи трайността на един аромат?

На първо място са съставките, след това нотките и концентрацията. Най-бързо изветряват аромати с флорални, зелени, морски и цитрусови нотки. Ориенталските и дървесни нотки са доста по-трайни.

Типът на течността също има значение – парфюмна вода, тоалетна вода, одеколон и т. н.

Сезонът също е от значение – през лятото ароматите изветряват по-бързо от през зимата, заради жегата и потта. Влажността обаче помага за запазване на аромата.

И не на последно място – ароматите ухаят по-дълго, ако са пръскани и върху дрехите, не само върху кожата.

Кой вид аромати издържат най-дълго?

Отговорът се крие в пропорцията на парфюмното масло и алкохола. Според съотношението им парфюмите се разделят на 4 основни типа, всеки с различна дълготрайност:

1. Парфюм – 20% – 30% от етерично масло, издържа 12+ часа

С най-висока концентрация на съставки, парфюмът има най-доброто ароматно качество. Той издържа най-дълго сред всички видове парфюми. По-скъп е от другите предлагани ароматни варианти, но пък и доста спестяващ. Подходящ е за вечерни излизания и по-официални събития.

2. Парфюмна вода (EDP): 15% – 20% от етерично масло, издържа 6–8 часа

EDP е най-близкият тип до парфюма по отношение на аромата и неговата дълготрайност. Обикновено се предлага в разфасовки от 30 мл, 50 мл, 60 мл, 80 мл, 100 мл.

3. Тоалетна вода (EDT): 5% – 15% от парфюмното масло, издържа 4-6 часа

EDT е най-популярният и често срещан тип парфюм през последните години. Той има по-висок процент алкохол от EDP, така че изветрява по-бързо. Трите нотки в него се променят много плавно, което го прави идеален за през деня, за разходки, офиса и други ежедневни активности.

Препоръчително е да се пръскате с тоалетната вода сутрин и още веднъж след като ароматът избледнее към ранния следобед.

4. Одеколон (EDC): 2% – 4% от етерично масло, трае 3-4 часа

Алкохолът и дестилираната вода са основните компоненти на EDC, а делът на алкохола е 60% – 75%. Поради ниската концентрация на ароматните съставки EDC е най-евтиният с голям обем.

Повечето EDC имат свежи цитрусови нотки, които ви карат да се чувствате веднага енергизирани.

Как да запазите по-дълго аромата върху себе си:

Напръскайте четката си за коса

Алкохолът в парфюма може да изсуши косата ви, така че не се пръскайте директно в косата. Вместо това напръскайте четката си за коса с нея и се срешете.

Не го съхранявайте в банята

Влажността и по-високата температура ще разрушат парфюма и ще отслабят аромата, така че го дръжте в спалнята си.

Овлажнявайте

Мазната и добре хидратираната кожа задържат аромата по-дълго, така че когато мажете тялото си, не забравяйте и врата и раменете.

Нанесете аромата в точното време

Влажната кожа ще задържи аромата. След баня е най-подходящото време за парфюмиране, но не бързайте да се обличате. Изчакайте няколко минути, докато ароматът попие в кожата и след това се облечете.

Не търкайте китките заедно

Триенето ще доведе до по-бързо изветряване на първите нотки на парфюма и той няма да издържи толкова дълго.

Пазете го в кутията

Парфюмите трябва да се съхраняват далеч от дневната светлина, тъй като тя разгражда маслото и съответно аромата. Ако искате вашите аромати да бъдат трайни, дръжте ги на тъмно и сухо място.

Не ползвайте много ароматни продукти едновременно

Избягвайте да смесвате различни аромати – продукти за коса, кремове за тяло с наситен аромат и т. н. с парфюм/парфюмна вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари