IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем – каква е разликата между химична и минерална формула?

8 юни 2021 14 30

Защо трябва да го знаете и коя е подходящата за вас

Снимка: iStock

Независимо дали сте избрали минерална, химическа или хибридна формула, експертите са съгласни, че редовното използване на слънцезащитни продукти е от първостепенно значение за предпазване на кожата. „Моята препоръка е да намерите крем, който обичате и да го използвате всеки ден“, казва дерматологът Мунийб Шах пред Allure. Допълва, че единственото правило е факторът на защита да бъде над 30.

В допълнение от предпазването от рак на кожата, целогодишното използване на слънцезащитни продукти е важна превантивна стъпка по отношение на козметичните проблеми, които се развиват с възрастта и се влошават при излагането на ултравиолетови лъчи. Хиперпигментацията (т. е. тъмни петна, лунички), образуването на белези и развитието на фини линии и бръчки могат да бъдат причинени и ускорени от излагането на ултравиолетови лъчи. Именно затова използването на слънцезащитен крем се счита за неизменна част от ежедневието на всеки от нас.

слънцезащита, козметика,

Снимка:iStock

Изборът между минерални, химически или хибридни формули е мястото, където нещата се усложняват. В продължение на години решението между различните типове слънцезащитни продукти се свежда до няколко ясни плюсове и минуси. Решаващите фактори са текстурата на продукта, тенът на кожата и нейната чувствителност.

Ако например сте с по-тъмна кожа, минералните съставки често оставят пепеляв оттенък след себе си, което прави химическите продукти по-добрия вариант за вас. За тези с чувствителен тип кожа, минералните слънцезащитни продукти са решението.

Плюсове и минуси на минералните слънцезащитни кремове

Минералните слънцезащитни филтри, по-известни като неорганични слънцезащитни съставки, са цинков оксид и титанов диоксид. Поради техния физически отразяващ механизъм на защита, те не изискват 15-минутен прозорец, който да влезе в сила между нанасянето и излагането на ултравиолетови лъчи, както се прави при химическите продукти.

слънцезащитен крем,

Снимка:iStock

Един от основните аргументи в полза на минералните слънцезащитни продукти се свежда до факта, че те са фотостабилни. Това означава, че не трябва да се прилагат отново толкова често, колкото химическите слънцезащитни продукти, когато сте изложени на светлина. „Препоръчвам минерални кремове с цинков оксид и титанов диоксид, защото блокират широк спектър от UV вълни и са фотостабилни“, обяснява дерматологът Хадли Кинг пред Allure.

Експертите са съгласни, че минералните слънцезащитни продукти са по-добрият вариант за хората с чувствителна кожа. Кинг посочва, че те са и по-малко склонни да запушат порите и да дразнят кожата. Цинковият оксид пък добавя още положителни точки, тъй като действа като противовъзпалително средство.

Плюсове и минуси на химичните слънцезащитни кремове

„Химическите слънцезащитни продукти работят като гъба, за да абсорбират слънчевите лъчи“, казва дерматологът Кимбърли Кейси. Според нея, те обикновено са по-лесни за втриване в кожата и не оставят бели отпечатъци, но трябва да се прилагат поне 15 минути преди излагането на ултравиолетови лъчи.

грижа за

Снимка:iStock

Красотата на химическите слънцезащитни продукти до голяма степен се свежда до текстурата, тъй като те могат да бъдат формулирани така, че да се чувстват като безтегловни овлажнители. Това обаче не променя факта, че тези кремове не са фотостабилни, което означава, че ще трябва да ги прилагате отново и отново за по-добра защита.

Какво са хибридни слънцезащитни кремове?

Хибридните формули, които комбинират както минерални, така и химични съставки, осигуряват алтернатива за хората, които не знаят какво да изберат. Те съчетават козметичната елегантност на химичните вещества и широкоспектърното покритие на минералните активи. Според експерти, формулите, които съчетават химически и минерални активни вещества, могат да постигнат по-висока защита от слънцето, като същевременно предлагат по-елегантен вид и по-леко усещане.

Какво казват дерматолозите?

Дерматолозите подчертават, че носенето на слънцезащитен крем е много по-важно отколкото потенциалният риск от излагане на съставките, които се съдържат в химическите продукти.

И все пак новите изследвания на химичните активни вещества не трябва да се пренебрегват. Няколко проучвания, направени през 2019 и 2020 година, установяват, че шест химически филтъра (авобензон, октокрилен, оксибензон, екамсула, хомозалат и октизалат) се абсорбират от кожата в много по-високи концентрации от препоръчаното.

Хадли Кинг добавя, че някои проучвания, включително такива от 2019, 2018 и 2014 г., показват, че някои химически слънцезащитни съставки „могат да бъдат потенциално вредни, особено оксибензон, октиноксат и хомозалат, тъй като имитират хормони“. От своя страна, оксибензонът е свързан с алергии, нарушаване на хормоните и увреждане на клетките. Според нея, при излагане на слънчева светлина авобензонът може да стане реактивен и да причини увреждане на свободните радикали при абсорбирането му от кожата.

слънцезащитен крем,

Снимка:iStock

В резултат на тези открития голяма част от дерматолозите предпочитат минералните слънцезащитни продукти. Други експерти пък попадат някъде по средата, като препоръчват някои химически съставки, но не и други. „По мое лично мнение, препоръчвам да се избягва оксибензон, не само поради опасенията за абсорбация, но и поради високите нива на алергични реакции“, казва Шах. Той обаче препоръчва другите одобрени химически съставки като авобензон и октокрилен.

Има и експерти, които приоритизират използването на слънцезащитни продукти, вместо да правят разлика между типовете. Робинсън се съгласява, че намирането на слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок за използване всеки ден е приоритет.

Как да изберете правилния за вас?

Понастоящем никое слънцезащитно средство не изглежда перфектно и най-доброто. Изводът е, че слънцезащитата е ежедневна необходимост и начинът, по който я постигате зависи изцяло от вас. Експертите са съгласни, че единственото правило, което трябва да спазвате, е факторът на защита да бъде по-голям от 30. Също така е добре кремът ви да бъде водоустойчив, за да не се измие при влизането ви в басейна или морето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари