IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято 2021: Как да изберем правилния слънцезащитен крем?

6 юни 2021 13 30

Ето какво трябва да знаете, преди да отидете на плажа

Снимка: iStock

През изминалия април служителите на Администрацията за транспортна сигурност обявиха, че слънцезащитните кремове в голям размер са медицински одобрен артикул и следователно е приемливо да бъдат включени в ръчния багаж. Дерматолозите, естетиците и хората с по-светла кожа бяха въодушевени от решението и от факта, че защитата от слънчево изгаряне се е превърнала в приоритет.

Седмица по-късно обаче от Администрацията промениха решението си, казвайки, че то е било „грешка“ и слънцезащитният крем трябва да бъде ограничен до обичайните 100 милилитра. Тогава организацията обяви, че нейни служители ще решават на място дали кремовете в по-голям размер могат да бъдат пренесени през контролно-пропускателния пункт.

Независимо дали ще носите слънцезащитния продукт в ръчния или в чекирания си багаж, той задължително трябва да е с вас при следващото ви пътуване. Използването на крема е належащо, за да се предпазите от рак на кожата, да се предотврати преждевременно стареене и да се спасите от другите проблеми, които причинява слънчевата светлина. „Освен ако не живеете в пещера или къщата ви не е напълно защитена от каквато и да било частица UV светлина, трябва да прилагате слънцезащитен крем всеки ден“, казва дерматологът Аделин Кикам пред InStyle. Тя препоръчва да използвате количество равно на половин чаена лъжичка, с което да покриете шията и лицето си.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Дерматологът Мона Гохара насърчава хората да намерят марка, с която да се ангажират. „90% от видимите признаци на стареене идват от ежедневното незащитено излагане на UV светлина“, обяснява тя.

Важно е да се отбележи, че не всички слънцезащитни средства са еднакви. Те се различават по състав, ефективност и плътност. Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е дали да изберете минерален или химичен разтвор. Минералните или физическите слънцезащитни продукти съдържат цинков оксид и титанов диоксид, които работят като отразяват светлината от повърхността на кожата и са най-подходящи за хора с проблеми като акне, розацея или екзема.

„Някои съставки в химическите формули могат да влошат съществуващите проблеми“, обяснява дерматологът Карълайн Робинсън. Докато минералните слънцезащитни продукти са подходящи за хората, които обожават слънцето, те могат да оставят след себе си бял пепеляв оттенък. Д-р Кикам препоръчва да изберете по-тъмна версия, за да може да се съчетае по-добре с по-тъмните тонове на кожата.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Слънцезащитните продукти на химическа основа работят като абсорбират UV лъчите, което ги прави по-привлекателни в козметично отношение, тъй като има по-малък риск от поява на петна. Все пак се пазете от съставки като оксибензон и октиноксат, които са забранени за продажба на места като Хавай поради потенциалния риск за замърсяване на околната среда.

Извод: Първото нещо, което трябва да направите преди да изберете слънцезащитен продукт, е да се уверите, че нямате кожни проблеми. Посетете дерматолог, който ще ви даде професионално мнение за състоянието ви и ще ви посъветва как да се грижите за кожата си. Слънцезащитният крем е задължителен не само по време на морската ви ваканция, а всеки път, когато излизате от вкъщи.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Дори и да няма ярко слънце, UV лъчите отново достигат до кожата ни и я увреждат. За да запазите блясъка и красотата си за по-дълго време, запасете се със слънцезащитен крем, подходящ за вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари