IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торбички от чай – помагат ли при слънчево изгаряне?

15 юни 2021 08 30

Дерматолози разкриват дали е добре да използвате този трик

Снимка: iStock

Решили сте да се възползвате от топлото слънце и да се сдобиете с малко витамин D? Обличате банските, изнасяте масата на терасата, взимате лаптопа и започвате да работите навън докато дъждът не е завалял отново. Смятате, че щом не сте на плажа не ви трябва слънцезащитен продукт и искате да се сдобиете с малко повече тен, преди да заминете на море.

След края на работния ден обаче разбирате, че освен с нужната доза витамин D сте се сдобили и с нещо малко по-неприятно – слънчево изгаряне. Насочвате се към шкафчето с лекарства, за да се опитате да оправите проблема, но не намирате нищо подходящо. Търсите в интернет какво домашно средство може да замени продуктите от аптеката и попадате на статия, в която ви казват, че е добре да използвате чаени торбички.

Чудите се дали наистина това странно средство помага? Използването на чаена торбичка върху слънчево изгаряне за облекчаване на болката и зачервяването може да ви звучи смешно, но дерматологът д-р Кейти Белезнай казва, че методът може да ви помогне поне мъничко. Все пак тя отбелязва, че изследванията все още са доста ограничени и затова не трябва да се приемат като напълно категорични.

Ако все пак смятате поне веднъж да опитате с чаена торбичка, ето всичко, което трябва да знаете за използването ѝ като безопасно лечение на симптомите на слънчево изгаряне.

Могат ли торбичките от чай да облекчат изгарянето?

Танините и антиоксидантите в чая имат противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат кожата от болезнени симптоми, така че в крайна сметка може да почувствате по-лек дискомфорт. Д-р Белезнай обаче посочва, че все още няма значителни изследвания в тази област и ползите от чая не са доказани в широк план. Като се има предвид това, д-р Белезнай посочва, че прилагането на студена чаена торбичка върху слънчево изгаряне е доста безопасно лечение. Просто знайте, че като всяко нещо, което се поставя върху кожата, винаги има риск някои хора да получат нежелана реакция като алергичен отговор.

Как да използваме торбичките?

Ако искате сами да изпробвате това лечение, д-р Белезнай казва, че черният чай обикновено има най-високата концентрация на танини, въпреки че зеленият чай може също да бъде успокояващ за кожата. „Доказано е, че зеленият чай притежава редица полезни свойства, включително противовъзпалителни и антиоксидантни“, казва дерматологът пред Women's Health. Въпреки че може да използвате и двата вида за лечение на слънчево изгаряне, д-р Белезнай посочва, че зеленият чай има и други ползи за кожата, като свойства против стареене.

Ако атакувате малка площ на изгаряне, може просто да накиснете чаена торбичка във вода със стайна температура и да я приложите към нуждаещата се зона. Но ако имате работа с по-голяма част от кожата, дерматологът препоръчва да изварите чая, след което да използвате чиста кърпа, с която да го разнесете върху кожата. Може да използвате допълнителни торбички, за да покриете по-голямата площ, но ще трябва да имате търпение докато се изварят.

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Без значение как ще приготвите чая, винаги трябва да сте сигурни, че го охлаждате до стайна температура, преди да го приложите. След като се охлади, нанесете го директно върху кожата и го оставете за няколко минути.

Д-р Белезнай посочва, че ефектът може да не дойде веднага. Ако обаче почувствате дразнене, е задължително да прекратите процеса. Като цяло няма установени странични ефекти от използването на чай срещу изгаряне, но всичко зависи от кожата ви и нейната чувствителност.

Кога не трябва да ги използваме?

Когато става въпрос за слънчеви изгаряния, не забравяйте първо да се съсредоточите върху превенцията. „Приоритет винаги трябва да ви бъде избягването на пряка слънчева светлина без носенето на слънцезащитен крем или носенето на слънцезащитно облекло и шапки“, съветва д-р Белезнай.

Ако все пак се сдобиете със слънчево изгаряне, не забравяйте да стоите далеч от слънцето в следващите няколко дни. Можете също така да опитате да си правите хладни вани или да се къпете с по-хладка вода, за да облекчите болката. След като излезете от банята, нанесете нежен овлажнител.

слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Друго домашно лекарство, което може да опитате срещу слънчево изгаряне, е алое вера. Доказано е, че растението притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за евентуално излекуване на изгарянето. И накрая, уверете се, че пиете много вода, за да се предпазите от дехидратация и да добавите влага към кожата си.

Ако вашето слънчево изгаряне е придружено от други симптоми като мехури, висока температура и втрисане, тогава е най-добре да пропуснете пакетчетата чай и други домашни средства и вместо това да се отправите директно към лекаря. Симптоми като тези може да са знак, че се нуждаете от медицинска помощ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари