IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бели петна по ноктите – какво означават?

29 януари 2022 10 30

Експертите обясняват и как да решим проблема

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако очите са прозорецът към душата, тогава считайте ноктите за прозорец към вашето общо здраве.

Физическият вид на естествените ви нокти често може да предложи улики за това какво се случва в тялото. Според Mayo Clinic, например аномалиите на ноктите, като вдлъбнатини, могат да бъдат признак на автоимунно заболяване. Жълтото или зеленото обезцветяване може да предполага дефицит на витамини, а падането на ноктите може да е признак на псориазис.

Друг видим знак по ноктите, който не бива да се пренебрегва, са белите петна. „Те могат да бъдат свързани със здравословен проблем или неправилна грижа за ноктите“, казва Ема Ескандер пред InStyle.

По-надолу ще научите какво да правите, когато видите бели петна по ноктите си, включително и кога е редно да посетите лекар.

Какво означават белите петна по ноктите?

Белите петна по ноктите могат да означават няколко неща, но най-честата причина е лошата грижа.

„Когато белите петна се намират в нокътната плочка и не могат да бъдат отстранени лесно, те се наричат точковидна левконихия и се дължат на травма на нокътната матрица, известна още като зоната на полумесеца, откъдето расте нокътят“, обяснява д-р Дана Стърн пред InStyle. Тези бели петна ще растат заедно с нокътя и са особено често срещани при деца, които са склонни към травми и също така имат много по-тънки и по-малки защитни нокътни плочки.

чупливи нокти,

Снимка: iStock

Носенето на лак за нокти за продължителен период също може да причини бели петна по ноктите. Те се наричат кератинови гранули. Добрата новина е, че те могат да бъдат лесно премахнати, като си дадете почивка от маникюри и педикюри. Също така се уверете, че нокътят ви е достатъчно хидратиран.

Друг вид бяло петно по нокътя е известно като бяла повърхностна онихомикоза. Този тебеширен бял изглед се дължи на гъбички, които нахлуват в повърхностните слоеве на нокътната плочка.

Каква е причината?

Има голямо погрешно схващане, че белите петна по ноктите са причинени от дефицит на калций. Д-р Стърн обаче казва, че това е мит. Белите петна, причинени от травма по нокътя, обикновено се дължат на агресивен маникюр. Тук говорим за използването на електрическа пила или по-силно избутване на кожичките с метален инструмент. Ако техниката за маникюр ви причинява болка или бели петна по ноктите, е време да смените мястото.

По същия начин се получават и кератиновите гранулации, защото горните слоеве на нокътните клетки се отстраняват заедно с лака, оставяйки след себе си бели петна по нокътното легло.

пилене на

Снимка: iStock

И накрая, причината за гъбичките по ноктите може да бъде резултат от няколко рискови фактора, като намален приток на кръв поради стареене, излагане на бактерии или отслабена имунна система. Когато забележите гъбички по ноктите, най-добре е да посетите дерматолог, за да обсъдите възможните причини и лечение за вас.

Как да премахнем белите петна?

Когато белите петна по ноктите се дължат на травма, не можете да направите много, за да премахнете обезцветяването, освен да бъдете търпеливи. Отстраняването на тези бели петна изисква изчакване на нокътя да израсне, защото те са разположени на нокътната плочка, а не само на повърхността.

Дерматолозите подчертават, че трябва да се грижите добре за ноктите си, за да се избегне всякаква травма или малтретиране. Бъдете внимателни при почистването им и не търкайте прекалено много. Не използвайте твърде абразивни продукти, които могат да нарушат целостта и здравината на нокътя. Също така е важно да наблюдавате как маникюристът ви премахва лака, като той не трябва да нарушава нокътното легло по никакъв начин.

За да премахнете белите петна, причинени от продължително носене на лак, д-р Стърн препоръчва леко полиране на повърхността на ноктите и третирането им с хидратиращо масло или вазелин. Също така е хубаво да направите пауза от няколко седмици, в която не лакирате ноктите, за да помогнете за лечението на кератиновите гранулации.

нокти istock

Снимка: iStock

Избирането на лакове за нокти без потенциално вредни съставки може да помогне и при кератинови гранули. Д-р Ескандер препоръчва да използвате продукти, при които формулите са с надпис „7-free“ или по-високи. Това означава, че те не съдържат седем или повече от най-токсичните химикали, намиращи се в повечето традиционни лакове.

Друг начин за предотвратяване на кератинови гранули е да се уверите, че винаги използвате основно покритие за защита на повърхността на нокътя. Избягвайте да отлепяте гел лака сами, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми. Също така се опитайте да ограничите продължителността на времето, през което държите един лак, тъй като колкото по-дълго остане той, толкова по-вероятно е да причини бели петна.

За да се отървете от белите петна, причинени от гъбички, ще е необходимо посещение при дерматолог, за да разберете причината и възможностите за лечение.

олио за

Снимка: iStock

За да предотвратите появата на гъбички по ноктите, уверете се, че правите своето проучване, когато избирате салон за маникюр и, че в него се използват инструменти за еднократна употреба. Ако нямат такива инструменти, то искайте да почистват пред вас всичко, което използват.

Ако белите петна по ноктите не изчезнат след два до три месеца, трябва да се консултирате с дерматолог за допълнителна експертна оценка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари