IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло – най-добрите начини да го включите в красотата си

14 март 2022 08 30

Кожата ще ви бъде благодарна за използването на тази съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кокосовото масло отдавна е смятано за „лекарство против всичко“, но ако трябва да сме честни, това не е точно така. Разбира се, в един перфектен свят, ароматното масло би накарало кожни състояния като акне и екзема да изчезнат магически. Ще направи косата ви по-гъста и по-здрава. Но за съжаление, не може да направи всички тези неща.

Кокосовото масло е страхотен продукт за красота, който може да се използва за безброй неща, включително в грижата за кожата и косата. Това е чудесна овлажняваща съставка, използвана в много козметични продукти и рутинни процедури за красота, а също така работи много добре и самостоятелно. Но не е магическо лекарство, което ще реши всичките ви проблеми.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Дерматологът Робърт Фини казва пред Allure, че макар маслото да не е чудното лекарство, за което някои го рекламират, то може да послужи като страхотен овлажнител, плюс някои от мастните киселини, съдържащи се в него, като лауриновата киселина, имат антимикробни ефекти, които могат да помогнат в борбата с бактериални, вирусни и гъбични патогени.

И има още една причина кокосовото масло да бъде толкова добър овлажнител, според козметичния химик Кели Добос. „При стайна температура то е твърдо, но се топи лесно, когато се затопли с ръце и се абсорбира лесно от кожата по време на масаж“, обяснява тя. Допълва, че продуктът е по-лесен за нанасяне, когато е в полутвърдо състояние, така че, ако искате да го използвате директно върху кожата си, най-добре го съхранявайте далеч от топлина.

Ето как да включите кокосовото масло в красотата си

1. Овлажнител за тяло

Тъй като кокосовото масло е доста комедогенно, много дерматолози всъщност не го препоръчват за употреба върху лицето, особено ако имате естествено склонна към петна кожа, но върху тялото е напълно позволено. „Вместо да го използвате за овлажняване на лицето, което може да причини пъпки, може да го използвате като овлажнител за тялото, защото е богато на мастни киселини и има както антибактериални, така и противовъзпалителни свойства“, казва дерматологът Джейс Парк пред Allure.

Кожата по лицето ви има повече мастни жлези от тази на тялото, което я прави по-податлива на омазняване. Освен това тя е и по-тънка, а степента на обмяна на клетките е по-бърза, което обяснява защо кожата на тялото ви може да бъде по-суха.

лосион за

Снимка: iStock

Козметичният химик Джинджър Кинг е съгласна с тази препоръка за употреба. Докато кокосовото масло е страхотен овлажнител като цяло, то може да причини комедогенни проблеми за хора, които са склонни към запушени пори или акне, като именно затова не се препоръчва да се използва върху кожата, ако страдате от подобни проблеми.

Мастните киселини в продукта помагат за защита и подхранване на кожата по два начина. Те осигуряват добър контрол на кожната бариера и помагат да се задържи влагата, което предотвратява сухотата.

2. Ексфолиант за тяло

Ако крайниците ви изглеждат и на допир са като шкурка, може да използвате кокосово масло, за да приготвите свой скраб за тяло, с който да ексфолирате за по-ярка и по-мека кожа. „Няма никаква вреда от него, а всъщност може да помогне за противодействие на дразненето от ексфолиране“, казва д-р Фини. Добавя, че това е идеален вариант за хора с чувствителна кожа. Фини обаче препоръчва да ексфолирате не повече от веднъж седмично в началото, за да сте сигурни, че кожата ви ще издържи.

3. Успокоява екземата

Ключовата дума тук е „успокоява“. Както споменахме, кокосовото масло няма да излекува никакви състояния, включително и екзема, но това, което може да направи, е да помогне за облекчаване на някои от симптомите, като сухота и сърбеж. Проучване от 2014 година показва, че необработеното кокосово масло може да успокои състоянието по-добре от минералното.

кокосово масло

Снимка: iStock

Професионалният съвет на д-р Фини е първо да приложите друг продукт за грижа за кожата, като чак след това преминете към кокосовото масло. Може да се насочите към балсам или лосион. Ако обмисляте по-сериозен вариант за лечение на екзема, определено се консултирайте с дерматолог. Експертът ще ви помогне да определите кой начин на действие е подходящ за вас.

4. Балсам за коса

Борите се със суха, чуплива коса, която е увредена и склонна към накъсване? Опитайте да използвате кокосово масло като лечение. Според д-р Фини, то може да помогне за възстановяването на щети, настъпили след боядисване, използване на топлинни продукти или слънчева топлина. Може дори да използвате горещо кокосово масло преди шампоана, за да успокоите сухата коса преди да я измиете. Оставете го да подейства поне един час, за да проникне в косъма.

5. Премахване на грим

Кокосовото масло е чудесно средство за премахване на грим, защото разгражда липидоразтворимите замърсявания като грима, както и себума, който е отговорен за мазната кожа. Ако носите много грим или имате мазен тип кожа, може да използвате продукта като първоначално почистване, но след това трябва да последвате с нежно измиване на водна основа за по-пълна чистота.

мокра кърпа,

Снимка: iStock

Д-р Фини казва пред Allure, че кокосовото масло всъщност може да свърши доста добра работа при премахването на замърсяванията и натрупването на масло, които се появяват през целия ден, но често оставя мазни остатъци след себе си, които могат да доведат до пъпки. Ако имате предразположена към акне кожа и все още искате да опитате този метод, просто не забравяйте да използвате нежно почистващо средство след това.

6. Защита за косата

Отивате да поплувате в басейна или морето? Д-р Фини казва, че страхотен начин да защитим крехките краища на косата си от слънцето и хлора е да ги покрием с кокосово масло преди да се намокрим. То действа като естествен щит между косата и водата. Допълнителен ефект е, че поради своята кондиционираща природа, косата ви може да изсъхне по-гладка, отколкото сте свикнали.

7. Балсам за устни

Съставът от мазнини на кокосовото масло помага за попълване на загубените или липсващи компоненти, които водят до суха, напукана кожа на устните. Именно това го прави толкова добър като балсам за устни. Маслото създава тънка, но ефективна бариера, която задържа влагата вътре и дразнителите навън.

балсам за

Снимка: iStock

Кокосовото масло също е идеално средство за напукани устни, тъй като е полутвърдо при стайна температура, което го прави малко по-удобно от другите масла. Сложете малко количество в миниатюрно бурканче и бъдете с гладки и хидратирани устни през целия ден.

8. За кожичките на пръстите

Имате напукани кожички на пръстите? Кокосовото масло може да бъде от полза. Когато кожичките станат сухи и напукани, ноктите всъщност може да станат чупливи и дистрофични. Като нанесете кокосово масло върху кожичките, проблемите лесно могат да бъдат поправени.

9. Срещу пърхот

Тъй като е противовъзпалително и антимикробно, кокосовото масло може да бъде полезно за себореен дерматит, известен още като пърхот. Д-р Фридман казва, че продуктът може да бъде ефективно лечение за лющещ се скалп, но определено няма да помогне за растеж на косата.

пърхот istock

Снимка: iStock

Опитайте да отстраните люспите си с вечерна процедура с кокосово масло. Просто нанесете леко върху корените си и го масажирайте с върховете на пръстите, като използвате кръгови движения. Това няма да накара пърхота ви да изчезне магически, но може да помогне за омекотяване на люспите, като по този начин ще улесни тяхното премахване, когато изплакнете маслото сутрин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари