IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло – полезно ли е за кожата?

13 октомври 2021 16 30

Да видим какво казват дерматолозите

Снимка: iStock

Кокосовото масло принадлежи към елитна група от естествени съставки, които могат да се използват както в кухнята, така и в ежедневната ви красота. Въпреки това, докато кокосовото масло привличаше огромно внимание към себе си, времето му в светлината на прожекторите не беше без противоречия.

Ползите от употребата на кокосово масло за растежа на косата са спорни, но има научни доказателства за положителните ефекти, които съставката може да има върху кожата. „Кокосовото масло има предимно противовъзпалителни и хидратиращи свойства за кожата“, казва дерматологът д-р Мона Гохара пред InStyle. Тя посочва проучване, според което кокосовото масло е хидратиращо и полезно за атопичен дерматит (екзема) при възрастни.

„В продължение на хиляди години тропическите страни събират кокосови орехи и голяма част от тези популации изкарват прехраната си именно от това“, казва козметичният химик Крупа Коестлайн пред InStyle. Това е така, защото всички части на кокосовата палма имат висока хранителна и икономическа стойност.

Мона Гохара и Крупа Коестлайн обединяват сили, за да ни разкрият какво точно прави кокосовото масло полезно за кожата ни

Как да го използваме в ежедневната грижа?

Кокосовото масло е известно с това, че съдържа лауринова киселина, която е антимикробна и може да се бори с бактерии, причиняващи акне, а също така съдържа други наситени и ненаситени мастни киселини.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Когато търсите сурово кокосово масло, Коестлайн казва да избирате това, което е проучено и доказано, че е полезно за суха кожа. То е оценено широко за потенциала му като антиоксидант и антистресор с обещаващи резултати, дължащи се на съдържанието му на полифеноли. Доказано е, че намалява възпалението, липидите при окисляване, стреса след тренировка и хронично излагане на студ.

Кои продукти са полезни?

Наред с по-доброто действие, предварително формулираните продукти могат да се похвалят с допълнителни предимства. Те могат да бъдат ефективни или по-ефективни, ако се комбинират с други хидратори. Също така предварително смесените продукти може да са малко по-козметично елегантни за използване.

кокосово масло

Снимка: iStock

Коестлайн препоръчва формули, които съдържат и допълнителни подхранващи съставки като масла на растителна основа, масла и восъци като масло от жожоба, масло от конопено семе и дори флорални масла като масло от камелия. Тъй като кокосовото масло се използва в много хидратиращи формули, често ще го видите в комбинация с алое вера и хиалуронова киселина.

За кои типове кожа е подходящо?

Докато кокосовото масло може да помогне за свеждане до минимум на появата на акне и черни точки, някои хора твърдят, че то е комедогенно и причинява запушване на порите. И д-р Гохара, и Коестлайн казват, че това е мит.

кокосово масло

Снимка: iStock

Коестлайн посочва, че редица фактори могат да допринесат за запушени пори, включително хормонални промени, диета, стрес, лоша хигиена или неправилна грижа за кожата. Кокосовото масло е безопасно за употреба за всички типове кожа, но д-р Гохара казва, че всяка съставка, включително и кокосовото масло, може да бъде дразнеща за някои хора. Затова тя препоръчва да се консултирате с дерматолог, преди да опитвате нещо ново в ежедневната си грижа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари