IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Хамамелис за борба с акнето

3 април 2022 15 00

Ето какви са неговите ползи в грижата за кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има причина, поради която хамамелисът се използва от векове като средство в грижа за кожата. Това е мощна съставка, която притежава множество ползи за вашия тен. Той дори носи известна репутация като естествено решение против акне.

Хамамелисът е растителен екстракт, който идва от листата и кората на растението Hamemelis virgiana. Известно е от поколения като естествено решение за грижа за кожата и се извлича и дестилира, за да се създаде бистра, ароматна течност. Той е разновидност на леската, която е особено полезна за здравето на кожата. Наричат хамамелиса и „вещерска леска“, като той може да се използва срещу пъпки, изгорена кожа и раздразнения. Благодарение на факта, че е натурална съставка, чувствителната кожа няма да изпита дразнене.

Какви са ползите за кожата?

Хамамелисът е много популярно стягащо средство, което може да се използва за лечение на всичко – от ухапвания от насекоми до първа помощ, поради антисептичните си свойства. Също така той помага за намаляване на възпалението. Така че ако например се порежете със самобръсначката, хамамелисът е чудесен вариант за лечение на този проблем.

хамамелис istock

Снимка: iStock

Активните химични съединения в растението имат противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за временно минимизиране на появата на големи пори и зачервяване. Това е и естествено стягащо средство, което намалява омазняването на кожата, което може да е чудесна новина за хората с мазна кожа, но не и за тези със суха. Хамамелисът дори се използва за успокояване на някои кожни състояния и намаляване на сърбежа. Може също така да използвате растението, за да облекчите слънчево изгаряне или да успокоите кожата след ухапване от насекоми.

Помага ли срещу акне?

Краткият отговор е „Да“. Като се има предвид, че хамамелисът има противовъзпалителни, охлаждащи и свойства против омазняване, той е чудесен вариант за хората, страдащи от акне. Той е особено полезен за тези от вас, които не могат да използват ретиноиди или салицилова киселина. Помага за премахване на излишното масло, има както противовъзпалителни, така и антибактериални свойства за намаляване на възпалението, и намалява бактериите, причиняващи акне.

Има ли странични ефекти?

За по-голямата част от хората хамамелисът обикновено се понася много добре и няма да влоши състоянието на кожата. Въпреки това, дерматолозите отбелязват, че винаги има малък шанс кожата ви да реагира по различен начин на съставката.

хамамелис istock

Снимка: iStock

Друго нещо, което трябва да се отбележи – въпреки че хамамелисът има противовъзпалителни свойства, той може да причини сухота, така че вероятно не е идеална съставка за хората с много суха кожа. Именно затова е разумно да направите тест върху малко място от кожата си (например китката), да изчакате няколко дни и да видите резултата. Ако получите нежелана реакция, трябва да спрете с употребата.

Кога да нанасяте хамамелиса?

Можете да нанесете чист хамамелис върху лицето си веднага след почистване. Ако използвате продукт, който съдържа съставката като серум или тоник, той може да се прилага след почистване и преди овлажняване. За продуктите за коса, съдържащи хамамелис, най-доброто време за употреба е, когато той ще има най-много време за контакт със скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари