IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата през лятото: Хидратиращата съставка, за която трябва да знаете

12 юни 2022 10 30

Запознайте се с новата чудодейна молекула

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сух, замърсен въздух, вятър и дори прекарване на време под слънцето – околната среда може да причини тежки последици за кожата ви. Комбинирайте тези фактори с естествения процес на стареене и може би ще забележите, че лицето ви е зажадняло за малко повече влажност и плътност. Може би тези фини линии и бръчки са още по-забележими, защото кожата ви е изсъхнала.

Именно затова една съставка за красота, получена от ферментацията на соеви храни, може да е точно това, от което се нуждаете. Чрез нея ще пренастроите режима си за грижа за кожата, за да се сдобиете с подхранена, хидратирана, еластична и блестяща визия.

Говорим за полиглутаминовата киселина, която е молекула, съставена от верига от глутаминовата аминокиселина. Получава се чрез бактериална ферментация и се счита за овлажнител, което означава, че ще хидратира кожата ви. Още по-добрата новина е, че всички видове кожа могат да се възползват от тази главна съставка, за да повишат плътността и еластичността си. Полиглутаминовата киселина вече може да се намери в някои от серумите, есенциите и други продукти, които използвате в ежедневието си.

Подобна по функция на хиалуроновата киселина, полиглутаминовата е известна с това, че е малко по-мощна. Всъщност тези две активни вещества се допълват взаимно и могат да се обединят, за да повишат ефектите против стареене.

Какво е полиглутаминова киселина?

Мислете за нея като за мощен хидрататор, който изтегля влагата от атмосферата и я запечатва в кожата, като същевременно стимулира производството на влага на клетъчно ниво. Тази киселина увеличава производството на естествени овлажнители от тялото, включително млечна, карбоксилна и уроканова киселини, както и пиролидон. Всички тези свойства правят полиглутаминовата киселина наистина чудотворна молекула, която може би е по-мощна дори и от хиалуроновата киселина.

масло за

Снимка: iStock

Проучване установява, че полиглутаминовата киселина има по-силен овлажняващ ефект от хиалуроновата, тъй като инхибира разграждането ѝ в тялото. Това прави съставката чудесна за всички хора, които се стремят да овлажнят кожата си, да намалят бръчките и фините линии и ефекта от стареенето.

Въпреки че е най-вероятно да намерите полиглутаминовата киселина в серуми и есенции, тя може да бъде включена и в овлажнители, тонери, околоочни кремове и гелове.

Какви са ползите?

Когато става въпрос за ползите за кожата, полиглутаминовата киселина няма да ви разочарова. Вече знаете, че тази молекула хидратира, което я прави идеална за третиране на суха и груба кожа. В съчетание с овлажняващия си капацитет, тя също изпъква като помага за заличаването на някои от признаците на стареене.

масло за

Снимка: iStock

Киселината ще помогне да се подобри гладкостта на кожата и да се намали появата на бръчки и фини линии, тъй като хидратацията се бори с тях. При редовна употреба на полиглутаминовата киселина, може да забележите, че кожата ви изглежда по-влажна и порите ви са по-малки.

Как да я използвате?

Ето една съставка, която лесно се комбинира с другите и е лесна за използване. Полиглутаминовата киселина може да се прилага сутрин или вечер, като работи добре с други овлажнители, като хиалуронова киселина. Тя също така може да се обедини с антиоксиданти като витамин С, което ще удвои ефекта против стареене.

Хубавото е, че киселината може да се включи в рутината на всеки тип кожа, като може да се комбинира с много други продукти. Тук се включват ниацинамид, витамин С и ретинол за допълнително подмладяване на лицето и намаляване появата на фини линии и бръчки.

почистване на

Снимка: iStock

Със съставка като полиглутаминовата киселина, която е по-голяма молекула, правилното приложение е важно за ефикасността. Когато изпълнявате рутинната си грижа за кожата, продуктите трябва да се нанасят от най-рядката до най-гъстата консистенция. Първо трябва да почистите лицето си, след това да нанесете тоник. После може да използвате два до три серума върху кожата си със съставки като полиглутаминова киселина и витамин С. Накрая нанесете околоочен крем и овлажнител. Последната ви стъпка ще бъде слънцезащитният крем.

Има ли странични ефекти?

Въпреки че има киселина в името си, тази съставка не е дразнеща за кожата. Според дерматолози, тя се понася добре и много малко хора съобщават за нежелани реакции. Въпреки това, винаги е добре да извършите тест върху малка част от кожата си, за да видите дали имате непоносимост.

За да направите задълбочен тест, нанесете капка от продукта с полиглутаминова киселина върху малък участък от кожата, най-добре във вътрешността на ръката. Оставете продукта да действа, както е указано на етикета и наблюдавайте в продължение на 24 часа. Ако имате чувствителна кожа или страдате от кожно заболяване като екзема или розацеля, е най-добре да повторите теста два пъти на ден в продължение на седмица.

лице, кожа,

Снимка: iStock

Алергичната реакция може да отнеме няколко дни и е важно да се наблюдавате, особено когато става въпрос за розацея или чувствителна кожа. Ако получите дразнене, измийте незабавно продукта и прекратете по-нататъшна употреба.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари