IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове за красота - помага ли витамин F за кожата?

28 май 2022 13 30

Дерматолог обяснява защо съставката набира популярност

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В света на красотата е трудно да следваме какво точно е на мода. Всеки ден на преден план излиза нова киселина, антиоксидант или пептид, който обещава, че ще превърне лицето ви в изящна картинка и ще реши всичките ви проблеми. С тази скорост, козметиците скоро ще трябва да започнат да издават речници, в които да напишат всички съставки за грижа за кожата, които да търсите при следващото си пазаруване. 

Честно казано, може да бъде наистина непосилно и объркващо, когато се опитвате да разберете кои продукти са най-добри за вашия тип кожа и нейните проблеми. Също така е доста неприятно да изберете съставка, която в последствие да се окаже, че причинява повече неприяности, отколкото ефекти. 

козметика istock

Снимка: iStock

За щастие, дерматолозите все още са толкова добри, че да обясняват какво значи всяка една нова съставка, излязла на преден план. Една такава, набрала огромна популярност, е витамин F. Наред с това, че се появява във формулите на овлажнители, серуми и масла за лице, витамин F продължава да излиза и в различни видеа за грижа за кожата, публикувани в социалните мрежи, и има основателна причина. 

"Витамин F има страхотни ползи за кожата и здравето", казва дерматологът д-р Шари Сперлинг пред InStyle. По думите й, той помага за поддържане на кожната бариера, като по този начин е ефективен при кожни състояние като атопичен дерматит и псориазис. Помага и за овлажняване на кожата, при акне и да поддържа хидратацията. 

лице, кожа,

Снимка: iStock

Но докато витамин F е многофункционална съставка, той може да е малко объркващ. Истината е, че това не е точно витамин, а по-скоро комбинация от две незаменими мастни киселини. Д-р Сперлинг помага да разберем всичко, като дефинира с точност витамин F, споделя как той влияе на кожата и най-добрите начини да го включим в рутината си за красота.

Какво е витамин F?

Както беше споменато по-горе, витамин F всъщност е комбинация от две мастни киселини - линолова киселина, която е омега-6 мастна киселина, и алфа-линоленова киселина, която е омега-3 мастна киселина

Тези киселини се превръщат в други мазнини, които са от съществено значение за здравето на тялото ви, като намаляват възпалението, контролират захарта и помагат за поддържането на цялотосното психично здраве. 

масло за

Снимка: iStock

"Не можете сами да произвеждате витамин F, но тялото ви има нужда от него, така че той е незаменим", обяснява д-р Сперлинг. Именно затова е добре да приемате храни като маслини, царевица, соя, ленено семе, чиа, слънчоглед, бадеми и яйчен жълтък, където витаминът се съдържа. 

Как помага на кожата?

Когато се използва локално, витамин F има противовъзпалителни и овлажняващи ползи, което го прави нежна и ефективна съставка за кожни проблеми като екзема и псориазис. Друга причина, поради която съставката набира популярност е, че работи добре с други локални активни съставки и е безопасен за всички типове кожа. 

масло за

Снимка: iStock

Като се има предвид, че витамин F успокоява кожата и укрепва овлажняващата бариера, за да заключи хидратацията, съставката най-често се среща в овлажнители и масла за лице. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари