IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Млечна киселина срещу акне и фини линии

8 май 2022 10 30

Нежният ексфолиант, от който имате нужда

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за всички звездни съставки за грижа за кожата, науката има начин да създава шедьоври направо от майката природа. Вземете например млечната киселина. Това е киселина, която естествено присъства в млечните продукти и може да бъде извлечена и използвана като ексфолиант, когато продукти, като мляко, се развалят. Това обаче не означава, че трябва да оставите млякото си в хладилника да премине срока си на годност и да намажете кожата си с него.

Учените, които се занимават с козметика, вече са свършили цялата тази упорита работа вместо вас, като са включили млечната киселина в серуми и почистващи препарати, които осигуряват значителни ползи за кожата. Ако искате по-гладка и по-сияйна кожа, млечната киселина определено ще бъде вашият нов приятел.

млечна киселина

Снимка: iStock

Млечната киселина има репутацията на една от по-нежните алфа-хидрокси киселини, но също така е известна със способността си да помага за намаляване на увреждането от слънцето, признаците на стареене и изморена кожа. Една от причините светът на красотата да се възхищава от ефектите на млечната киселина е, че тя може да подобри естествената способност на кожата да задържа влага – полза която другите киселини в категорията обикновено не предоставят.

Въпреки че мощният ексфолиант несъмнено ще помогне за намаляване на неравномерната текстура на кожата, киселините могат да бъдат леко опасни. Силно препоръчително е да комбинирате млечната киселина със слънцезащитен крем, тъй като пилингът на мъртвите кожни клетки може да ви направи по-податливи към увреждане от слънцето.

Какви са ползите от употребата на млечна киселина?

► Увеличава клетъчния ефект – В сравнение с други киселини, като гликоловата, млечната киселина има по-високо молекулно тегло, което затруднява проникването на молекулата по-дълбоко в кожата. Тя остава върху повърхността, което предоставя повече защита и по-дълготраен ефект.

► Минимизира появата на фини линии и бръчки – По-висококонцентрираната млечна киселина може да проникне по-дълбоко в дермата, подпомагайки производството на колаген и фибри, които поддържат кожата стегната.

► Подобрява тена и текстурата на кожата – Млечната киселина ексфолира мъртвите кожни клетки, за да разкрие по-сияен тен, като разхлаби връзките между тях. Това е пряко свързано с ексфолиращите способности на молекулата.

► Намалява бактериите – Проучванията показват, че млечната киселина има антибактериални свойства, което допринася за нейните „геройски“ способности.

► Намалява акнето – Млечната киселина също така помага за минимизирането на обривите и появата на пъпки.

Кой тип кожа може да я използва?

Според дерматолозите, млечната киселина е не само полезна, ако се борите с акне и обезцветяване, но също така се препоръчва за хора, които имат чувствителна кожа и обикновено изпитват дразнене от други ексфолиращи киселини. Тя не е толкова агресивна, колкото други алфа или бета-хидрокси киселини, като гликоловата или салициловата.

Има ли странични ефекти?

Въпреки че млечната киселина е нежен ексфолиант, който действа добре на чувствителна кожа, тя може да причини обриви в резултат на дразнене, ако се използва твърде често. Дерматолозите съветват да използвате съставката през ден, като първоначално я добавите към вече съществуващата ви рутинна грижа за кожата.

млечна киселина

Снимка: iStock

Ако употребявате продукт на базата на млечна киселина, не трябва да използвате никакви други ексфолианти върху кожата си. Това важи и за производните на витамин А като ретиноли без рецепта или ретиноиди с рецепта, бензоил пероксид и други алфа и бета-хидрокси киселини.

Как да използвате млечна киселина?

След като кожата ви свикне, млечната киселина трябва да се използва само веднъж на ден. За да намалите риска от фоточувствителност, дерматолозите препоръчват да прилагате съставката през нощта. Ако имате други ексфолианти в рутината си, не ги използвайте в една и съща вечер с млечната киселина. Тъй като тя се понася добре от кожата, може да я прилагате два пъти седмично с друг хидратиращ локален крем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари