IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Джинджифил в грижата за кожата

18 април 2022 14 30

Съставката, за която не подозирахте, че ще ви помогне

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Джинджифилът може да е основен елемент в чайовете, соковете и смутитата, които пиете, но както се оказва, той също заслужава място и в рутинната ви грижа за кожата. Съставката, която се използва във формулите на различни продукти от десетилетия, както и в традиционната медицина, става все по-популярна сред ентусиастите за грижа за кожата.

Според д-р Елизабет Мълънс, джинджифилът може да бъде от полза за кожата ви независимо от нейния тип или проблеми. „Той има много ползи за кожата и служи за подмладяване, като помага за намаляване на признаците на стареене, изхвърля токсините, изравнява тена, насърчава растежа на косата и води до по-добро кръвообращение“, казва тя пред InStyle. Съставката също така съдържа антиоксиданти, които могат да намалят белезите и да предпазят кожата от UV лъчите.

джинджифил и

Снимка: iStock

Дерматологът д-р Снехал Амин също подчертава способността на джинджифила да минимизира видимите белези. „Той се използва в традиционната медицина от хилядолетия, а задълбочени изследвания показват противовъзпалителни и антиоксидантни ползи за редица състояния“, казва той.

Поради тези си действия, джинджифилът намалява появата на белези, тъй като засилва производството на меланин в кожата чрез активиране на меланоцитите. Той също така използва антиоксидантните си свойства за подобряване на притока на кръв, което помага на тъканта да заздравее по-бързо. Д-р Амин препоръчва да нанесете джинджифил върху зоната на белега, за да се опитате да го отстраните.

Освен заличаването на белези, джинджифилът може да предложи и други видими ползи за кожата, като подобряване на еластичността и тонуса. Нещо повече, може да смекчи нежеланите симптоми на различните кожни проблеми. Ако имате суха и/или застаряваща кожа, включването на джинджифил в рутината ви може да я направи да изглежда по-ярка и блестяща. От друга страна, ако имате мазна или склонна към акне кожа, джинджифилът може да стегне и да изглади външния ви вид.

джинджифил и

Снимка: iStock

И това не е всичко. Според д-р Гита Ядав, тази съставка има антисептични свойства, които могат да убиват бактериите, включително тези, които причиняват обриви. Компонентите на джинджифила също показват способността да подобряват хиперпигментацията чрез инхибиране на производството на тирозиназа – ензим, отговорен за задействането на производството на меланин.

Той също така предлага мощни антиоксидантни ползи за кожата, които се изразяват в по-малко увреждане и по-малко признаци на стареене. „Джинджифилът е впечатляваща суперхрана – антиоксидантите помагат за предотвратяване на щетите от свободните радикали, причинени от фактори на околната среда като замърсяване, UVA/UVB лъчи и дим, които могат да причинят преждевременно стареене“, казва д-р Ядав пред InStyle.

вода с

Снимка: iStock

Въпреки че може да звучи твърде добре, за да е истина, джинджифилът наистина е многофункционална съставка за грижа за красотата, която може да бъде от полза за всички типове кожа. Въпреки това, експертите препоръчват да действате с повишено внимание, точно както бихте го направили с всеки нов продукт или съставка, които не сте ползвали преди.

Д-р Ядав обяснява, че ако джинджифилът във вашата формула идва от етерични масла, той може да причини дразнене или алергични форми на екзема при по-чувствителните типове кожа. За да останете в безопасност, потърсете продукти за красота, които подчертават джинджифила като основна съставка.

Как да използваме джинджифила?

За кожа, която страда от белези, просто намажете резен пресен джинджифил върху наранените участъци и оставете сока да изсъхне. Правете това веднъж или два пъти на ден, всеки ден и ще започнете да виждате подобрение след няколко седмици. В рамките на няколко месеца вашите белези ще бъдат почти неоткриваеми.

Можете също така да си направите маска от две равни части настърган или джинджифил на прах, смесен с мед и пресен лимонов сок. Оставете сместа да подейства до 30 минути и изплакнете, за да разкриете сияйна кожа. Може също така да сварите същите три съставки, за да си направите чай за лечение на стомаха.

мед, лимон

Снимка: Pixabay

Нуждаете се от маска за коса? Направете си я, като смесите равни части настърган джинджифил и масло от жожоба. Масажирайте сместа в косата си, като се концентрирате върху скалпа. След 30 минути изплакнете и измийте с шампоан.

За премахване на целулита, стимулирайте кръвообращението и тонизирайте кожата си със скраб за тяло с лимон и джинджифил. Комбинирайте 100 грама захар, 50 грама зехтин, 2 супени лъжици прясно настърган джинджифил и кората от един лимон. Може да съхранявате сместа в хладилник до една седмица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари