IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло – за красиви и здрави коса и кожа

23 април 2022 12 00

Ето как да го включите в своята рутина

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Грижата за кожата се превърна в една от задължителните стъпки за всеки от нас. Постепенно започнахме да обръщаме повече внимание на продуктите, които използваме, не излизаме без да нанесем слънцезащитен крем, независимо от времето и сезона, овлажнителите винаги са ни подръка, а тежките формули останаха на заден план.

Понякога обаче, вглъбени в целта за по-красива и сияйна кожа, забравяме за косата. Тя, макар и по-малко придирчива, също има нужда от грижа. Много е важно да използваме правилните шампоани и балсами, които ще помогнат на нашия тип коса. Не е хубаво постоянно да сме с вързани опашки или кокове, тъй като това накъсва кичурите и причинява косопад. Маските също са добро решение, когато фоликулите имат нужда от презареждане и вдъхване на живот.

Но какво да правим, когато искаме едновременно да се погрижим за косата и кожата, а нямаме място за всички необходими продукти? Дали има едно решение и за двете области, което да ни помогне да постигнем красота и здраве?

суха коса,

Снимка: iStock

Отговорът на тези въпроси се крие в две думи – кокосово масло. Със сигурност няма недостиг на растителни масла в търговската мрежа, но вероятно няма такива, които да получават толкова много внимание, колкото кокосовото масло. Възхвалява се като лек за всичко – от суха кожа до проблеми със скалпа, а да не говорим, че е и годно за консумация.

Но освен големия шум в социалните медии, какво отличава кокосовото масло от неговите алтернативи? Наистина ли е нещо, което всеки трябва да използва? И ако ще го използвате, кой е най-добрият начин да го направите? Ето какво трябва да знаете.

Ползи от кокосовото масло

Първо бърз урок по химия. Всички растителни масла в сферата на красотата имат различна комбинация от омега мастни киселини и други компоненти. Различните съотношения между тях придават на всяко растително масло специфични ползи и качества. По-специално, необработеното кокосово масло е богато на лауринова, миристинова и палмитинова киселини и се състои главно от средноверижни триглицериди.

кокосово масло

Снимка: iStock

Тази уникална композиция е причината кокосовото масло да предлага дълъг списък с предимства. На първо място, както повечето масла, това е страхотен емулгатор, което означава, че помага за добавяне на влага за изглаждане и омекотяване на кожата, като за това са отговорни миристиновата и палмитиновата киселини. Лауриновата, от своя страна, прави маслото антимикробно и намалява възпалението, като в същото време насърчава заздравяването на рани. Именно поради тези причини е доказано, че е особено полезно за страдащите от екзема.

Необработеното кокосово масло също е богато на полифеноли, което му придава защитни антиоксидантни свойства.

Кокосово масло за косата

Преди да навлезем в подробности, не забравяйте, че трябва да търсите студено пресовано върджин или екстра върджин кокосово масло. Тези чисти форми съдържат повече хранителни вещества, отколкото версиите, които са били обработени. Може да е малко по-скъпо, но добрата новина е, че високото съдържание на средноверижни триглицериди означава, че е по-устойчиво на окисляване и по този начин има по-дълъг срок на годност.

Ако искате да използвате кокосово масло като част от рутината си за коса, не забравяйте, че то е чудесно както за кичурите, така и за скалпа. Когато става въпрос за косата, то отлично прониква във фоликулите. Заслугата е на високото му съдържание на лауринова киселина, която има висок афинитет към протеините на косата, както и на ниското молекулно тегло на маслото.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Продуктът е идеален за овлажняване, подхранване и разплитане на косата. Най-лесният начин да се възползвате от тези предимства е като масажирате 1 до 2 чаени лъжички кокосово масло, в зависимост от дебелината и дължина на косата, започвайки от средата и стигайки до краищата. Оставете го да престои няколко часа, преди да измиете.

Ползите на кокосовото масло за кожата, означават, че то работи чудесно и като лечение на скалпа. Може да подобри здравето му, като възстановява влагата на сухата и възпалена кожа. Според проучване, маслото подобрява баланса на микробиома при хора с пърхот. То увеличава броя на „добрите“ бактерии, както и на биотина и други В-витамини, секретирани от тези бактерии, които намаляват възпалението, подобряват качеството на кожната бариера, здравето на скалпа и дори могат да помогнат за растежа на коса.

За да използвате кокосовото масло за лечение на скалпа, масажирайте малко количество и го оставете да престои 10 до 20 минути, преди да измиете.

Кокосово масло за кожата

По тази тема дерматолозите са малко разделени. Всички те отбелязват, че макар кокосовото масло да е чудесен вариант за хора със суха или склонна към екзема кожа и че действа страхотно върху тялото, то не е подходящият вариант за хора с акне. Според експерти, маслото може да бъде твърде тежко или грубо за страдащите от акне, както и че е силно комедогенно. То може да запуши порите и да причини още повече проблеми.

Други дерматолози обаче не са съгласни. Според тях, репутацията на кокосовото масло като средство за запушване на порите не е оправдана. Различни други фактори – хормонални промени, диета, стрес, други проблеми на кожата – всички играят роля в това, което причинява запушване на порите.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Ако имате мазна или склонна към акне кожа, може да внимавате с употребата на кокосово масло, като го включите само в грижата за косата и тялото, но не и за лицето.

Като се има предвид всичко това, кокосовото масло е страхотно средство за премахване на грим и всеки може да го използва, стига след това да приложи и ефективен почистващ продукт. Ако ще го използвате като овлажнител, най-добре да го нанесете веднага след излизане от банята, тъй като това ще ви помогне да заключите влагата и да поддържате кожата мека и гладка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари