IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невен за кожата – ползи и как да го употребявате

15 август 2022 16 30

Защо е важно да го включите в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Опитвате ли се да потушите чувствителната и възпалена кожа? Може би изпитвате зачервяване след лазерно лечение или хормонално обостряне на акне? Ако е така, невенът е вашето решение. Той е мултифункционална съставка, която се добавя към продуктовите формули, предназначени да осигурят на кожата ви подхранване и грижа.

невен istock

Снимка: iStock

Невенът е цвете от семейство Сложноцветни, което се използва от векове. Той произхожда от северните средиземноморски страни и влиза в употреба за медицински цели още от 12 век. Римляните са го наричали „златото на Мария“ заради ярките му жълти цветове, които също така са много ароматни. Цветето също така се използва широко в медицинската практика на аюрведа и унани.

Ползи за кожата

Въпреки че няма много научни изследвания за ползите на невена за кожата, има много потенциални ефекти, които включват:

► Антибактериални и противогъбични свойства – маслото от невен притежава тези свойства, които го правят полезно за заздравяване на рани, успокояване на екземи и облекчаване на обриви от пелени. Най-силното съединение в цветето вероятно е тритерпеноид, наречен фарадол, който има значителен противовъзпалителен ефект, подобен на лекарствата.

► Лекува рани – има проучвания, които показват, че невенът може да ускори заздравяването на рани. В друго проучване, той е бил използван за лечение на белези от цезарово сечение и е постигнал голям успех.

► Увеличава производството на колаген – има също така проучвания, които показват, че невенът може потенциално да увеличи производството на колаген.

► Подобрява радиационния дерматит – невенът може потенциално да помогне за заздравяването на кожата при хора, изложени на радиация.

► Хидратира – поради естествените си масла, невенът може да хидратира кожата. Той помага за нейното овлажняване, тъй като маслото му е богато на мастни киселини, които помагат за нейното подхранване.

► Защита от свободни радикали – като антиоксидантна съставка, невенът може да неутрализира свободните радикали, благодарение на високото си съдържание на флавоноиди. В резултат на това, растението може да помогне за намаляване на фините линии и бръчките.

Странични ефекти

Невенът е чудесен вариант за всички типове кожа, но както винаги, ако се притеснявате от потенциални неблагоприятни странични ефекти, е добра идея да си направите тест. Поставете малко количество от продукт с невен върху кожата, за да видите каква ще бъде реакцията. Ако всичко е наред, може да продължите с употребата.

невен istock

Снимка: iStock

Има вероятност да получите алергичен контактен дерматит, ако имате алергия към амброзия, маргаритки и хризантеми. Ако сте алергични към тези растения или някое друго от семейство Сложноцветни, задължително си направете тест преди употреба. Ако сте бременна, опитвате се да забременеете или кърмите, по-добре избягвайте съставката.

Как да използвате невен

Невенът често се използва в грижата за кожата като масло, което се извлича и се добавя към кремове, лосиони, серуми и други. Така че зависи изцяло от вас как ще включите съставката в рутинната си грижа за кожата. Безопасно е да се използва до два пъти на ден, така че може да го прилагате както през деня, така и през нощта.

Ако сте човек, който обича да си прави козметични продукти у дома, може да си направите масло за тяло или дори балсам за устни с невен. Той обаче не трябва да се прилага върху кожата самостоятелно, защото може да причини дразнене.

невен, масло

Снимка: Pixabay

Смесете го с вещества като пчелен восък, вазелин, масло от шеа или жожоба. Повечето хора добавят и ароматно масло към сместа, защото невенът сам по себе си не е ароматен. Комбинацията между невен и пчелен восък е чудесна за балсам за устни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари