IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кожата ни сърби през сухото време?

21 октомври 2022 08 30

И как да решите проблема

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има много виновници, които могат да причинят сърбеж по кожата през лятото. Алергии, ухапвания от насекоми, топлинен обрив, слънчево изгаряне – списъкът е дълъг. Но ако кожата ви започне да сърби със смяната на сезоните, когато температурите падат, може би се чудите какво се случва. Накратко, много е вероятно вашата сърбяща кожа също да е и суха – двете състояния често се преплитат и се влошават със застудяването.

Като общо обяснение сърбежът възниква, когато специфични нервни рецептори в кожата ни се стимулират и изпращат сигнал до мозъка чрез нерви, наречени С-влакна, което води до желание за почесване. Въпреки това, има много неща, които могат да причинят тази стимулация и поради това има различни видове сърбеж. Има такъв, който възниква поради възпаление или друго увреждане на кожата; такъв, който е резултат от увреждане на неврони и сърбеж, който е причинен от нарушения, засягащи органи, различни от кожата. Има дори състояние, което може да бъде причинено от психическо разстройство.

сезонна алергия,

Снимка: iStock

Кожата ни естествено става по-суха през зимата и есента. Въздухът има по-малко влага, което причинява повече трансепидермална загуба на вода, което по същество означава, че кожата се дехидратира. Когато това се случи, кожната бариера – най-външните слоеве от клетки и липиди – стават компрометирани, оставяйки кожата по-суха и по-раздразнена. Нервните окончания под нея също могат да се раздразнят, предизвиквайки усещане за сърбеж. Ако страдате от екзема, е възможно тя да се обостри заради студеното време.

Сърбежът може да се появи навсякъде по тялото, но има места, където може да е по-лош или да го забележите по-осезателно. Например атопичният дерматит – най-често срещаната форма на екзема – има тенденция да се появява в гънките на тялото, като врата, лактите и зад коленете. Това са зони, където кожата се трие, потенциално причинявайки дразнене. Места, които имат по-малко мастни жлези, като клепачите, са по-податливи на сухота, както и лицето и ръцете.

Как да решите проблема със суха кожа?

Най-важното е да направите всичко възможно, за да върнете и задържите влагата в кожата. Вместо да избирате по-леки лосиони, заложете на по-плътни мехлеми и кремове. Те обикновено съдържат по-големи количества оклузивни съставки – масло от шеа, диметикон и вазелин – които по същество създават уплътнение върху кожата, за да задържат влагата.

Без значение какъв вид овлажнител ползвате, нанесете го веднага след душ, когато може да заключи част от влагата, която все още е останала върху кожата. Също така е добре да избягвате продукти, които съдържат аромати, защото това е често срещан дразнител, който може да изостри всяко възпаление на кожата.

Ако сърбежът е много силен, може да използвате лосион, специално формулиран да се справи с проблема. Тези продукти съдържат локален анестетик, който облекчава състоянието. Разбира се, добре е да говорите с дерматолог или лекар, които да ви насочат към най-доброто решение за вас, за да не създадете повече проблеми.

суха кожа,

Снимка: iStock

Някои промени в начина на живот също могат да помогнат. Добавянето на овлажнител за въздух към спалнята си, за да върне влагата във въздуха, е добро начало. По-краткият престой в банята и по-хладкият душ е друг полезен ход, тъй като е доказано, че горещата вода изсушава кожата.

Като се има предвид всичко това, ако изпитвате само интензивни реакции на сърбеж след излагане на студ, може да имате студова уртикария – кожна алергия към студ, която се появява в рамките на минути след излагане. Това е особено вероятно, ако сърбящата ви кожа е придружена от копривна треска и рани.

Добър начин да проверите дали сте алергични към студа е като поставите кубче лед върху кожата си за няколко минути. Ако започнете да се подувате или усетите възпаление на третираната област, вероятно имате студова уртикария. Избягването на студа, доколкото е възможно, е единственият сигурен начин да избегнете това състояние. Срещата и консултацията с дерматолог е задължителна при този случай, за да се вземе най-доброто решение за справяне с проблема.

За още полезни статии за здравето и красотата ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари