IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметика с перли – какви са предимствата ѝ за кожата?

21 ноември 2021 12 00

Намалява фините линии

IStockphoto

IStockphoto

Много от нас обожават да носят амулети или бижута с най-различни полускъпоценни камъни. Всеки един от тях притежава положителни вибрации, които отблъскват негативната енергия и привличат просперитет. Но ако потърсите повече информация за тях, ще откриете, че някои имат положително влияние върху кожата.

Перлите са онези камъни, които някои жени избират на определена възраст. Те са чудесно допълнение към тяхната елегантна визия. А според китайската медицина и специалистите по аюрведа, те са пълни със съставки, които подхранват не само кожата, а и тялото като цяло. Неслучайно са били предпочитани от Клеопатра, която се е стремяла към вечна младост.

На какво се дължат полезните свойства на перлите, които влизат в състава на козметични продукти?

Перлите, които се откриват под черупките на миди и стриди, имат високо ниво на калциев карбонат, аминокиселини и микроелементи – подобряват цялостното здраве на кожата.

козметика, естествени

IStock

„В традиционната източноазиатска медицина е известно, че перлите (приложени локално) насърчават заздравяването на кожата... Което означава, че може да помогне при белези, акне или запълване на фини линии“, казва Жизел Васфи, лекар и специалист по акупунктура и китайска медицина. „Известно е, че стимулира кожата да произвежда колаген и насърчава обмяната на клетките“, обяснява още той пред TZR.

Високите нива на аминокиселини на перлата (градивните елементи на протеина) са това, което допринася за нейните способности за повишаване на колагена – както и за ползите за възстановяване на клетките и укрепване на кожната бариера. „Пълна с важни минерали като магнезий и калций, козметиката с перли поддържа хидратацията и регенерацията на кожата, балансира производството на масло и подобрява клетъчния оборот“, казва д-р Денди Енгелман, дерматолог.

Друго предимство на перлите е, че техният състав подобрява външния вид на кожата, като успокоява зачервяването и минимизира възпалението. Освен това, когато тя е натрошена и влиза в ексфолиращи средства, премахва мъртвите клетки.

Продуктите с перли са ефикасни и за намаляване на пигментацията, най-вече при тъмни петна и хиперпигментация, твърди д-р Джеси Чунг. И дава пример с това, че микроелементите, открити в перлите, са кофактори на антиоксидантите, елиминиращи свободни радикали, предизвикващи увреждане.

перла, камък,

IStock

Най-просто казано, ако не сте опитвали козметика с перли, може да я включите в рутинната грижа. Така ще подобрите текстурата, тонуса и твърдостта на кожата, като същевременно ще имате и румени бузи.

Как да използвате козметика с перли?

Преди да си купите каквото и да е в магазина, трябва да знаете какъв е вашият тип кожа. Това предлага д-р Денди Енгелман, според който всяка има конкретни нужди и понякога се налага да се ползва повече от един продукт.

„Ако кожата ви е склонна към зачервяване, може да искате да приложите успокояваща маска с перли веднъж седмично или да изберете ежедневен овлажнител, който съдържа перли...“, казва той. От друга страна за по-грубата и суха кожа трябва първо ексфолиант с прах от тях – за да премахне сухите плаки и да направи кожата по-сияйна.

Ако сте по-схватливи, може и да си приготвите собствена козметика с перлен прах, който да купите от козметичните магазини. За маска може да смесите малко (1:2) от него с масло за лице. Въобще, той се добавя към почти всеки продукт за локално приложение. Само четете етикетите и не го слагайте когато има киселини, защото те ще разтворят ценните съставки на перлите.

грижа за

IStock

„Ако имате мазна или склонна към акне кожа, можете да използвате перла, за да балансирате производството на себум и да намалите обривите“, казва още д-р Енгелман. Единствено, ако сте алергични към калций, не ползвайте козметика с перли, за да не се получи реакция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
4uvala sum za tezi ka4estva na perlite . polzvala sum i efekta e vidim ,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар