IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Какво количество козметика трябва да нанасяте наведнъж?

6 февруари 2021 13 30

Дерматолог дава съвети в Instagram

IStockphoto

През този сезон кожата става по-груба и суха заради метеорологичните условия навън и въздуха в затворените помещения. Когато започне да сърби и се лющи, мнозина смятат, че това ще спре, когато нанесат дебел слой хидратиращ крем. Да, той може да има успокояващи съставки и задържа влагата, но ако като количество е прекалено много, по-скоро вреди.

За рутинната грижа на кожата не бива да се пестят средства. Тя е много важна, но най-добрият вариант е да бъде съобразена с типа ѝ, закупена след консултация с дерматолог. Но по колко прилагаме сутрин, през деня или вечер? Всеки ще даде различен отговор на този въпрос.

Ако слагате по малко, лосионът за тялото няма да е достатъчно ефективен. От друга страна намажете ли кожата си с твърде много, неговата формула също няма да действа добре.

Наскоро една публикация в Instagram, свързана с грижата за кожата, стана доста популярна. В нея д-р Кеми Фабусива, дерматолог по професия, разяснява кое е правилното количество от различни видове козметика, което да нанасяме върху лицето си. Тя използва почистващо средство, серум, околоочен крем, маска с глина, овлажнител и слънцезащита, като дава насоки къде трябва да се постави всеки един от тях.

За какво да внимавате при използването на козметика?

козметика Pixabay

Pixabay

„Прекалената употреба на някои продукти за грижа за кожата може да доведе до дразнене, пъпки и натрупване“, обяснява тя пред Stylist. Последното е често срещан проблем, когато някой ползва повече от един продукт. Вместо да попият в епидермиса, те остават по повърхността на кожата като петна или малки топчета, като загубват своето действие.

Д-р Фабусива подчертава две важни неща в грижата за кожата всеки ден – редовно ексфолиране и позволяване на продукта да проникне през кожата (изчакване във времето), преди да се премине към следващия.

Редовното ексфолиране е важно, защото така продуктите проникват по-дълбоко в кожата, а не остават отгоре.

„За да извлечете максимума от продуктите си за грижа за кожата, трябва да осигурите достатъчно време между всяка стъпка от вашата рутина. Дайте на всеки продукт достатъчно време, за да попие и изсъхне, преди да приложите следващия“, съветва тя. В тази връзка, когато го правите, трябва да имате свободно време, а не да бързате, с което неглижирате част от стъпките.

Количество според отделния продукт и състоянието на кожата

Почистващо средство – не го щадете. Двойното почистване изисква и двойно количество, казва д-р Кеми Фабусива, която показва на ръката си точното количество. Трябват ви поне 60 секунди, за да си гарантирате, че сте премахнали не само грима, но и замърсяванията в порите.

Серум – той трябва да покрие области на лицето, но не бива да се прекалява с него. Този с хиалуронова киселина е страхотен за зимния сезон. Има и такива с основна съставка ниацинамид, които специалистът също препоръчва.

Крем за очи – най-добре да са с активни съставки като ретинол, които наистина действат. В противен случай поставяте излишен овлажнител под очите си. Въобще, използвайте много малки количества върху тази нежна кожа и не търкайте с пръст.

Овлажнител – колкото повече, толкова по-добре за дехидратираната кожа през зимата. Опитайте да си набавите такива съставки като хиалуронова киселина и керамиди.

SPF – UV лъчите проникват през облаците през зимата, като вредят на кожата. Прилагайте количеството показано на снимката на всеки два часа, ако сте навън, например карате ски. Това важи особено в случай, че имате хиперпигментация на кожата на лицето.

Маска с глина – тя не бива да се нанася върху цялото лице, обяснява дерматологът от Великобритания. Според нея тя се прилага на T-зоната, там където има повече запушени пори понякога.

крем за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари