IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Избягвайте тези грешки в грижата за кожата през 2021-а

16 януари 2021 13 30

Режимът трябва да се сменя всеки сезон, съветват дерматолози

IStockphoto

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя понася както вредните слънчеви лъчи, така и вятъра, студа, влажността и замърсяването от околната среда. Всичко това води до прекрасен загар, но и петна, черни точки, пъпки, изгаряне, сухота, обриви, свръхчувствителност и други. Ако не се грижите за нея според типа ѝ и сезона, в който се намирате, не се учудвайте, ако изброените проблеми се задълбочават.

През лятото например кожата на лицето се нуждае от козметика, която да не я омазнява допълнително и същевременно да затвори порите ѝ, за да не попадат през тях замърсявания. А през зимата температурите падат. Макар да няма онова изпотяване, което се наблюдава през топлите месеци, са налице сухота, зачервяване и загрубяване вследствие на резките температурни амплитуди и сухия въздух в затворените помещения.

Какви грешки да избягвате в грижата за кожата през зимните месеци на новата година?

кожа, зима,

IStock

Ако имате напукана и възпалена кожа, не бързайте да слагате дебел слой овлажняващи кремове. Да, вие имате нужда от хидратация, но тя трябва да е съобразена според нуждите на вашия тип.

Повечето хора с мазна кожа са склонни да мият лицето си по-често – в опит да променят това. За целта ползват вода и сапун, но така допускат една от грешките, която не бива да повтаряте, ако искате да имате по-здрава кожа, обясняват дерматолози пред Femina.

Измиването с вода и сапун ще освежи временно лицето ви, но така ще наруши киселинно-алкалния (pH) баланс на кожата. Това е предпоставка за акне и пъпки.

Дори и при суха кожа, не бива да прибягвате до масаж на лицето с прекалено мазен крем. Някои формули са с твърде агресивни съставки, които ще раздразнят кожата. Освен това няма да попият навътре, което води до запушени пори и активиране на мастните жлези. Ето защо, за тези с нормална до мазна кожа, е препоръчително дълбоко почистване на порите, ексфолиране със скраб и ползване на подхранващи маски и продукти.

грижа за

IStock

В случай, че имате по-мазна кожа, винаги четете внимателно етикета на продуктите, които нанасяте върху лицето си. Може да не сте обърнали внимание на овлажнителя с матиращ ефект или коректора, които са с допълнителни мазнини.

Друга грешка, която много хора правят, е че нанасят крема за лице само преди да си легнат, за да действа през нощта. Всъщност, има случаи, в които това не се налага, а по-скоро се препоръчва кожата „да диша“. Особено когато става дума за подхранващи продукти, те могат да се поставят и през деня. Друго нещо, което не бива да повтаряте, е да мажете пространството около очите с крем, който да премахнете на сутринта. Така може да предизвикате подпухналост, която не желаете.

Тази зима избягвайте тежките стягащи лосиони, особено ако имате мазна кожа. Те също могат да нарушат баланса на pH.

Тъй като пандемията все още не е свършила, дори и да сте си вкъщи, избягвайте да си пипате лицето с ръце. По пръстите ви може да има милиони замърсители, които не се виждат с просто око. След използването на маска е добре да почистите кожата си с розова вода или друго средство, с което да премахнете влагата и евентуалните патогени, полепнали по лицето от околната среда.

Никога не си лягайте с грим по лицето. С малко осведоменост и безупречна грижа, ще имате здрава и сияеща кожа.

масаж на

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Няма никаква пандемия!В чистия ум сърце и в Божественото не съществуват такива състояния умишлено създадени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар