IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтъняване на косата – причини и лечение

24 ноември 2023 14 40

Преди да се паникьосате, прочетете това

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка жена има специална връзка с косата си. Целият ни ден може да бъде напълно провален, ако не намерим правилната прическа за тоалета си, ако не укротим бебешките коси, или пък ако сме повярвали, че кичурите ни могат да издържат още един ден без миене, но всъщност сме грешали. Да не говорим за момента, в който забележим бели косъмчета или пък видим, че цветът ни е започнал да избледнява и отново трябва да посетим фризьора. 

Перфектната прическа е форма на идентичност и гордост, независимо дали сте с гъсти къдрици или прав бретон. Ето защо, забелязването, че кичурите ви внезапно стават по-редки и тънки, може да предизвика уплаха дори и у най-спокойните дами. За щастие, лекарите казват, че има няколко изключително често срещащи се причини, поради които това може да се случи. Освен това те дават и насоки за лечение на изтъняването, с което тази статия става още по-привлекателна. 

Изтъняване на косата – причини и лечение

1. Претърпели сте травма

Травмата може да бъде физическа – като претърпяна операция или автомобилна катастрофа – или може да бъде емоционална, като загуба на близък човек или изпитване на силен стрес. Така или иначе, това може да се отрази на вашите кичури. По думите на Дийн Мраз, може да имате шокова загуба на коса, известна още като телогенен ефлувиум, която се самоограничава и ще отшуми от само себе си, но може да продължи до шест месеца. 

оредяла коса,

Снимка: iStock

Какво да направите: Погрижете се за себе си. Преминете на диета, богата на витамин В, пълна с пълнозърнести храни, протеини и тъмни листни зеленчуци, които помагат в борбата с косопада. Добрата новина е, че кичурите ви ще станат по-плътни, когато сте по-здрави. Може също така да приемате добавки с витамини и минерали като биотин, ниацин и кератин, които насърчават и поддържат растежа на косата. Трябва обаче да имате търпение, защото възстановяването на кичурите може да отнеме няколко месеца.

2. Стресирате косата

Изрусявате ли косата си? Горещите инструменти са задължителна част от ежедневието ви? Опитвате нови цветове и лечения всеки месец? Ако е така, всичко това може просто да е прекалено много за косата ви. Дори прекомерното дърпане, докосване и въртене на кичури около пръста ви, може да причини напрежение, което води до изтъняване. Стегнатите плитки и опашките, които се носят непрекъснато, могат да причинят „износване“ на скалпа и кичурите, което води до чупливост и накъсване, което може да изглежда като внезапно изтъняване.

коса, опашка

Снимка: iStock

Какво да направите: Оставете косата да почине! Колкото по-малко се занимавате с нея, толкова по-добре. Заложете на по-естествен цвят и текстура, докато косата ви се възстановява, и изберете нежни шампоани и балсами без сулфати. Ако винаги сплитате или дърпате косата си в опашка, оставете я свободна за поне няколко седмици, за да може да възвърне силата си. И тук може да опитате гореспоменатите добавки за коса, съдържащи биотин, витамини и минерали, за да насърчите растежа и силата, като възстановявате кичурите си.

3. Хормонално или медицинско състояние

Внезапното изтъняване на косата може да бъде симптом на анемия, хормонални проблеми, особено свързани със събития като бременност или нарушение на щитовидната жлеза, които са много чести при жените. Ако страдате от някое от тези състояния, косопадът няма да е единственият присъстващ симптом. При заболяване на щитовидната жлеза най-вероятно ще забележите промени в енергията, теглото и хидратацията на кожата си, като също така може да получите сърцебиене. Хормоналните колебания често причиняват акне, косопад на веждите и промени в менструацията.

тънка коса,

Снимка: iStock

Какво да направите: Ако подозирате, че има нещо хормонално или медицинско, което причинява косопада ви, потърсете вашия лекар за консултация. Заедно с него ще обсъдите най-добрия път за лечение и ще постигнете по-бързо желаните резултати.

Колоездене за косата – решението за здрави и красиви кичури

Грижа за косата: Как температурата влияе на здравето ѝ?

Бюти съвети: Как да добавим повече обем към косата?

4. Наследствено е

Ако вашите родители винаги са имали тънка коса и вие сте я забелязали в тийнейджърските си години, това може да е андрогенна алопеция. Първият признак на този косопад при жените е разширяването на пътя или намаляването на дължината на опашката.

увредена коса,

Снимка: iStock

Какво да направите: Комбинираните лечения увеличават максимално потенциала за растеж на нова коса и предотвратяват продължителната загуба на космени фоликули. Разбира се, тук също трябва да потърсите съвети от специалисти, за да разберете кои са най-добрите варианти за вас и вашата коса. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари