IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колоездене за косата – решението за здрави и красиви кичури

27 ноември 2022 10 30

Тенденцията набира все по-голяма популярност

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали миете косата си всеки ден, няколко пъти седмично или няколко пъти месечно, вероятно посягате към определени продукти в зависимост от това как косата ви се усеща и изглежда в конкретния момент. Може би сте използвали горещите инструменти твърде много и имате нужда от възстановяване и овлажняване, или скалпът ви е с натрупвания от сухия шампоан и ви трябва дълбоко и избистрящо почистване. Може би имате определена рутина, през която преминавате през целия месец, за да поддържате косата си в най-добрия ѝ вид.

Това е тезата за „колоездене за косата“ – моден израз, циркулиращ в социалните мрежи след успеха на същия принцип в грижата за кожата. Колоезденето на кожата е рутина от четири стъпки – два активни дни с химически ексфолианти и ретинол, последвани от два възстановителни дни за подхранване. След това всичко се повтаря. Колоезденето за коса имитира тази рутина, усъвършенствайки специфични шампоани, балсами и стилизиращи продукти, предназначени да поддържат кичурите ви свежи и красиви постоянно.

Какво е колоездене за косата?

Колоездене за косата е точно това, което звучи – следване на рутина, специфична за вашия тип коса, която ви помага да се справите с всякакви проблеми и да извадите най-доброто от вашите прекрасни кичури. Тя може да включва всичко – от шампоани и балсами за подобряване на къдриците, лилави шампоани или балсами за по-дълготраен цвят, или дълбоко почистващи и ободряващи формули за мазна и фина коса.

След опита си с кожното колоездене, някои потребители в социалните мрежи са открили, че биха правили подобно нещо и под душа. Всичко тръгва от потребителка с името Келси Грифин, която споделя рутината си в популярно видео и получава коментари от хора, които са правили същото нещо, но просто не са знаели за името му до този момент.

мокра коса,

Снимка: iStock

Във видеото си Грифин отбелязва, че мие косата си на всеки три до четири дни. Всеки път използва различен тип балсам и шампоан. Избира си ден, в който си прави рестартиране на кичурите, посягайки към шампоан за детоксикация и хидратираща маска за коса, а по-късно същата седмица използва възстановяващ и изграждащ кичурите шампоан и балсам, за да си даде почивка на косата. По-късно тя ще използва шампоан и балсам специално за желания от нея стил. Грифин съчетава стилизиращите си продукти с тази рутина под душа, превръщайки целия процес в пълен кръг.

Трябва ли да правите колоездене за косата?

Честно казано, вероятно вече го правите, като професионалистите препоръчват подобен процес много преди да стане популярен в социалните мрежи. Според тях, славата му сега се дължи на измислянето на интересно име, но всъщност грижата по подобен начин за косата и скалпа съществува от десетилетия.

балсам за

Снимка: iStock

Японците правят колоездене за косата от дълго време, като в други държави може да го срещнете под наименованието „спа за глава“. Редовната промяна на грижата за косата и скалпа ви има много смисъл, особено когато сезоните се променят или ако сте променили драстично цвета, прическата или стила си. При колоезденето може да се изисква използването на различен шампоан и маска в зависимост от това какви проблеми изпитвате с косата си. Процесът може да се промени в зависимост от начина на живот, диетата, метеорологичните условия и околната среда.

8 трика за хубава коса, които фризьорът не ви казва

Суха коса през есента и зимата – как да решите проблема

Как да правите колоездене за коса?

Нуждаете се от малко вдъхновение за изпробването на процеса? Студеното време е достатъчна мотивация. През по-хладните месеци скалпът може да стане малко по-сух и да ви се наложи да включите лечение, което да помогне за подхранването му, поддържайки го хидратиран и здрав. Може също да започнете да използвате седмична овлажняваща маска, която да помогне при изсушаването на кичурите през зимата.

коса unplash

Снимка: Unsplash

Ако следвате примера на японците, трябва да използвате пръстите си и естествените масла от косата си, за да масажирате скалпа, за да помогнете за разхлабването на всякакви натрупвания или замърсявания. След като сте готови, измийте косата с топла вода и продължете масажирането, след което почистете добре с шампоан. Изплакнете добре и нанесете балсам. Масло върху краищата е предпоследната стъпка, след която увийте косата си в мека кърпа за няколко минути, преди да я изплакнете. Нанесете балсам без измиване и малко олио, оставете да изсъхне добре и сте готови.

За още съвети от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари