IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха коса през есента и зимата – как да решите проблема

22 октомври 2022 10 30

Не позволявайте на кичурите да развалят деня ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не, не си въобразявате – наистина има дни, в които косата ви изглежда ужасно и сякаш нарочно осуетява всеки един опит, с който се опитвате да я вкарате в ред. Със студеното време и изкуственото отопление на закрито, статичните и дехидратирани кичури са твърде често срещани през това време на годината, като това може да доведе до накъсване и начупване.

Добрата новина е, че извършването на няколко промени в рутинната ви грижа за коса може да помогне за предотвратяване на тези зимни и есенни странични ефекти, заедно с излекуването на всички съществуващи щети.

Зимното и есенното време означава по-сух въздух и по-ниски температури, като и двете оказват влияние върху косата и скалпа. Основните оплаквания през този период са сухота и лющене, като някои хора дори могат да изпитат сърбеж. Екземата също може да се обостри през студените сезони поради сухота.

Суха коса през есента и зимата – как да решите проблема

1. Не пренебрегвайте люспите

Тъй като по-ниските температури причиняват сухота, може да започнете да виждате бели люспи по косата си, дори ако нямате пърхот през останалата част от годината. За щастие, преминаването към шампоан за балансиране на скалпа може да помогне за минимизиране на този проблем.

суха коса

Снимка: iStock

Ако започнете да виждате леки люспи или да изпитвате сърбеж, това може да бъде причинено или от сухота в околната среда, или от себореен дерматит. Последният е възпалително състояние, дължащо се на свръхчувствителност към дрожди. Тук вече трябва да се обърнете към дерматолог, който може да ви препоръча правилното лечение, с което да победите проблема и да се отървете от люспите.

Ако става дума за сухота в околната среда, експертите препоръчват използването на подхранваща маска за коса или масло, като арганово, веднъж седмично.

2. Хидратиращ шампоан и балсам

Вярно е – вашият шампоан може да бъде твърде добър в почистването на косата ви. Въпреки че суровите почистващи препарати като повърхностно активните вещества в шампоаните карат косата да се усеща чиста, те също допринасят за допълнителна сухота.

Хората, които имат суха кожа или сух, лющещ се скалп, е добре да избягват шампоани и почистващи продукти, които съдържат сулфати, защото те могат да изсушат допълнително скалпа и кожата. Също така е най-добре да избягвате дългите, горещи душове, за да се загреете в студените дни, защото горещата вода може да лиши кожата от естествените ѝ масла. Дерматолозите препоръчват да преминете към нежен, хидратиращ шампоан, който не съдържа сулфати и успокоява кожата.

суха коса,

Снимка: iStock

Същото важи и за балсама ви. Ако установите, че косата ви е суха, можете да преминете към по-хидратиращ продукт. Ако имате по-суха коса, оставянето на балсама за няколко минути, преди да го изплакнете, може да ви помогне да увеличите максимално хидратацията. Също така, изстискайте водата от кичурите си, преди да нанесете балсам.

3. Мийте косата по-рядко

Заедно с използването на хидратиращ шампоан и балсам, минимизирането на миенето на косата може да помогне на кичурите ви да задържат влагата и основните естествени масла. По-рядкото миене е особено полезно за хората със сух скалп, но невинаги е добра опция за тези с мазна кожа. Точно тук идват и подхранващите продукти.

суха коса,

Снимка: iStock

Експертите казват, че намаляването на температурата на водата може да помогне. Прекаленото стоене под душа може да направи скалпа ви по-сух, като премахне полезните масла от кожата. Умереността тук е много ключова, така че внимавайте с водата и времето в банята.

4. Избягвайте ароматите

Дразненето, причинено от синтетичните аромати в козметичните продукти, е толкова често, че проучване установи, че може да предизвика реакция при 20% от американското население. Когато кожата вече е суха от факторите на околната среда или имате възпалително състояние като екзема, избягвайте потенциални дразнители в продуктите за грижа за косата, като изберете формули без аромати.

коса, суха

Снимка: iStock

Ако студеното и сухо време причинява обостряне на екземата, потърсете недразнещи продукти за грижа за косата в допълнение на тези за кожата. Те са безопасни за чувствителна и склонна към екзема кожа, така че са перфектни за есенните и зимните месеци.

5. Внимавайте със сухия шампоан

Вашите стилизиращи продукти също могат да изсушат косата. От всички стъпки в рутината ви, експертите препоръчват да облекчите използването на сухия шампоан. Той може допълнително да изсуши и раздразни косата и дори да причини накъсване, ако прекалите. Използвайте го не повече от един до два пъти седмично, особено през есенните и зимните месеци.

Масло от черен кимион – за дълга и силна коса

Грижа за косата – 3 съставки, които да включите в рутината

За още интересни факти от света на красотата ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари