IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скраб за вашия скалп: 3 рецепти с кафява захар

9 октомври 2022 10 30

Ето какви са ползите му за кожата

IStockphoto

IStockphoto

Скраб за скалп е продуктът, който да добавите тази есен в рутината си. При смяната на сезоните кожата на главата може да бъде леко раздразнена. Освен това често по нея се събират твърде много мъртва кожа и замърсявания. За да се избавите от тях и да насърчите здравословния растеж на нови клетки, може да ползвате подходящ скраб. Но преди да отидете до магазина, помислете дали няма начин да си го приготвите с естествени съставки. Например с кафява захар, която със сигурност имате в шкафа.

Може би не знаете, но вашият скалп се нуждае от дълбоко почистване поне веднъж месечно. В зависимост от структурата и омазняването на косата, периодът може да бъде сведен и до един път на две седмици. За целта кафявата захар е отличен съюзник в тази насока. Тя се смята за естествен ексфолиант, който по-лесно отстранява мъртвите клетки.

Скраб с кафява захар – какви са основните ползи за вашия скалп?

кафява захар,

IStock

Кафявата захар често се използва като основна съставка при приготвянето на скраб, който става както за тялото, така и за скалпа. Втривайки го в кожата на главата, вие насърчавате кръвообращението и постепенно ще подпомогнете баланса на pH.

Въпросният натурален продукт за ексфолиране насърчава по-здравословния вид на кожата. Кафявата захар съдържа гликолова киселина, която е задължителна съставка за много продукти за красота. Тя помага за елиминиране на токсините от вашия скалп, подхранва и овлажнява кожата на главата.

Съчетаването на кафява захар с други съставки като овесени ядки и масло от жожоба подобрява здравето и външния вид на скалпа и косата. Тези естествени съставки осигуряват допълнителни ползи за грижата за косата. Освен че овлажняват, имат антисептични свойства. Помагат и при пърхот, косопад и увреждане на косъма.

Ето няколко рецепти за скраб с кафява захар, които да ползвате за вашия скалп:

1. С овесени ядки и кафява захар

Този скраб успешно ексфолира скалпа, премахва запушващите замърсявания и нечистотии. Също така засилва кръвообращението на космените фоликули.

овесена каша,

IStock

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици кафява захар;
  • 2 чаени лъжички овесени ядки;
  • 2 супени лъжици балсам за коса;
  • 15 капки зехтин.

Смесете две супени лъжици кафява захар и овесените ядки в подходяща купа. Към сместа добавете 2 лъжици от любимия си балсам за коса. Добавете зехтина и разбъркайте отново с лъжицата.

Въпросният скраб с овесени ядки може да ползвате до два пъти месечно.

2. С жожоба и кафява захар

Скрабът с масло от жожоба и кафява захар премахва пърхота, лекува косопад и овлажнява косата ви по-ефективно. Освен това предпазва косата от вредните слънчеви лъчи и елиминира замърсяванията по вашия скалп.

масло от

IStock

Необходими продукти:

  • 2 лъжици кафява захар;
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
  • 2 супени лъжици масло от жожоба;
  • 1 лъжица морска сол.

Смесете кафявата захар и морската сол в купа. Добавете маслото от жожоба и пресен лимонов сок. Разбъркайте с помощта на лъжица и ето че вашият скраб за скалпа е готов.

Маслото от жожоба ще повиши мекотата на кожата на главата и ще предотврати дразнене и сърбеж.

3. Със сода за хляб и кафява захар

Тази смес може да се използва веднъж месечно за премахване на нежелани бактерии и намаляване на пърхота. Скрабът има антисептични свойства, които предпазват косата от увреждане.

скраб с

IStock

Необходими продукти:

  • 1 чаена лъжичка кафява захар;
  • 1 супена лъжица шампоан;
  • 3 капки масло от чаено дърво;
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Смесвате всички съставки в подходяща купа. След което нанасяте в корените, като се фокусирате върху вашия скалп, а не разнасяте надолу. Масажирайте за няколко минути, което ще подобри кръвообращението. Използвайте топла вода за изплакване.

Ако сте с боядисана коса, този скраб не е подходящ за вас, защото може да промени цвета.

кафява захар,

IStock

Бонус – кога и как да си правите скраб на вашия скалп?

Захарният ексфолиант помага за премахване на мъртвата кожа, стимулира притока на кръв, което може да помогне за растежа на косата.

Ако се чудите дали скрабът се нанася на мокра или суха коса, трябва да сте наясно, че на първо място тя трябва да е чиста и леко влажна, но не и твърде мокра.

По-правилно е първо да измиете главата с шампоан, след това да ползвате скраба за скалп с кафява захар.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари