IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижата за кожата: 7 промени за есента

16 септември 2022 21 00

Помогнете на лицето ви да премине по-лесно от единия в другия сезон

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има много неща, за които да се вълнуваме през есенния сезон, но с прехода към него и по-хладното време се променя и начинът, по който кожата ни реагира на новите температури.

През лятото има повече влажност, която помага на кожата ни да остане хидратирана и да защити бариерата ѝ. През по-хладните месеци обаче въздухът става по-сух навън, а в дома ни се изсушава от изкуствената топлина на уредите. Когато кожата започне да губи влага, защитната ѝ бариера може да се наруши, причинявайки повишена чувствителност, сухота и дразнене.

Така че промяната в рутинната грижа за кожата е задължителна заедно със смяната на сезоните. Това е от решаващо значение за поддържането на здрав и красив външен вид през цялата година. За щастие, промените не трябва да са нещо грандиозно, а просто няколко неща, които трябва да направите, за да се подготвите за по-ниските температури и сухия въздух.

Грижата за кожата – 7 промени за есента

1. Хидратирайте с еластин, колаген и алое

маска за

Снимка: iStock

Хората с чувствителна кожа или със заболявания като псориазис и екзема може да изпитат усещане на парене или прекалена чувствителност за няколко дни, дори и седмици, по време на прехода между сезоните. Най-доброто нещо, което може да направите, е да хидратирате и покриете кожата си с етерични масла, серуми и кремове. Подхранете я с еластин и колаген, за да подпомогнете процеса на възстановяване. Нанесете студено алое и по-плътни кремове, докато кожата ви се изгражда и ексфолира.

2. По-плътен овлажнител

крем за

Снимка: iStock

Поради промените в околната среда, преминаването към по-плътен овлажнител преди лягане е много важно. По този начин компенсирате промяната, като добавяте повече влага към кожата и задържате хидратацията. Уверете се, че използвате продукт, който е достатъчно плътен, но в същото време не запушва порите.

3. Овлажнител за устни и околоочен крем

балсам за

Снимка: iStock

Ако тези две неща все още не са част от режима ви за грижа за кожата през есента, променете тактиката. Точно както трябва да преминете към по-плътен овлажнител, добавянето на тези продукти помага за хидратацията на устните и кожата около очите. Кожата ни не харесва внезапните промени в околната среда, така че добавянето на кремове за устни и очи помага при този преход. За устните може да използвате нещо съвсем обикновено като вазелин или балсам.

4. Намалете ексфолиантите и ретиноидите

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Намалете употребата на ексфолианти и ретиноиди. Причината за този съвет е свързана отново с по-сухия и студен характер на околната среда. Влажността и високите температури обикновено буферират дразнещите ефекти на локалните ретиноиди и ексфолианти, вероятно поради повишеното омазняване на кожата.

5. Не забравяйте слънцезащитата

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Макар слънчевите лъчи през есента да не са чак толкова силни колкото през лятото, те все още са вредни. Именно затова слънцезащитният крем трябва да се използва по всяко време, защото помага за намаляване влиянието на UV радиацията. Тя, от своя страна, може да увеличи риска от рак на кожата. Придържайте се към слънцезащитни кремове с поне 30 фактор.

6. Добавете витамин С

масло за

Снимка: iStock

Витамин С има двойно действие през по-студените месеци и помага за борбата със слънчевите лъчи, които все пак успяват да проникнат през слънцезащитния крем. Освен това, съставката изравнява пигментацията на кожата, което помага за стимулиране на производството на колаген, което пък води до по-ярък тен.

7. Овлажнител за въздух

овлажнител istock

Снимка: iStock

Заедно с редовния режим на грижа за кожата, дерматолозите предлагат да си закупите овлажнител за въздух през есента и зимата, за да увеличите хидратацията у дома. Уредите добавят влага в стаята, което е чудесно за кожата, която постоянно взаимодейства с околния въздух. Колкото повече влага има в него, толкова по-добре за външния ви вид.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари