IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни за здрава кожа, коса и имунитет

25 септември 2022 10 30

Те съдържат полезния витамин Е

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за здраве, хранителни вещества като витамин С и витамин D често попадат под светлината на прожекторите и има защо. Сред другите ключови ползи за организма, тези витамини са от съществено значение за имунната функция. Но какво ще кажете за други важни хранителни вещества, като витамин Е? Може да не му се обръща толкова внимание, но този богат на антиоксиданти витамин също е толкова важен за вашето здраве. 

Витамин Е е мастноразтворимо хранително вещество, което означава, че се нуждае от мазнини, за да бъде усвоено. Функционира главно като антиоксидант или полезна молекула, която се бори със свободните радикали. Това са съединения, които, когато присъстват във високи нива, могат да причинят увреждане на клетките. Тялото естествено произвежда свободни радикали в резултат на нормални процеси, като метаболизъм, но фактори като замърсяване на околната среда и UV радиация могат да увеличат образуването на още повече свободни радикали. Ако те се натрупат, могат да доведат до клетъчно увреждане и оксидативен стрес, който е основен фактро за хронични проблеми като сърдечни заболявания и рак. 

Но точно тук се намесват антиоксидантите като витамин Е. Като цяло те действат като пречистват и неутрализират свободните радикали, като в крайна сметка ги правят безвредни. Това предпазва клетките от оксидативен стрес, като ги поддържа здрави и в добро състояние. 

витамин Е,

Снимка: iStock

В случая в витамин Е, неговите антиоксидативни действия са особено впечатляващи. Той помага за защитата на клетъчните мембрани от свободните радикали, което е от ключово значение за предотвратяване на клетъчното увреждане. Според диетолози, свойствата на витамин Е също имат способността да предпазват кожата от увреждане от слънцето, като същевременно стабилизират кожната бариера

Но това не е всичко. Витамин Е поддържа здравето на кожата чрез стабилизиране нивата на колаген, както и помага за растежа на косата. Това хранително вещество участва в подпомагането на имунната функция и правилния кръвен поток. 

Най-просто казано, витамин Е е важно съединение за цялостното здраве и уелнес. Дефицитът му е доста рядък, но, тъй като тялото не може да произвежда собствен витамин Е, трябва да си го набавите от другаде. За щастие се намира в безброй растителни храни, така че не е трудно да се достигне препоръчителното количество от 15 милиграма на ден. 

6 храни, богати на витамин Е

1. Ядки

ядки, бадеми,

Снимка: Pixabay

Бадемите са един от най-богатите източници на витамин Е, следвани плътно от лешниците. Тези ядки също така са чудесни източници на диетични фибри и полезни за сърцето моно- и полиненаситени мазнини. Може да им се насладите под формата на ядково масло, което в вкусно върху препечен хляб, в смутита или смесени в овесени ядки. 

2. Семена

слънчогледови семки

Снимка: Pixabay

Следващият път, когато ви се прияде нещо хрупкаво, посегнете към растителни семена. Слънчогледовите семки са особено богати на витамин Е. Това е в допълнение към хранителни вещества като желязо, калций, магнезий и фибри. Слънчогледовите семена, и семената на растенията като цяло, придават вкус и текстура на безброй ястия, включително овесени ядки, кисело мляко, салати и супи.

3. Масла

слънчогледово олио

Снимка: iStock

Тъй като семената и ядките съдържат витамин Е, не е изненада, е техните масла са също толкова забележителни. Слънчогледовото олио и маслото от пшеничен зародиш са особено богати на хранителни вещества, въпреки че имат различни приложения. Първото може да се използва при готвене на висока температура. Междувременно маслото от пшеничен зародиш има по-ниска точка на изгаряне, така че трябва да се ползва в дресинги на салати или да се слага върху вече сготвени ястия. 

4. Листни зеленчуци

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Има много причини, поради които да обичате листни зеленчуци. Те са универсални, вкусни и пълни с витамин Е. Някои от най-добрите варианти включват спанак и манголд. Дори листата на цвеклото съдържат този витамин, което ви дава отлична причина да използвате зеленчука. 

5. Авокадо

авокадо Pixabay

Снимка: Pixabay

Страхотни новини за всички, които обожават авокадо. Кремообразният плод е друг страхотен източник на витамин Е, предлагащ около 4 милиграма на 100 грама авокадо. Другите хранителни вещества в плода са калий, витамин К и рибофлавин. Той също така съдържа фибри, които са жизненоважни за здравословното храносмилане, понижаване на холестерола, поддържане нивата на кръвната захар и насърчаване на дълголетието.

6. Доматен сос

червено вино

Снимка: iStock

Известен със своите удобство и вкус, консервираният доматен сос ви помага да задоволите дневната си доза за витамин Е. 250 грама ви осигурява 3.5 милиграма, заедно с витамин А, витамин С и калий. Просто добавете няколко подправки и допълните зеленчуци и се насладете на паста, пица, яхнии и много други ястия. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари