IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин Е – 4 причини да го добавите към рутинната си грижа

10 юни 2021 08 30

Помага за кожата и косата

IStockphoto

Малко преди старта на лятото, е хубаво да се погрижим за състоянието на кожата и косата. Излагането им на жаркото слънце в комбинация със солената вода в морето или хлорираната в басейните, влияе отрицателно на тяхната здравина. Затова е необходима козметика, пълна с подхранващи елементи, но и такава, предназначена за грижата в конкретния сезон.

Витамин С и ретинол са едни от най-използваните съставки в козметиката, но като че ли не всички знаят за какво се използва витамин Е. Ако разгледате опаковките, ще видите, че той присъства в поне един продукт, който имате у вас. Понякога в списъка го има под наименованието токоферол, но ако си мислите, че само овлажнява кожата, дълбоко се лъжете.

Ето защо да добавите козметика с витамин Е във вашата рутинна грижа за красота:

1. Помага при увреждане от слънцето

Витамин Е е отличен съюзник на слънцезащитните продукти. Независимо дали влиза в състава им или го добавите допълнително, той предпазва от UV лъчите, защото се справя с увреждането, което свободните радикали нанасят на клетките. Той има силни антиоксидантни свойства, които предотвратяват образуването на бръчки, хиперпигментация и прекомерно изсушаване.

Ако искате да си купите продукт с витамин Е, търсете в състава му още пептиди, керамиди и хиалуронова киселина, които имат подхранващо действие.

суха кожа,

IStock

2. Елиминира сухата кожа

Много хора често имат суха кожа, която се бели и има нужда от ексфолиране. А за витамин Е е доказано, че хидратира.

„Витамин Е е мастноразтворим, което означава, че може да проникне в най-горния слой на кожата“, казва дерматологът Мона Гохара. Натрупвайки се в кожата, той спомага за укрепването на липидите, които пък отговарят за защитната бариера и задържането на влага в клетките.

Ако имате по-суха кожа преди или след излагане на слънце, то потърсете крем или серум с подхранваща формула. Освен витамин Е, хубаво е той да съдържа и С.

крем, лице,

IStock

3. Действа в комбина с други антиоксиданти

Както вече стана ясно, витамин Е има мощно антиоксидантно действие. А в комбинация с витамин С, е още по-ефективен и повишава влажността в кожата, като я прави здрава и еластична.

4. Помага при сух скалп и изтъняла коса

Не си мислете, че антиоксидантът е полезен само за кожата. Може да подобри състоянието на косата и скалпа ви.

Добавките с витамин Е на първо място се препоръчват за ускоряване растежа на косъма, както и при косопад. Освен това предотвратяват оксидативния стрес, което е от съществено значение за здравето на скалпа.

Излагането на косата на ултравиолетовите лъчи, особено през лятото, може да доведе до сухота и дразнене в кожата на главата. А ако ползвате шампоан или балсам с витамин Е, те бързо ще изчезнат. Някои масла или маски също са ефикасни, пише Dermstore.

суха коса

IStock

Добавете го в хранителния си режим за по-добри резултати

Не само козметиката, която ползвате в рутинната грижа за кожата и косата, ще ви помогнат. Ако не сте приемали добавки или имате конкретни проблеми, е добре да се консултирате с вашия лекар за приема на добавки с витамин Е. Наблегнете и на храни, които са богати на него.

Според д-р Гохара, трябва да се консумират повече ядки, спанак, пълнозърнести храни, зехтин и слънчогледово масло, които съдържат мастноразтворимия витамин. Тя препоръчва и приема на храни, които са богати на витамин С.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари