IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от черен кимион – за дълга и силна коса

3 септември 2022 10 30

Ето защо трябва да го включите в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Маслата за коса не са нещо ново на пазара, но набират все по-голяма популярност сред различните възрасти. Докато преди време те бяха строго насочени към изтощени краища, сега се предлагат за сухи, къдрави коси, които искат да бъдат по-силни и гъвкави. Комбинацията между кичури и масла предлага някои доста ефективни резултати, заради които си струва да включите продукта в рутината си.

Всички знаем за маслата от кокос, арган, сквалан, палма и гроздови семки, но днес ще говорим за маслото от семена на черен кимион. То напоследък стана доста търсено, като се твърди, че допринася за растежа на косата, страхотен антиоксидант е и има противогъбични и противовъзпалителни ефекти.

Какво е масло от черен кимион?

Маслото от семена на черен кимион е масло, получено от цъфтящо растение, известно още като нигела или черен кимион. Семената му често се използват в готвенето и са известни със своите противовъзпалителни и антиоксидантни ползи.

Какви са ползите за косата?

Маслото от семена на черен кимион се използва от векове като лекарство и като храна, но напоследък набира популярност и като съставка в грижата за коса. Известно е, че етеричното масло, извлечено от семената, продължава да съдържа високи концентрации на тимохинон, за който се твърди, че помага при предотвратяването на възпаления, както и че притежава антиоксидантен профил и антимикробна активност.

масло от

Снимка: iStock

Маслото се извлича от семената с технология на студено пресоване. При този процес не се включва рафиниране и следователно крайният резултат съдържа по-високи нива на естествени антиоксиданти.

Противовъзпалителна и антиоксидантна съставка.

Маслото от семена на черен кимион съдържа тимохинон, който е антиоксидант. Именно затова помага за неутрализирането на свободните кислородни радикали, които са нестабилни и могат да увредят клетъчните структури и протеини.

Придава блясък и сила

Маслото от семена на черен кимион може да помогне за изглаждане, придаване на блясък и потенциално да помогне за подобряване на увредената коса. Кичурите ни естествено са покрити със себум и масло, получени от мастните жлези. Себумът поддържа косата мека и гъвкава, като запазва влагата. Маслото от семена на черен кимион може потенциално да подпомогне растежа на естествената коса, както и да придаде възстановителни свойства на увредените кичури.

Насърчава растежа на косата

Въпреки че няма достатъчно проучвания, за да се направи категорично заключение относно маслото от семена на черен кимион и растежа на косата, има известни доказателства, че то може да помогне на косата ви да расте по-бързо.

Намалява косопада

Ако имате прекален косопад, тази съставка може да ви помогне. Доказано е, че маслото от семена на черен кимион помага за намаляване на косопада.

Кой тип коса може да го използва?

Като цяло, повечето типове коса могат да се възползват от използването на масло от семена на черен кимион. То има по-рядка консистенция от кокосовото, така че е по-лесно за разнасяне върху скалпа и кичурите. Според експерти, всеки, който би искал да види дали може да подобри растежа на косата, може да опита маслото.

Как да го използвате?

Маслото от семена на черен кимион е достъпно за перорален прием под формата на хапчета, в студено пресовано масло и също така може да се включи във формулите на продукти за грижа за косата като шампоани, балсами и стилизиращи продукти.

Капнете няколко капки на дланта на ръката си, разтрийте двете си ръце и втрийте маслото в кичурите, като го разпределяте равномерно. Може да го опитате и като лечебна маска, за да видите дали действа на текстурата на косата, след това го включете като лечение без отмиване. Ако искате да видите дали действа за растеж или успокояване на възпален скалп, нанесете маслото директно върху скалпа.

масло за

Снимка: iStock

Винаги обаче започвайте с тест на място, за да определите потенциална алергия или неприятна реакция към продукта. Именно от това ще зависи дали ще го включите в рутината си за грижа за косата. Ако изберете шампоан с масло от семена на черен кимион, в началото го използвайте веднъж или два пъти седмично и след това постепенно увеличете според указанията в зависимост от това колко добре понасяте продукта.

Важно е също така да запомните да започнете само с един нов продукт за грижа за косата, така че да може да определите с точност колко е ефективен, както и дали проявявате чувствителност към него. Експерти препоръчват да не използвате маслото, ако сте бременна или кърмите, тъй като все още няма данни какво може да причини на плода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари