IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да използваме маска за здрава коса

29 юли 2022 08 30

Най-важното, което трябва да знаете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Маските за лице са широко навлезли в нашето ежедневие. Колко пъти сте виждали хора с маски за лице във филми и телевизионни предавания? Отговорът е твърде много за преброяване. Дори когато пътувате със самолет, може да видите човек, който е покрил лицето си и се опитва да се отпусне, хидратирайки кожата си.

По някаква причина обаче маските за коса не са се наложили по същия начин, а би трябвало. Разбира се, една маска за коса изисква малко повече време и енергия, тъй като наличието на душ наблизо е основно изискване. Но дори и с този момент на допълнителна поддръжка, маските за коса си заслужават усилията. И в наши дни можете да намерите такава, която да отговори на всяка нужда – от хидратиране до възстановяване.

Ако все още трябва да се убедите във величието на маските за коса, експертите идват с няколко съвета за това как, кога и защо да ги използвате. Пригответе се за сдобиването с най-красивите си кичури досега.

Какво е маска за коса?

Преди да споделим как и защо да използвате маската за коса, трябва да ви разкрием какви са нейните основи, като започнем с това какво точно представлява тя.

маска за

Снимка: iStock

„Маската за коса е подхранващо лечение за косата, точно като маската за лице, за да ѝ даде допълнителен тласък на това, от което се нуждае“, казва трихологът Анджела Онуоха. Колежката ѝ Анабел Кингсли допълва, че маската за коса е концентрирана формула, обикновено с гъста, кремообразна консистенция, която се оставя върху косата за минимум 10 минути или цяла нощ.

Кой може да използва маската?

Всеки, който има или е предразположен към увреждане на косата, трябва да използва маската. Това обхваща голяма част от световното население, но добрата новина е, че маските за коса са подходящи за всеки тип и текстура на кичурите.

Веднага щом косата израсне под нивото на скалпа, тя е изложена на външни агресори, като ултравиолетови лъчи, замърсяване, използване на четки и топлинни уреди за оформяне, бои, избелване и химически преси. Тези неща отслабват нишките и влияят отрицателно на техния баланс на влага и здравина.

коса, маска

Снимка: iStock

Кингсли казва, че дори косата ви да е необработена и в добро състояние, маската може да ви помогне да запазите кичурите си възможно най-здрави. Въпреки това, хората със суха, повредена, химически обработена коса или хората с необработена дълга коса ще видят най-голяма разлика. Също така маската е изключително полезна и за онези от вас, които често използват топлинни уреди за оформяне на прическата.

Какви съставки да търсите?

Когато пазарувате маска за коса, трябва да имате предвид няколко фактора. Най-важното е да погледнете косата си и в какво състояние е тя. След това е време да потърсите продукт, който отговаря на вашите нужди. Търсете фокусирана и концентрирана маска. Процедурите преди измиването с шампоан също са полезни, особено ако имате фина и тънка коса. Ако имате множество проблеми, редувайте различни маски, за да решите коя ще ви подейства най-добре.

„Точно както един продукт за грижа за кожата няма да отговори на всичките ви проблеми, една маска няма да излекува всичките неприятности в косата“, казва Кингсли.

маска за

Снимка: iStock

За хората с чуплива коса, Кингсли препоръчва да използват маска с хидролизиран еластин, рициново масло и зехтин. Всички те ще гарантират по-малко накъсване, повече еластичност и здравина, както и необходимата хидратация.

Тези от вас, които често третират косата си с бои или топлинни уреди, е добре да използват маска, която защитава, укрепва и възстановява кичурите. Основната съставка, която да търсите, е пантенолът, който осигурява дълготрайна влага, подобрява блясъка и не блокира останалите продукти.

Ако пък кичурите ви са изтощени от замърсяване или твърда вода, Кингсли насърчава да опитате продукт с витамин С, пантенол и бетаин. По този начин ще постигнете необходимата хидратация, ще се запасите с антиоксиданти и ще помогнете за възстановяването на естествения блясък.

Как да използвате маска за коса?

Най-добрият начин за използване на маска за коса варира. Някои изискват само пет минути, докато други се нуждаят от цяла нощ, за да са ефективни. Това зависи от формулата им, като е необходимо да прочетете внимателно инструкциите преди употреба.

Въпреки че следването на етикета е най-доброто решение, долните инструкции стъпка по стъпка ще ви помогнат да извлечете максимума от маската ви за коса.

1. Започнете с шампоан. Това ще премахне всички допълнителни продукти и излишни масла, за да сте сигурни, че имате чиста основа, с която да работите. По този начин осигурявате по-добра среда за маската и има по-голям шанс тя да свърши своята задача.

2. Нанесете балсам, оставете го да действа толкова дълго, колкото е указано, след което изплакнете.

3. Нанесете маската си върху подсушена с кърпа коса. Косата ви е като гъба, абсорбира първото нещо, което е поставено върху нея. Така че, ако има вода, това означава, че останалите продукти няма да проникнат толкова надълбоко. Оставете маската толкова, колкото е указано, след което изплакнете добре.

4. Нанесете маската върху средата и краищата на кичурите, като използвате пръстите си. Ако искате, може да се разрешете с гребен с широки зъбци, започвайки от краищата. Това ще разнесе маската навсякъде.

5. Ако формулата работи по-добре на топло, сложете си шапка за баня или кърпа за глава.

6. Нанесете продукт без измиване, след което може да използвате и такъв за оформяне на косата.

Що се отнася до това колко често да използвате маската, това зависи от косата ви и нейното състояние.

► Необработена коса с дължина до раменете – веднъж на 2-3 седмици.

► Необработена коса с дължина под раменете – веднъж на 1-2 седмици.

► Обработена, топлинно стилизирана или увредена коса – веднъж седмично.

► Много увредена, обработена, топлинно оформяна коса – два пъти седмично.

Маските за коса са чудесно средство да поддържате косата си здрава и хидратирана. Те обаче са само част от уравнението. Използването на балсам всеки път, когато миете кичурите си, също е от ключово значение за блясъка им. Той спомага за изглаждането на повърхността на косъма и предпазва от увреждане. Балсамите без измиване пък помагат за овлажняване на косата през цялата седмица.

В крайна сметка е важно да се придържате към проста рутина. Постоянството е най-важното нещо, за да сте сигурни, че поддържате здрава коса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари