IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мед: 6 ползи за вашата грива

31 юли 2022 12 00

Ето как да ползвате натуралното средство за косата си

IStockphoto

IStockphoto

Мед – съставката, която задължително да включите в грижата за вашата грива това лято. Натуралното средство е изключително полезно, особено след почивката на море. Тогава косата става суха, губи блясък и става твърде чуплива. И вместо да експериментирате със скъпи продукти, обърнете се към даровете на природата.

Ползвайки мед – под формата на маска, ще промените здравината на своите кичури и ще подобрите състоянието на скалпа. Той, наред с косъма, страда от парещите лъчи на слънцето.

Как да добавите мед към вашата рутинна грижа за косата?

Качественият мед съдържа голямо количество вода – от 16 до 20%. А от нея се нуждае вашата грива това лято. Медът е пълен и с полезни витамини и минерали, които имат подхранващо действие. Освен това намалява сърбежа, раздразненията и зачервяванията по скалпа.

мед IStock

IStock

Ето кои са най-големите ползи на меда в рутинната грижа за косата:

1. Задържа влагата

Медът е най-естественият овлажнител, който задържа влагата в космените фоликули за по-дълго. Може да се каже, че действа като естествен балсам, с което овлажнява в дълбочина и така намалява риска от увреждане на косъма.

Ако искате да си направите маска за коса с мед, използвайте ръкавици. Втрийте внимателно продукта с пръсти в корените и покрийте главата с шапка за душ или найлонова торбичка. След около 15-20 минути измийте с хладка вода.

2. Укрепва космените фоликули

Ако имате по-обилен косопад след ковид или друг здравословен проблем, то разчитайте на натуралното средство. Медът работи перфектно за укрепване на космените фоликули, с което намалява космите по възглавницата сутрин.

Използването на маска с мед върху скалпа веднъж седмично ще ви осигури по-твърда и гъста коса. Все пак не бива да прекалявате повече от два пъти седмично.

маска за

IStock

3. Мед като естествен изсветлител

Търсите ли промяна в цвета на косата това лято? Може би не знаете, но продуктът съдържа глюкозооксидаза. Съставката има избелващ ефект, ако се остави да престои по-дълго. Ензимът освобождава водороден пероксид, който изсветлява кичурите, при това без химическото увреждане, до което водят боите.

Ако искате да изсветлите цвета на косата си, смесете три лъжици мед в две лъжици вода и нанесете внимателно върху влажна коса. Оставете да престои около час, след което измийте хубаво.

4. Мощен антиоксидант

Не само кожата, но и косата ни се нуждае от антиоксиданти, за да бъде здрава и хубава. В качествения мед има голямо количество от тях. Те придават блясък и подхранват скалпа.

Антиоксидантите в продукта, получен от пчелите, лекува рани и елиминира бактериите по скалпа.

мед, лимон,

IStock

5. Мед за повече блясък

Ако ви е омръзнало от балсамите за коса или търсите някое натурално средство със сходно действие, то си направете медена маска. Всичко, което трябва да направите, е да смесите две супени лъжици мед в две чаши топла вода и внимателно да изплакнете косата си след измиване с шампоан. Ако често използвате уреди за стилизиране, медът възстановява блясъка и плътността на косъма.

6. Има антисептични и антибактериални свойства

Както стана ясно, при рани, сърбеж и възпаление на кожата на главата, може да ползвате пчелен мед. Той притежава антибактериални свойства, които са ефикасни при пърхот, екзема или лек псориазис. Освен това подхранва скалпа, като намалява лющенето на кожата.

Бонус – маска за коса с мед

Ако искате да изпробвате благоприятното действие на натуралния продукт, то ви предлагаме една лесна рецепта. Изпълнете я у дома.

Необходими са ви:

- гел от едно листо алое вера;
- 1 супена лъжица мед (25 г);

Разрежете отстрани алоето и извлечете гела му с помощта на малка лъжичка. Смесете го с меда и нанесете в корените. След около половин час отмийте, ползвайки лек шампоан.

Въпросната маска ще прочисти скалпа от замърсявания и има овлажняващо действие. Може да се възползвате от нея веднъж седмично.

червена коса

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари