IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косопад при стрес – какво е решението

20 август 2022 10 30

Можете да приключите проблема с няколко стъпки

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нещата не изглеждат добре още от 2020 година. Между избягването на множество огнища на болести и свидетелството на каквито и да е жестокости, изпълващи новинарския цикъл, справедливо е да кажем, че дори животът ни да изглежда перфектен във всеки друг аспект, опитът да живеем без стрес е доста трудна задача.

Така че, ако сте се чувствали поне малко по-стресирани и уморени от обикновено, това е напълно нормално. Но ако стресът е започнал да оказва влияние върху косата ви – по-специално броя косми, които губите на ден – тогава определено може да говорим за проблем.

„Има пряка и косвена връзка между стреса и загубата на коса“, казва дерматологът д-р Дхавал Бханусали пред InStyle. С нарастването на стреса, нивото на кортизол се повишава, което може да доведе до продължителна загуба на коса. За щастие, има редица решения, когато става въпрос за борба със свързания със стреса косопад.

Какво е косопад, свързан със стреса?

Стресът въздейства на всеки по различен начин и е важно да се разбере, че въздействието му върху косата е кумулативно. Хроничният стрес, като ежедневни задачи, безпаричие и балансиране на личния живот, може да причини бавно „изгаряне“, когато става въпрос за косата. Острият стрес обаче може да доведе до значителна загуба на коса, причинена от травматично или неочаквано събитие.

„Когато възникне голям остър стрес, като например смърт на любим човек или травмираща раздяла, това може да се прояви в значителна промяна в нашия хормонален и неврохимичен баланс“, казва д-р Аня Артен. Тази промяна в хормоните на стреса може да сигнализира на значителен процент от космените фоликули преждевременно да преминат от формата на растеж към фазата на покой.

косопад, мокра

Снимка: iStock

Тези видове събития могат да причинят косопад или сериозно отслабване в силата на косъма, което води до накъсване и безжизнен вид на косата. Също така е важно да имате предвид, че косата има тенденция да пада около три месеца след остър стрес. Така че, не забравяйте да наблюдавате плътността на косъма и посетете дерматолог, който е специалист по косопад, ако започнете да забелязвате симптоми.

Как да се справим с проблема?

Предотвратяването на косопада, свързан със стреса, може да бъде трудно, като се има предвид, че всеки реагира на стреса по различен начин и има различни начини, по които той може да се прояви физически. Ключово е обаче да се научите да се справяте с трудните ситуации по здравословен път.

След тревожно събитие лекарите съветват да не страдате тихо. Посетете дерматолог, веднага щом забележите, че падат повече от 100 косъма на ден. Много по-лесно е да запазите косата, която вече имате, отколкото да я чакате да порасне отново.

косопад istock

Снимка: iStock

За да се справите с проблема, трябва да посетите дерматолог, който ще успее да диагностицира състоянието ви и да предложи най-доброто лечение за вас. Възможно е да ви се предпишат добавки или специални шампоани, които да накарат косата отново да порасне. Също така има вероятност да ви се назначи лечение в болница, ако проблемът е по-сериозен.

Най-важното, което трябва да знаете, е да водите по-спокоен начин на живот. Когато усетите, че се претоварвате и не можете да се справите със задачите, починете си. Поставете себе си на първо място и помислете за благополучието си. Възможно е да не усещате стреса като физически фактор, но той сериозно влияе на психиката и вътрешните процеси в тялото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари