IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата: 5 масла за по-бърз растеж

20 март 2022 10 30

Ето какво да използвате, ако страдате от косопад

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има много митове относно растежа на косата и нейната загуба – подстригването ѝ я кара да расте по-бързо, скубането на сивите кичури ще накара естествената коса да ги замени и т. н. – което прави справянето с косопада по-объркващо и по-трудно, отколкото вече е.

Въпреки че няма вълшебно средство за бързо възстановяване на изгубената коса, когато става дума за естествени средства за растеж, то истината се свежда до няколко масла. Вероятно сте чували много за тези масла – проучванията показват, че лечение с горещо масло или дори бърз масаж на скалпа могат да насърчат растежа и дебелината на косъма чрез механично стимулиране и проникване в космените фоликули.

Но не бързайте да посягате към малкото масло в шкафа си. Някои масла няма да направят нищо друго, освен да омазнят косата, тъй като са твърде плътни, за да достигнат вътрешността на фоликула. А ако ще прилагате нещо, е добре да е такова, което има свойства за подпомагане растежа на косата.

косопад istock

Снимка: iStock

Важно е да знаете, че няма нито едно масло, което магически да ви превърне в Рапунцел. Но има продукти, които могат да помогнат да се даде тласък на скалпа ви, така че кичурите да са по-устойчиви на накъсване и растежът им да се ускори. Просто се уверете, че спазвате строг и последователен режим, след като започнете. Естествените съставки отнемат повече време, за да подействат и изискват ангажимент преди да се появят резултати.

Фризьорите Дженифър Кораб и Трей Гилън споделят кои масла са най-добри за растежа на косата.

Естествени масла за растеж на косата

1. Масло от зелен чай

Маслото от зелен чай, известно още като масло от камелия или масло от чаени семена, е богато на антиоксиданти и катехини, които помагат за намаляване на дихидротестостерон – хормон, който може да свие космените фоликули. Освен това продуктът е антимикробен, което означава, че може да изчисти натрупването на бактерии по скалпа от пърхот и стилизиращи продукти, което е от решаващо значение за здравия растеж на косата.

масло за

Снимка: iStock

Огромен плюс е, че маслото от зелен чай е от най-малко мазните в цялата група и може бързо да се абсорбира в скалпа, което го прави идеално за нанасяне. Ако нямате етерично масло подръка, може да изберете изплакване със зелен чай. За да го приложите, просто накиснете пакетчетата чай в малко вода и охладете за 30-60 минути, преди да налеете чая в удобна бутилка.

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин за растеж на косата е много популярно сред хората. Клиничен преглед, публикуван в BMJ, установява, че при ежедневно масажиране в скалпа, розмаринът може да помогне за растежа на косата. Това беше допълнително потвърдено от друго проучване, което откри, че то може да предпази и от косопад.

масаж, жена,

Снимка: iStock

„Розмаринът ефективно насърчава растежа на косата и намалява косопада, като успокоява скалпа и стимулира растежа на нови косми. Той често се използва за лечение на алопеция“, казва Гилън. За да го приложите, смесете няколко капки масло от розмарин с любимото си масло за коса и го масажирайте в косата и скалпа няколко пъти седмично.

3. Масло от здравец

Проучване от 2017 година установява, че този екстракт има голям потенциал като продукт за растеж на косата. Твърди се, че маслото регулира производството на себум и поддържа секретите около космените фоликули. Освен това е пълен с аминокиселини, за които е доказано, че подхранват косата и засилват кръвообращението.

масло, маска,

Снимка: iStock

„Здравецът е ефективно антибактериално, антимикробно и противовъзпалително средство, което го прави невероятен продукт за грижа за кожата. Той също може да помогне за укрепване и възстановяване на косата ви“, казва Гилън. Правилата за прилагане са същите като горните – или го разредете с продуктите си за грижа за косата, или масажирайте няколко капки масло от здравец върху скалпа няколко пъти седмично.

4. Рициново масло

Според Кораб, когато става дума за рициново масло, има много малко научни изследвания, че то всъщност помага за растежа на косата. Предимствата му предимно са анекдотични, но това е достатъчно, за да го опитате, особено като се има предвид дългата му история на употреба. Идеята е, че високото съдържание на рицинолова киселина може да помогне на кръвообращението в скалпа. Маслото също така се състои от мощен микс от мастни киселини, което помага за по-голяма хидратация на косата.

рициново масло

Снимка: iStock

„Рициновото масло е едно от малкото масла, за които открих, че наистина действат“, казва Гилън. То може да проникне чак в основата на космения фоликул, докато други масла проникват по-леко и не достигат до вътрешността. Гилън добавя, че трябва да нанесете рициново масло директно върху скалпа или кожата.

5. Масло от мента

Науката зад това ментово масло е впечатляваща. Всъщност, едно токсикологично изследване показва, че маслото от мента води до по-голям растеж на косата от някои лекарства. Според опитите, ментата причинява разширяване на кръвоносните съдове, увеличавайки притока на кръв, което стимулира растежа.

масло от

Снимка: Pixabay

Ако имате мазна коса, ментата балансира pH на скалпа ви, което може да помогне за регулиране на производството на масло. Само едно нещо трябва да имате предвид – според Гилън, ментовото масло винаги трябва да се смесва/разрежда с базово масло, като никога не се нанася сурово върху кожата или косата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари