IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревожен косопад – методи за разрешаване на проблема

25 април 2022 10 30

Експертите предлагат няколко ценни съвета

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да поглеждате към четката си за коса и да забелязвате тревожно количество коса? Писнало ли ви е да чистите канала на банята след всяко къпане? Да, може случайно да сте се сресали твърде яростно и грубо или пък да сте търкали скалпа си повече от необходимото, но какво, ако този признак на косопад всъщност означава нещо повече?

Истината е, че е напълно естествено да губите коса всеки ден. Всъщност, според Асоциацията на американската академия по дерматология, е нормално да се разделяте с между 50 до 100 косъма от косата на ден. Според Medical News Today, причината за това се дължи на естествения цикъл на обновяване на тялото ви. Но ако започнете да забелязвате, че косата ви пада повече от обикновено, тогава е важно да проучите каква е причината и как да решите проблема.

Какво количество косопад е нормално?

Докато средният човек губи около 50 до 100 косъма, трихологът Пени Джеймс казва, че всичко над 150 косъма не е нормално. И тъй като това очевидно е трудно да се преброи, важно е да обърнете внимание на количеството коса, което остава в ръцете ви, след като измиете шампоана, както и върху четката или на пода на банята.

„Това, което се случва, е че естественият цикъл на растеж, през който преминава косата ни, е сложен“, обяснява Джеймс пред InStyle. Като цяло има три различни етапа, в които косата ви може да попадне.

косопад istock

Снимка: iStock

Етапът на растеж е известен като анаген, което е периодът, когато 85% от косата ни е в цикъла по едно и също време. Това може да продължи до шест години. След това има етап на покой – катаген, в който 5% от косата ще бъде в тази фаза и може да остане в нея до три седмици. Накрая, етапът на падане се нарича телоген, когато около 10% от косата ви е готова за естествено падане, на чието място започва нов растеж. Косата ни продължава да работи по този начин през целия ни живот.

Сертифицираният трихоло Гретхен Фризе добавя, че има и други фази, през които често преминаваме, когато ще загубим повече от нормалното количество коса. Например един от тези моменти се нарича „сезонно отделяне“, което е, когато промяната на температурата задейства фоликулите ви да влязат във форма на отделяне. Въпреки това, ако чувствате, че губите повече коса в продължение на повече от месец, е необходимо да потърсите професионална помощ.

Какво предизвиква косопад?

Загубата на коса може да бъде причинена от стрес, хормонални промени, раждане, проблеми с щитовидната жлеза, лекарства, недостиг на витамини, прекомерна загуба на тегло и някои автоимунни заболявания.

Ако смятате, че косата ви пада неконтролируемо в продължение на три месеца, Джеймс дава няколко точки, върху които да помислите, преди да се обадите на вашия лекар.

През последните три месеца:

- Сменихте ли лекарствата?
- Добавихте ли ново лекарство?
- Имали ли сте хранително отравяне?
- Били ли сте на строга диета, спрели ли сте приема на протеин?
- Преминали ли сте през коронавирус?
- Възстановявате ли се от коронавирус?
- Много ли сте стресирани?
- В менопауза ли сте?
- Болни ли сте?

Ако сте отговорили положително на някой от горните въпроси или смятате, че нещо по-сериозно може да причинява косопада, важно е да се свържете с медицински специалист или трихолог, за да разберете какво се случва. Уверете се, че сте си направили кръвни изследвания, за да изключите всяко по-горе изброено състояние. Разговорът с трихолог може да бъде полезен, за да се определи какво лечение е необходимо.

косопад istock

Снимка: iStock

Добрата новина е, че след като проблемът е идентифициран, може да се премине към неговото отстраняване. Прекомерният косопад ще спре с напредване на лечението. Имайте предвид, че процесът ще отнеме около три месеца, тъй като косата расте в тримесечен цикъл.

„Когато има допълнително окапване, естественият цикъл на косата е нарушен и тя преждевременно се изтласква в телогенния стадий“, казва Джеймс пред InStyle. След като сте коригирали диетата, здравето си и се възстановите от заболяване, косата ви ще се върне към нормалния си модел на растеж. Това ще отнеме от три до шест месеца.

Кое е най-доброто лечение за косопад?

Тъй като има много причини, поради които човек може да изпита загуба на коса, важно е да се консултирате с лекар, за да намерите правилното лечение. Въпреки това, Джеймс казва, че повечето трихолози препоръчват на хората да правят следното всеки ден, за да поддържат здрав скалп и коса:

♦ Да имате добре балансирана диета.
♦ Прием на витамин В, 6 и 12, както и витамин D.
♦ Уверете се, че миете косата си редовно поне три пъти седмично (за естествена, къдрава коса, веднъж седмично).

Поддържането на здравословна среда за растеж на косата е от ключово значение. Уверете се, че миете косата и скалпа редовно, за да избегнете натрупване на масла, пот, продукти и остатъци.

Също така имайте предвид как оформяте косата си. Не носете стегнати прически като кокове, опашки или стегнати плитки. Напрежението върху фоликула може да причини косопад. Разресвайте внимателно. Използвайте кристали или масло, ако е необходимо, за да не дърпате кичурите прекалено много.

косопад, мокра

Снимка: iStock

Опитайте се да не зависите от продукти, които обещават бърз растеж на косата, тъй като това често може да бъде подвеждаща реклама. Косата ни е най-малкият орган в тялото, като това я прави много сложна за обгрижване. Тя е влакно, което трябва да се подхранва и да му се обръща специално внимание. Ето защо е препоръчително да се свържете с трихолог, който ще ви помогне да установите проблема и да намерите правилното лечение.

Въпреки това, ако нямате възможност да се свържете с трихолог, Джеймс предлага да разберете какъв е вашият тип коса и да инвестирате във висококачествен шампоан и балсам. Може също така да използвате натурални масла като лавандула, розмарин, жожоба, бадемово масло или масло от авокадо. Те могат да се смесват заедно и да се използват като лечение за скалпа и косата, като се нанасят директно, оставят се за 20 минути и след това се измиват добре с шампоан. Това лечение обаче не трябва да се предприема, ако имате предразположен към омазняване скалп.

масло за

Снимка: iStock

Важно е да запомните, че може да има сериозна причина за тревожния косопад и домашните лечения може и да не свършат работа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари