IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща, които не трябва да правите с мократа си коса

1 ноември 2021 08 30

Спрете да я връзвате след душ

Снимка: iStock

Независимо дали сте човек, който отделя време да си направи скраб за скалпа, да почисти, кондиционира и да сложи маска на косата си, или обичате да се придържате към основното къпане, малко неща имат по-удовлетворяващо чувство от свежа, чиста и ароматна коса след душ. Освен че се чувствате страхотно, измиването на косата ви е необходимо за нейното здраве и здравето на скалпа. Положителните ефекти обаче се получават, когато се грижите подходящо за мокрите си кичури.

В зависимост от това как се грижите за косата си, когато е мокра, резултатът може да заздрави или да пречупи кичурите ви. Според фризьорката Иринел де Леон, когато косата е мокра, тя е в най-слабото си и деликатно състояние. Така че, ако сте човек, който е склонен да реши косата си веднага след душ или твърде често заспивате, без да сте се изсушили, е добре да останете в тази статия.

Ето какви грешки допускате с мократа си коса

Грешка №1: Решите я

Тъй като косата е в много крехко състояние, когато е мокра, разресването ѝ може да е твърде агресивно и да причини увреждане на повечето типове и текстури. Според фризьорката Робин Груувър, резултатът от това може да е накъсване, тъй като еластичността на мокрите кичури е много по-различна от обикновено.

Вместо да чакате да срешите косата си, когато е мокра и да ѝ нанесете повече вреди, опитайте се да я разрешите преди да влезете под душа, за да се отървете от всякакви възли, като винаги подхождате с необходимата нежност. Според Мая Смит, най-добрият начин за разресване на мокра коса е да започнете от краищата и да продължите нагоре, за да премахнете постепенно заплитането и да предотвратите образуването на възли.

четка за

Снимка: iStock

За тези с къдрава или текстурирана коса, Де Леон казва, че е по-добре да я разресвате докато е мокра, за да поддържате модела на къдриците. Въпреки това, използването на грешен вид четка и продукти за коса може да бъде пагубно за прическата ви, поради което е важно да обърнете внимание на техниката. Иринел препоръчва използването на гребен с дълги зъби, защото те улесняват нежното разплитане и плъзгане през гъсти мокри къдрици, като същевременно предотвратяват накъсването.

Освен това, Смит казва, че правилната грижа е ключова при работа с мокра коса. Според нея, кичурите ви трябва да са достатъчно наситени с балсам преди да се опитате да ги разплетете. Това ще гарантира, че гребенът ще се плъзга по-гладко и няма да причинява увреждане.

Грешка №2: Връзвате косата си

Според фризьорката Сторми Стийл, връзването на косата ви на кок докато е мокра е твърде грубо отношение. Напрежението, създадено от прибирането на кичурите в една топка, може да причини накъсване. Тя обяснява, че това се случва, защото мократа коса е с доста голяма еластичност. Когато изсъхне на кок, тя не може да се прибере или да се свие обратно до естественото си състояние, което може да причини счупване на косъма.

коса, опашка

Снимка: iStock

„Влажната коса не обича триенето. Така че, въпреки че се препоръчва да оставите косата си да изсъхне сама, ако трябва да я връзвате, важно е да я подготвите с балсам и укрепващи стилизиращи продукти“, казва Смит пред InStyle. Препоръчва да използвате маска за укрепване, изглаждане и омекотяване на косъма.

Робин Груувър казва, че може също така да използвате копринена лента за коса и да редувате различни прически като кок, ниска или висока опашка, за да позволите на косата да има по-малко повтарящо се износване в една и съща област.

Грешка №3: Спите с мокра коса

Основната причина, поради която фризьорите не препоръчват да спите с мокра коса е, че това увеличава шансовете ви за накъсване и размножаване на бактерии. Според Смит, бактериите обичат да растат в тъмна, топла и влажна среда и скалпът не е изключение. Ако косата и скалпът не изсъхнат достатъчно бързо, микробите, причиняващи пърхот, могат потенциално да се зародят и да създадат сърбеж и сухота.

Грешка №4: Използвате грешна кърпа за сушене

Памучният плат е известен с това, че абсорбира влагата и може да причини увреждане на косъма, като създава накъсани краища. Вместо това използвайте кърпа от микрофибър, която помага за минимизирането на къдренето и е по-нежна към всички типове коса.

Сушенето на косата с обикновена памучна кърпа може да причини увреждане на косъма и да създаде предпоставки за накъсване. Използването на тениска също е препоръчително, защото това намалява накъдрянето и абсорбира влагата без да загрубява косъма. За да избегнете допълнително загрубяване на косъма, изстискайте косата си или нежно я потупайте, вместо агресивно да я търкате.

коса unplash

Снимка: Unplash

В допълнение към избора на тъкани, правилната техника за сушене също е важна. „Най-добрият начин за изсушаване на косата е като леко я притиснете с движение надолу, което е в същата посока, в която кутикулата лежи върху косъма“, казва Смит пред InStyle. Допълва, че търкането или прекомерното стискане избутва кутикулата в обратна посока, като пресушава косата и причинява накъдряне.

Ако имате къдрава или текстурирана коса, Де Леон препоръчва да използвате кърпа от микрофибър, която да увиете около косата си, за да абсорбира излишната вода и да намали накъдрянето. За да направите това, поставете кърпата на леглото и наведете главата си напред, спускайки косата си към центъра на кърпата. Продължавайте да се свивате докато горната част на главата ви опре в леглото. Вземете частта, която е останала над главата ви и я поставете върху врата си, след което завържете кърпата на възел.

Грешка №5: Използвате твърде много топлина

Ако не позволявате на косата ви да изсъхне частично, преди да приложите топлина, това може да причини топлинни увреждания. Вместо това изберете да изчакате докато косата е леко влажна вместо съвсем мокра. Колкото по-суха е косата преди използването на топлинни уреди, толкова по-добре, защото по този начин тя ще бъде по-бляскава, по-малко податлива на накъсване и по-лесна за оформяне.

Груувър казва, че хората с права и леко къдрава коса трябва да изчакат косата им да изсъхне сама до 50-70%, преди да използват топлинни уреди. Ако пък сте с къдрава коса, процентите слизат на 30-50.

изправяне на

Снимка: iStock

Все пак е нужно да поставите сешоара на най-ниската степен, за да намалите щетите възможно най-много. Не забравяйте и да използвате термозащита, за да може да оставите косата си здрава за по-дълъг период от време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари