IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъсване на косата – какви са причините?

1 ноември 2021 10 30

Ето какво да направите, ако сте изправени пред този проблем

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В един идеален свят, единствените скъсвания, с които някога ще трябва да се справяме, се случват само в романтичните филми. Но за съжаление, в реалния свят нищо не е толкова хубаво. Затова ставаме свидетели на накъсвания на отношения между приятели, семейство или половинки, а понякога дори и на косата.

Накъсването на косата е доста често срещано явление, което повечето от нас изпитват в даден момент от живота си. Харесва ли ни? Със сигурност не. За щастие има начини да се борим с него, когато – и дори преди – то да се случи. Но преди да започнем битката, е важно да определим как изглежда накъсването и какво може да го причини, за да направим правилния план за атака.

Дали не оставих боята си твърде дълго върху косата? Прекалих ли с пресата? Дали не нося косата си твърде дълго на стегната опашка? Всичко това са важни въпроси, които трябва да си зададете по време на битката с досадното накъсване. И както винаги, малко насоки от професионалистите също не са излишни. Затова от Allure говорят с няколко дерматолози, за да ни обяснят основните причини за накъсването и как да го спрем.

Как изглежда накъсването на косата?

Погледнете отблизо косата, която вече ви е паднала от главата. Забелязвате ли накъсани нишки? Нормалните паднали косми обикновено са дълги колкото тези, които са ви останали. Те се различават от тях само по малката бяла точица в края.

коса istock

Снимка: iStock

На ден губим около 50 до 100 косъма, което е нормално. Но ако забележите, че падналата коса е по-къса и кичурите ви са по-сухи и по-чупливи от обикновено, може да си имате работа с накъсване. Дерматологът Кори Хартман ни дава съвети как да определим правилно този проблем. „Може да различите увредената коса от здравата, тъй като тя има тенденцията да бъде по-къса и с по-изтощени краища“, казва той пред Allure. Също така може да забележите, че е по-суха и по-къдрава от нормалното. Д-р Хартман казва, че здравата коса е добре овлажнена, с непокътнат и лъскав кутикуларен слой. Той също така е с гладка текстура и добра еластичност.

Вземете под внимание и зоната около линията на косата. Ако забелязвате повече „бебешки косми“ там, това не е добър знак. Дерматологът Джита Ядав обяснява, че накъсаната коса има по-различна дължина и по-суха структура.

Какво причинява накъсването?

Има безброй причини косата ви да се накъсва, но има някои типове коса, които са по-предразположени към този проблем. Според д-р Хартман, явлението е по-често наблюдавано при хора с по-къдрава, по-груба текстура на косата поради липса на способност на скалпа да произвежда необходимото масло, което да позволи по-здравословния растеж на косъма. Навитата форма на кичура прави особено трудно тези естествени масла да слизат до края и това води до изсушаване.

Застарялата и сива коса също се къса много по-лесно. Д-р Ядав обяснява, че тези косми имат тенденциите да бъдат по-груби и да не абсорбират толкова много влага. Освен това застарялата или сива коса е загубила еластичността си, което я прави лесна за накъсване.

Увреждането, което косата ви понася, когато я боядисвате, също може да я направи по-податлива към накъсване. Ако сте фен на избелването и забелязвате мънички кичури около себе си след процедурата, това може да е знак за накъсване. „Прекомерната обработка на косата води до потенциално увеличаване на вероятността от накъсване“, казва д-р Ядав пред Allure. Силните химикали като избелващо средство могат да разрушат нишките на косата, правейки я по-слаба и по този начин по-податлива на накъсване.

суха коса

Снимка: iStock

Използването на топлинни уреди също може да натовари косъма достатъчно много, за да причини накъсване. Така че е добре винаги да използвате термозащита преди да използвате преса, сешоар, маша или друг горещ уред.

Конските опашки, стегнатите кокчета и плитки, както и многократното оформяне на „бебешката коса“ могат да допринесат за увеличаване на накъсването. Въпреки че тези стилове могат да изглеждат красиво и да помагат за по-стегнатия вид на косата, те причиняват стрес и напрежение върху косъма, което в крайна сметка го уврежда и накъсва.

Как да третираме накъсването у дома?

Има няколко начина за справяне с накъсването у дома, включително приема на добавки, избягване на определени прически и използването на хидратиращи продукти. Цялото лечение, разбира се, зависи от причините за накъсването и дължината на косата.

Ако лошото хранене е вашият проблем, връщането на правилните витамини в диетата ви може да бъде полезно. Според д-р Ядав, има няколко ключови витамина и минерала, които трябва да са в менюто ви, за да поддържате косата и тялото си по-здрави. Това са витамините B и D, както и феритин.

Най-известният витамин, който може да допринесе за здравия растеж на косата, е витамин В, известен още като биотин. Тук ви насърчаваме да работите с вашия лекар, за да видите дали наистина имате дефицит на биотин. Прекомерната му консумация може да доведе до други проблеми, включително акне. Освен това, ако нямате дефицит, няма доказателство, че витаминът ще помогне за растежа на косата.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Д-р Ядав също така споменава цинк, желязо и селен като три по-важни хранителни вещества, които трябва да имате в диетата си, за да поддържате косата силна.

Продуктите за коса, които използвате, са ключови оръжия в борбата срещу накъсването. Тъй като увредената коса има тенденция да е суха, е много важно да поддържате нужната хидратация, за да уплътните кичура. Тук най-добрият ви приятел са овлажняващите масла. „Продуктите, които съдържат кокосово масло, масло от жожоба, зехтин, масло от шеа и масло от авокадо са страхотни овлажняващи съставки, които помагат за задържане на влагата и придават омекотяващ завършек на косата“, казва д-р Хартман пред Allure.

Но преди да потопите косата си в ямайско черно рициново масло, вземете под внимание текстурата ѝ. Дерматологът Пол Франк предупреждава, че понякога гъстите масла не се измиват добре и могат да причинят тежест и омазняване на косъма. Ако имате фина коса, която лесно се омазнява, може да искате да използвате маслата с по-лека ръка по пътя си към възстановяването.

Когато пазарувате шампоан, потърсете подходящ за вашия тип коса, който е богат на хидратиращи съставки и не съдържа сулфати. Балсамите също са препоръчителни, тъй като придават нужното овлажняване на увредената коса, което я кара да се чувства почти като нова.

избор на

Снимка: iStock

Дерматолозите са съгласни, че спането на копринена или сатенена калъфка за възглавница също може да помогне за намаляване на накъсването, поради хлъзгавия характер на влакната, които са много по-нежни към косъма.

Същото важи и за кърпите от микрофибър, които са много по-нежни към косата от хавлиените, така че е добре да инвестирате в такива, независимо от състоянието на косъма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари