IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти тенденции: Полезна ли е хиалуроновата киселина за коса?

4 септември 2021 10 30

Трендът се появи в TikTok

Снимка: iStock

Концепцията за хиалуронова киселина в продуктите за грижа за косата не е нова. Според козметичния химик Дейвид Петрило, когато се съдържа в шампоани и балсами, тя се свързва с космените фоликули, насърчава по-гладък вид и усещане и в същото време помага за предотвратяване на накъсването. Но използването на чиста хиалуронова киселина, предназначена за кожата, изглежда малко странно, нали? Да не говорим, че е разхищение, ако няма положителни резултати.

Това обаче не попречи на една потребителка в TikTok да експериментира и да сподели резултатите си с аудиторията, която се множеше с всеки изминал ден. На 29 август Кейтлин Бойер публикува видео в платформата, в което казва, че е видяла друг клип, в който се твърди, че маслото за коса всъщност не овлажнява косата, като само водата може да има този ефект. Затова тя опитва с хиалуронова киселина.

@katilynroundtree

Saw a TikTok that said hair oil doesn't moisturize your hair, only water can. So I tried Hyaluronic Acid! ? #hyaluronicacid #hair #hairhack #dryhair

♬ Good as Hell - Lizzo

В клипа виждаме нейните сухи руси краища преди да намокри косата си със серум с хиалуронова киселина, който е предназначен за грижа за кожата. В неговите съставки е включен и витамин В5, като основната му цел е да подпомага възстановяването на влагата и поддържането на здрава кожна бариера. Бойер казва, че е почувствала значителна разлика само след две вечерни употреби. Според нея, след две седмици косата ѝ изглеждала забележително по-мека и по-лесна за оформяне.

Със сигурност изглежда, че серумът от хиалуронова киселина, предназначен за кожата, може да бъде благодат за косата. Но може ли той наистина да овлажнява кичурите? Да и не.

„Хиалуроновата киселина е овлажнител и вместо директно да овлажнява косата, тя действа като привлича влагата от околната среда“, казва дерматологът Деан Робинсън пред Allure. Допълва, че когато киселината се прилага върху влажна коса, тя може да задържа приблизително 1000 пъти теглото си във вода. А комбинацията между хиалуронова киселина и витамин В5 може да има огромна полза за косата.

Деан Робинсън предлага нанасянето на серум с хиалуронова киселина върху скалпа като лечение, така че да може да успокои и подхрани сухата кожа. „След това срешете косата си, като разнесете серума надолу по косъма до самите краища“, съветва тя. Оставете го за няколко минути – или ако изпитвате супер сухота, за една нощ – и след това измийте косата си както обикновено.

четка за

Снимка: iStock

Но не изхвърляйте маслото си за коса. Вместо това Робинсън казва да използвате подобен продукт на базата на жожоба или арган след серума с хиалуронова киселина, за да запазите повече влага, да хидратирате кутикулата и да се борите с нежеланото накъдряне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари