IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицеларна вода за коса – една бутилка с много предимства

31 август 2023 17 50

Ето как действа и за кои типове е полезна

IStockphoto

IStockphoto

Мицеларна вода използват много от нас като част от грижата за кожата. Тя почиства мръсотията и премахва грима, без да лишава лицето от полезните естествени масла. Това я прави предпочитана дори от хора с чувствителна кожа. Но става ли за коса?!

Мицели е съставката, на която се дължи мощното действие на една мицеларна вода. Може би не знаете, но те са ефикасни за почистване и освежаване не само на кожата, но и на скалпа на главата. Затова се препоръчва най-вече на тези, които имат боядисана или увредена с химикали коса, лишена от влага и блясък. Въпросните частици елиминират мръсните натрупвания по главата. За разлика от сулфатите в шампоаните, които са доста груби. Това ги прави чудесни дори за къдрава или чуплива коса. 

Разбирайки науката зад мицелите, е лесно да разберем защо те също биха били добри почистващи препарати за косата и скалпа. Тези с боядисана коса или сух скалп често търсят начини за почистване, без да ги лишават от необходимите масла. Освен това мицеларните почистващи препарати успяват да премахнат мръсотията и натрупванията, без да използват груби сулфати, което ги прави чудесни за къдрава и вълнообразна коса.

Мицеларна вода за коса - кои са нейните предимства? 

Мицелите са суспензии във вода, които действат като повърхностноактивни вещества. Те могат да се прилагат върху косата и скалпа и действат като почистващи агенти. Отлично заместват сапуна, като отслабват физикохимичното свързване между примесите и косата. Повърхностноактивните вещества разтварят тези примеси, предотвратявайки тяхното прикрепяне към косъма или скалпа.

мицеларна вода,

Снимка: iStock

„Мицелите са молекули, съставени от заредени атоми, т.нар. йони, които често се състоят от хидрофилни (водолюбиви) и хидрофобни (маслолюбиви) краища", казва дерматологът Джейн Бърд. Мицеларните води за коса осигуряват нежно почистване на примеси като мръсотия, излишна мазнина и някои продукти като гел или лак, например. 

Трябва ли да използвате мицеларна вода в ежедневните грижи за кожата?

Мицеларна вода – магическо почистване и на чувствителна кожа

Нежно почистване на скалпа и косата

коса, сух

Снимка: iStock

Мицеларните води осигуряват нежно почистване на скалпа и косата, без да ги лишават от техните естествени масла. „Мицелите се използват като супер нежен метод за почистване. Те са суспензии масло във вода, по същество повърхностноактивни вещества, които привличат мръсотия и бактерии, но нежно, без да отнемат влагата от косата или кожата ви“, казва Рейчъл Назарян, доктор по медицина.

Предотвратяват излишното производство на мазнини

Докато мицелите помагат за почистване на скалпа и косата от излишното масло, те също могат да предотвратят свръхпроизводството на мазнини. Според д-р Бърд, мицеларните води са чудесни за хора с мазна коса, тъй като може да се получи свръхпроизводство на мазнини. А ако те бъдат премахнати, се появява сухота. Така например един мицеларен шампоан нежно премахва маслата, но без да причинява прекалено изсушаване. 

Почистват къдриците и са без сулфати

Жените с къдрава и вълнообразна коса често избягват или рядко използват продукти, които съдържат сулфати. Причината е, че те могат да изсушат и увредят структурата на къдриците. По думите на д-р Бърд, мицеларните шампоани са безопасни за всички типове коса, включително боядисаната, тъй като в тях няма сулфати. 

Премахват замърсителите от косата 

продукти за

Снимка: iStock

„Мицеларните води и шампоани са полезни за почистване на скалпа и косата, тъй като хидрофобните краища привличат и премахват себума (излишната мазнина) и натрупването на продукти (включително сух шампоан). А хидрофилните краища привличат и премахват силните минерали, мръсотия и замърсяване“, обяснява още дерматологът. 

Замърсителите причиняват неприятен и дълготраен аромат върху косата, така че мицелите работят и за премахване на тези миризми.

Подобряват цялостното здраве на скалпа

Прекомерното производство и натрупване на мазнини може да доведе до мазен скалп и други проблеми. Мицеларните почистващи препарати за коса работят за отстраняване на тези замърсявания и поддържат целостта на кожната бариера на скалпа. А това е от особено значение за неговото здраве и растежа на косата. 

Стават ли мицеларните продукти за всеки тип коса? 

Експертите са категорични, че мицелите са безопасни за всички типове коса, но може да са по-полезни за някои повече, отколкото за други. „В идеалния случай мицеларните продукти за коса биха се използвали върху мазна, тънка и/или деликатна коса от време на време, за да придадат обем“, съветва д-р Назарян. От своя страна, д-р Бърд разкрива, че те са предпочитани за придаване на обем на мазна коса. 

Мицеларната вода за коса е полезна за жените с къдрава и чуплива коса, които избягват сулфатите. Що се отнася до тези със смесена, дерматолозите са на различни мнения. Мицелите не съдържат сулфати и са по-малко агресивни към боядисаната коса. Д-р Назарян предупреждава обаче, че могат да премахнат оцветяването на косата малко по-бързо от основните шампоани. 

Суха коса и скалп – грижата не бива да се подценява

Суха коса и скалп през зимата – каква промяна трябва да направите?

Гуа ша – как помага за по-здрав скалп и растеж на косата

Как да използвате мицели за коса? 

Тъй като те са с нежни формули, могат да се използват ежедневно, но с условие. „Много хора могат да ги използват вместо сух шампоан, за да премахнат мръсотията и излишното масло, без всъщност да се налага да мият косата си, но отново, моята препоръка е веднъж седмично“, изтъква д-р Назарян. И двамата експерти са съгласни, че косата наистина се нуждае от допълнително почистване, което може да варира в зависимост от вашия тип коса и колко стилизиращи продукти използвате.

Мицелите са съставки не само на води, но и на много шампоани, спрейове. Дори ги има в някои балсами и маски. Когато пробвате мицеларен почистващ препарат в косата си за първи път, започнете с веднъж седмично и вижте как реагират косата и скалпа. След това може да увеличите честотата на използване, обясняват дерматолозите. 

коса, балсам,

Снимка: iStock

Важно е да отбележим, че мицеларната вода не може да замени на 100% шампоана. И двамата експерти съветват да я ползвате като допълнителен почистващ препарат, а не като заместител на традиционния продукт, с който отмивате мръсотията от косата си всяка седмица. 

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията с дерматолог. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари