IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух скалп – 7 причини за проблема

16 май 2023 09 00

За какво трябва да внимавате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сухата кожа навсякъде по тялото може да бъде неприятна на допир и сърбяща, но сухият скалп може да бъде особено дразнещ. Мнозина намират сърбежа по скалпа за смущаващ, както и за болезнен, тъй като чесането може да доведе до лющене. И докато то може да осигури временно облекчение, също така може да причини сериозно дразнене и нараняване на кожата.

Въпреки че има много възможности за лечение на сух скалп, първо трябва да определите какво причинява сухотата. Както се оказва, виновниците могат да бъдат много – от съставки на даден продукт до кожни заболявания. Дерматолозите Дъстин Портела и Айрис Рубин споделят своите експертни мнения относно най-често срещаните причини за сух скалп.

7 причини за сух скалп

1. Шампоани със сулфати

Много съставки имат лоша репутация, но тя невинаги е заслужена. Сулфатите са едни от тези съставки. Те могат да отстранят мазнината от косата и скалпа, когато се използват за дълбоко почистване, и да ви оставят по-чисти след измиване. Обикновено всичко се свежда до типа сулфат, който използвате и колко често, въз основа на вашия тип и структура на косата.

Въпреки това, когато диагностицират сух скалп, дерматолозите посочват сулфатите като основна причина. Според Портела, те са сред най-честите дразнители в шампоаните. Продукти, които са агресивни към скалпа ви, могат да причинят прекомерна сухота и да доведат до сърбеж. Той препоръчва да се придържате към шампоани с по-естествени съставки, включително такива, които хидратират и са меки към кожата.

сух скалп,

Снимка: iStock

Ако страдате от сух скалп и раздразнение, Рубин предлага да се насочите към шампоани без сулфати, да водите недразнещ режим на грижа за косата и да видите дали това помага. Тази рутина включва по-леко търкане под душа, използването на по-хладка вода и не чак толкова често миене на косата.

2. Използването на дразнещи продукти

Рубин казва, че правилно формулираните продукти за грижа за косата могат да помогнат за подобряване на признаците на сух скалп. Много от козметиката за коса съдържа съставки и алергени, които могат да причинят дразнене и възпаление на скалпа, като един от най-често срещаните примери са допълнителните аромати.

скалп, акне

Снимка: iStock

Ако нямате известни алергии и все пак се борите със сух скалп, първата промяна, която може да направите, е да преминете към шампоан без сулфати и недразнещ режим в грижата за косата, за да видите дали това помага. Помислете дали да включите успокояващ серум за скалпа в рутината ви. Така ще помогнете за поддържането на баланса на микробиома на скалпа, ще подсилите кожната бариера и ще осигурите основната хидратация, от която се нуждаете.

3. Твърде гореща вода

Няма по-добро усещане от горещ душ, но скалпът и косата ви може да не се наслаждават толкова, колкото вие. Рубин предупреждава, че използването на твърде гореща вода при изплакване на шампоан или балсам може да доведе до сух скалп. Има много ползи от вземането на по-хладни душове, включително предотвратяването на сухота.

студен душ

Снимка: iStock

Ако искате да вземете горещ душ, но не искате да допринесете за изсушаването на скалпа, помислете за намаляване на температурата на водата до по-ниски нива, когато дойде време да измиете косата си.

4. Боядисване на косата

Избирането на цвят за коса често е достатъчно трудно, но ако имате сух скалп, може да сте изправени пред дилемата нова боя или здравето на скалпа. Според Портела, този проблем може да бъде породен от реакция на кожата към боята заради често срещания алерген парафенилендиамин , известен още като PPD.

боядисване, къдрава

Снимка: iStock

Ако виждате, че скалпът ви често изсъхва и се лющи след боядисване на косата, тогава PPD може да е причината. Ако решите да премахнете алергена от рутината си за красота, има и други опции. Има бои за коси, формулирани без PPD, и естествени алтернативи, които може да нямат същите отрицателни странични ефекти.

5. Фактори на околната среда

Често пренебрегвани, факторите на околната среда като студен въздух и излагане на слънце определено могат да бъдат причина за сухия скалп. Макар че не можем да ги контролираме, все пак можем да вземем предпазни мерки и да намалим щетите от екстремния студ и вредните UV лъчи.

лятна рокля,

Снимка: iStock

Увреждането от студа може да бъде предотвратено, като се уверите, че косата и скалпът са напълно сухи преди да напуснете дома си след душ и носите шапка, когато навън е студено, особено ако вали сняг или дъжд. Също толкова важно е да защитите скалпа си от слънчево увреждане, както всяка друга част от кожата на тялото, тъй като рискът от рак все още е налице в допълнение към сухотата. Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем върху всяка открита кожа на скалпа, особено върху пътя, разделящ косата на две.

6. Пърхот

Ако изпитвате сух и сърбящ скалп, една от най-честите причини е пърхотът, известен още като себореен дерматит. Това е възпалителна реакция на свръхрастеж на дрожди, наречени malessezia. Пърхотът може да причини сърбеж, сухота и лющене, което може да ви накара да миете косата си по-рядко от страх да не изсушите скалпа още повече. Портела обаче обяснява, че проблемът може да се влоши, ако не миете косата си достатъчно често.

пърхот istock

Снимка: iStock

Лечението на пърхота обикновено се прави с лечебни шампоани със съставки като цинков пиритион за борба с дрождите. Портела казва, че можете да намерите няколко продукта без рецепта за лечение на пърхота у дома. Ако обаче проблемът е по-сериозен, задължително потърсете консултация с дерматолог.

Маска за увредена коса – пробвайте масла, авокадо и яйце

Кофеин в грижата за коса – помага ли за растежа?

Грижа за косата през пролетта – шест неща, които да знаете

7. Възпалителни кожни състояния

Понякога сухият скалп не е просто сух скалп. Ако внезапно развиете такъв проблем, който не свързвате със симптомите, описани по-горе, той може да е показател за нещо по-сериозно. Портела обяснява, че има няколко възпалителни състояния на кожата, които могат да доведат до сух скалп, като екзема или псориазис.

скалп, акне

Снимка: iStock

Псориазисът, според дерматолога, засяга скалпа и води до сухота и лющене, което може да бъде объркано с други причини. Ако се сблъсквате с постоянна сухота на скалпа, лющене или сърбеж, консултирайте се с дерматолог за експертно мнение. Въпреки че много причини за сух скалп могат да бъдат лекувани у дома, други може да изискват медицинска помощ или лечение с рецепта, за да се разрешат.

Този текст е само с информативна стойност. За експертни съвети и лечения се свържете с дерматолог!

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари