IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косопад – защо се случва и какво може да направите по въпроса

21 септември 2023 15 00

Как да накарате косата отново да расте

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Представете си следната картинка – събуждате се една сутрин, поглеждате се в огледалото и забелязвате нещо обезпокоително. Не говорим за бръчки, фини линии или подути очи, а за оредяваща коса, увеличаваща се релефна линия на косата или дори плешиви петна. Косопадът е често срещано притеснително състояние, засягащо както мъжете, така и жените, и може значително да повлияе на самочувствието и увереността на човек.

Но не се страхувайте! Ние ще се потопим с вас в мистериите на косопада, като изследваме причините за него и ще ви предоставим експертни начини за предотвратяването и лечението му. От разбирането на тънкостите на цикъла на растеж на косата до промените в начина на живот, които насърчават здравословния растеж на косата, ние ще ви предоставим знанията, от които се нуждаете, за да поддържате или да се завърнете към здравата и красива коса.

Най-честите причини за косопад

Косопадът възниква, когато количеството опадала коса надвишава количеството на порасналата. Проявява се по различни начини, като дерматологът Анди Горен казва, че при повечето хора се забелязва загуба на коса, когато повече от 50% от кичурите в дадена област липсват. Друг често срещан признак е прекомерното окапване под душа или докато се разресвате.

косопад istock

Снимка: iStock

С напредването на възрастта косата ни става по-тънка и по-податлива на окапване. Това постепенно изтъняване, известно като андрогенна алопеция или плешивост, може да засегне всеки. Генетичните фактори също играят важна роля – фамилната анамнеза за косопад увеличава вероятността да го изпитате. Хормоналните промени, като тези, възникващи по време на бременност или менопауза, също могат да нарушат деликатния баланс на растеж на косата, което води до временна или продължителна загуба на коса. Освен това, независимо дали става дума за стрес на работното място или за проблеми в личния живот, високите нива на притеснение могат да накарат кичурите ви да започнат да падат.

Основните медицински състояния, включително автоимунни заболявания, дисфункция на щитовидната жлеза и кожни заболявания, също могат да причинят косопад. Някои лекарства, като тези, използвани за лечение на рак, могат да доведат до загуба на коса като страничен ефект.

Цикълът на растеж на косата

За да разберете наистина защо се получава косопад, важно е да научите за тънкостите на цикъла на растеж на косата. Той се състои от три важни фази, които се отличават със собствени етапи и ефекти за крайния резултат.

Анагенна фаза

Анагенната фаза, известна още като фаза на растеж, е когато косата расте активно в продължение на няколко години. Обикновено тя е между седем и девет години, въпреки че продължителността може да варира в зависимост от индивидуалните фактори като генетика и цялостно здраве. През този период фоликулът на косъма произвежда нови клетки и стволът се удължава.

Катагенна фаза

Катагенната фаза е преходният период в цикъла на растеж на косата. Това е като ваканция за вашите кичури, която продължава около две до три седмици. По време на този период косменият фоликул се свива и се откъсва от надеждното си кръвоснабдяване. Въпреки че загубата на коса по време на тази фаза е толкова рядка, колкото намирането на еднорог, някои основни състояния или смущения в цикъла на растеж могат да наклонят везните и да предизвикат неочакван косопад.

косопад istock

Снимка: iStock

Едно интересно откритие на учените за катагенната фаза е, че през цялата бременност космените фоликули са склонни да я прескочат и да останат в анагенната фаза. В резултат на това те не страдат от окапване, което води до гъста и здрава коса. Всички тези косми обаче могат да започнат да падат веднага след раждането.

Това окапване може да бъде изненада за хората, които не са го очаквали. Но спокойно, това са просто натрупани косми, които биха се отделили постепенно през предходните девет до 12 месеца. Така че, бъдете сигурни, че това не е косопад, а по-скоро естественият цикъл, който наваксва изпуснатите моменти.

Телогенна фаза

В последната фаза, по-известна като телогенна фаза, вашите космени фоликули почиват за около два до три месеца. Тук те остават латентни и старата коса в крайна сметка се отделя. Загубата на кичури по време на телогенната фаза се нарича телогенен ефлувиум и е най-често срещаният тип остър косопад.

Телогенният ефлувиум може да бъде предизвикан от различни фактори, включително високи нива на стрес, хормонални промени, хранителни дефицити, определени лекарства или операция.

оредяла коса,

Снимка: iStock

Струва си да се отбележи, че цикълът на растеж на косата не е синхронизиран за всички космени фоликули. Всеки косъм на скалпа може да бъде в различна фаза във всеки един момент. Ето защо обикновено изпитвате ежедневно окапване на около 100 до 150 косъма като част от средния процес на растеж и подмяна на косата.

Косопад: С кои храни да го предотвратим?

Грижа за косата: Видовете косопад и как да ги третираме

Косопад при стрес – какво е решението

Как да се справите с косопада?

Когато се опитвате да избегнете косопад, всичко се върти около корена на проблема. Дерматолозите подчертават необходимостта от персонализирани тактики за превенция, насочени към конкретната причина за загуба на коса.

Хранене и диета

Въпреки че храненето като цяло не е основната причина за косопада, не бива да подценявате ролята му за поддържане на здрави кичури. Адекватният прием на протеини е от съществено значение, тъй като косата се състои предимно от протеини, така че включете чисто месо, риба, яйца, леща и ядки в диетата си. Освен това се уверете, че консумирате достатъчно витамини и минерали, като желязо, биотин, цинк и витамин Е, които са от решаващо значение за здравата коса. Диета, богата на протеини, здравословни мазнини и зеленчуци, осигурява необходимите градивни елементи за растежа на косата.

Грижа за скалпа и косата

Поддържането на чист и здрав скалп е жизненоважно за оптималния растеж на косата. Редовно се мийте с нежен шампоан и балсам, за да освободите скалпа от мръсотия, излишно омазняване и натрупване на продукти. Също така избягвайте използването на агресивни процедури за коса, прекомерно топлинно оформяне или стегнати прически, които могат да причинят напрежение и накъсване.

Управление на стреса

Хроничният стрес е основният враг на косопада, така че поддържането му в нормални нива е от съществено значение за предотвратяване на проблема. Опитайте се да включите различни дейности, с които ще намалите нивата на кортизол и ще бъдете по-спокойни. Упражнения, които задвижват кръвта и работата на сърцето, медитация или хобита, които карат душата да се отпусне. Дори да се поглезите с грижа за себе си, това може да е страхотен начин за намаляване на стреса. Не само че косата ви ще ви е благодарна, но цялостното ви благосъстояние ще се подобри.

Житейски фактори за косопад

Вашите ежедневни навици също могат да окажат огромно влияние върху косопада. Ето някои неща, на които да обърнете внимание в живота си:

Сън – достатъчният сън е от решаващо значение за растежа на косата, тъй като позволява на тялото да се възстанови и регенерира. Докато спите, организмът освобождава хормони на растежа, като мелатонин, които са свързани с насърчаването на здравия растеж на косата. Липсата на сън може да наруши този процес и да доведе до дисбаланс в нивата на хормоните, потенциално допринасяйки за загуба на коса.

Упражнения – редовните упражнения подобряват кръвообращението, което е от съществено значение за доставянето на хранителни вещества до космените фоликули. Както беше отбелязано по-горе, тренировките също така помагат и за намаляване на стреса, допринасящ за косопада. Физическата активност насърчава и цялостното благосъстояние, което може да доведе до по-здрав растеж на косата.

коса, баня,

Снимка: iStock

Консумация на алкохол – колкото и да обичате да посещавате барове или да комбинирате неделния брънч с аперол или мимоза, навиците ви за пиене може да повлияят на растежа на косата. Алкохолът е диуретик, който може да доведе до дехидратация, включително на скалпа, който е основата на здравия растеж на косата. Освен това алкохолът може да наруши нивата на хормоните, като повлияе на циклите на растеж. Ограничаването на консумацията на алкохол или изборът на по-здравословни алтернативи може да помогне за поддържане на оптимални условия за растеж на косата.

Ако забележите прекомерна загуба на коса или значителни промени в растежа, не се колебайте да потърсите професионален съвет. Дерматолозите и трихолозите могат да предоставят задълбочена оценка, да диагностицират основната причина за косопада и да препоръчат подходящи възможности за лечение. С правилните методи и проактивни мерки можете да се сдобиете с по-здрава и по-плътна коса.

За още тенденции в прическите и съвети за грижа за косата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари