IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – тенденциите, които да следвате

3 юни 2023 10 30

Дали TikTok ни дава полезна информация

Снимка: iStock

Снимка: iStock

TikTok е едновременно благословия и проклятие, когато става въпрос за тенденциите в красотата. От една страна, това е виртуален свят на чудесата, съставен от страхотни трикове, съвети и вдъхновение. Без него нямаше да има колоездене на кожата, глазирани нокти или Barbiecore. От друга обаче, не цялата информация е проверена, нито доказана, така че можете да се забъркате в сериозни проблеми.

Светът на грижата за коса се разширява с всеки изминал ден, благодарение именно на социалните мрежи и милионите потребители, които предлагат своите съвети и трикове за по-здрави и блестящи кичури. Докато преди фризьорите бяха единствените хора, към които се обръщахме, когато имахме проблем, сега първата ни работа е да проверим в Instagram или TikTok дали някой друг не се сблъсква със същите неприятности като нас.

И макар да признаваме, че социалните мрежи са необятно поле, предоставящо ни положителни емоции, общуване с целия свят и досег до любимите ни известни личности, не можем да отречем, че те крият и няколко сериозни риска, за които трябва да внимаваме. С една дума – не приемайте всичко в TikTok и Instagram за чиста монета.

Говорейки за красота и социални мрежи, има няколко тенденции в TikTok относно косата, които набират популярност и си струва да проверим дали са истина.

Тенденции от интернет за косата – да или не

1. Колоездене за косата

Подобно на кожното колоездене, това за косата включва редуване на различни продукти, които използвате, за да се погрижите за различни нужди. Това е режим от четири до пет дни, който включва почивка през седмицата, така че косата ви да може да се възстанови след използването на определени продукти.

Трихологът Хелън Рийви казва, че определено е фен на метода. Тя включва в своя процес шампоан за детоксикация, редовно лечение на скалпа и дълбоко хидратираща маска за коса. По думите ѝ, тези три продукта са страхотни за всеки, който иска да подобри здравето на скалпа си, но не знае откъде да започне. Добавя, че включването на специфичен набор от продукти във вашата рутина, които се грижат за възстановяването и баланса на скалпа, също могат да подобрят цялостното здраве на косата.

@swairhair What’s #haircycling all about? #skincycling #haircare #hairroutine #cleanbeauty #cleanhaircare #cleanhair #dryshampoo #hairtok ♬ original sound - SWAIR

Рикарод Динис е съгласен с колежката си и казва, че правилното изпълнение на колоезденето за косата може да осигури индивидуален подход за справяне с вашите специфични проблеми. Ключът обаче е да запазите нещата прости и да се уверите, че продуктите и рутината пасват на начина ви на живот.

2. Лечение на скалпа

Вече утвърдената ви рутина вероятно се състои от шампоан и балсам, а може би дори и от дълбоко почистващ балсам и стилизиращи продукти. Според TikTok, ако не се отдадете на предварителна терапия за освежаване на скалпа, тогава пропускате голяма стъпка от създаването на здрава коса. Фризьорът Грегъри Патерсън, който се грижи за редица знаменитости, се съгласява на 100%.

@lillyvanbrooklyn DIY scalp treatments incoming ??‍? #hairtok ♬ original sound - Sickickmusic

„Здравата коса започва със здрав скалп, все пак кичурите ни буквално растат оттам“, казва той. Допълва, че поддържането на скалпа без натрупване на продукти, прекомерно омазняване и ексфолиране гарантира, че корените и фоликулите ще бъдат готови да подхранят кичурите.

3. Омасляване на косата

Наричано още hair slugging, омасляването на косата всъщност е дългогодишна аюрведична практика, която наскоро получи огромна слава в TikTok. Тенденцията има южноазиатски корени и е идеална за хора със среден до груб тип коса.

Динис приема омасляването на косата, но има няколко условия. „Първо, трябва да се направи с правилните продукти. Второ, важно е да имате реалистични очаквания. Някои трансформации в TikTok са невероятни, но косата и скалпът на всеки са различни и резултатите ще варират“, казва той. Допълва, че методът ще поддържа и ще овлажни кичурите, което може да помогне за повече плътност, блясък и сила. Това обаче няма да излекува косопада, както някои хора твърдят в TikTok.

@golabbeauty The majority of clinical studies on scalp oiling show average results by month 6, be patient with your hair. ? #hairlossremedy #hairoiling #hairtok #rosemaryoil #hairoils #hairlosssolutions #hairloss #hairgrowth ♬ To Build A Home by The Cinematic Orchestra - n.audios

Що се отнася до това кои масла да използвате, Динис казва да вземете предвид типа на косата, нивата на производство на себум и микробиома на скалпа. Освен това той настоятелно съветва да не използвате кухненски масла и да посягате само към продукти, които внимателно и специално са направени за коса и скалп.

4. Миене на косата надолу

Ако сте стояли изправени под душа през всичките тези години, като повечето от нас, тази тенденция от TikTok може да ви изненада. Тя ви кара да обърнете косата си напред и надолу, когато се миете с шампоан и се грижите за скалпа. Защо? За повече обем.

Като стоите изправени под душа, се смята, че водата упражнява толкова силен натиск, че изравнява областта на темето и текстурата на косата. Ако миете косата си с главата надолу, повдигате леко корена и това позволява на продукта да се разпространи много по-лесно, което води до по-добро почистване.

@curlyzia.xo Is this me getting old or was my hair just reallly tangled today ?? #washingmyhair #hairwashdays ♬ Oh No - Kreepa

Хелън Рийви казва, че този трик наистина помага. Освен добавянето на обем, той може потенциално да подобри здравето на скалпа. Често срещан проблем са мазните корени, но девет от десет пъти всъщност си имате работа с натрупване на козметика и лошо измиване.

„Когато миете косата си с главата надолу, вие оказвате по-малко натиск върху корена на косата, позволявайки на вашия шампоан и почистващ продукт да проникнат по-дълбоко, което води до по-добро почистване“, обяснява Рийви.

Бюти съвети: Как да миете косата си като фризьор?

Грижа за косата – 7 растителни масла за здрави кичури

Храна за красота – какво да ядете за растеж на косата?

5. Масло от розмарин и кофеин за растеж на косата

Хаштагът #RosemaryOil има над 1.5 милиарда гледания в TikTok и голям процент от видеоклиповете разгръщат концепцията за използване на комбинация от масло от розмарин и кофеин за растеж на косата. И Патерсън, и Динис дават предпазлива оценка на тази тенденция от социалните мрежи.

Според Динис, има някои обещаващи изследвания, които предполагат, че маслото от розмарин и кофеинът могат да бъдат алтернатива за хора, които не могат да използват конвенционални лечения за косопад или се притесняват от техните странични ефекти. Това изследване обаче все още не е доказано напълно.

Той добавя, че ефективността на маслото от розмарин и кофеин при лечение на косопад зависи от основната причина за косопада. Някои хора губят коса например заради инфекции, стрес, хормонални промени, стареене или реакции на имунната система.

@nicole_bonnett I will never get over this transformation ?? #rosemaryoil #scalpmassage #hairtok #hairgrowth #hairgrowthtips #hairgrowthjourney #smartwaystolive #hairloss #hairlossremedy #beforeandafterhair #results #fyp #fy #foryoupage #foryou #hairtransformation ♬ Smart Ways To Live - user60729438032

Ако причината за загуба на коса е повишаване на дихидротестостерона, което може да засегне рецептора на космения фоликул, Динис казва, че кофеинът и розмаринът могат потенциално да потиснат ефектите. Но е важно да запомните, че тези проучвания все още не са доказани напълно и резултатите могат да варират в зависимост от причината за косопад. Също така е важно да се отбележи, че може да отнеме три до шест месеца последователна употреба, за да се видят ефектите на маслото от розмарин и кофеина върху растежа на косата.

За още тенденции в прическите и съвети за грижа за косата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари